-
Gastronomia opanowuje galerie handlowe?
... czasu stają się cenniejsze niż standardowe zakupy”, komentuje Edyta Potera, Dyrektor, Dział Wynajmu Powierzchni Handlowych, JLL. Apetyt na więcej „Jak podaje GUS, ... galerii handlowych w Polsce są coraz większe, a to przekłada się na rosnącą liczbę restauracji proponujących bardziej wyszukaną kuchnię, czego przykładem mogą być miejsca serwujące ...
-
Ogrody Graua i Grota 111 - nowe mieszkania we Wrocławiu
... naprzeciw uruchomiliśmy trzeci i zarazem ostatni etap tej inwestycji – mówi Dawid Wrona, dyrektor sprzedaży w Echo Investment. Apartamenty Ogrody Graua wzniosą się z kolei w okolicy ulic ... w centrum miasta, będą mieli blisko do szkół, uczelni, biur, lokalnych sklepów, restauracji, galerii handlowej czy nad brzeg Odry. - Ogrody Graua to historyczna ...
-
Domowe ubezpieczenie assistance to nie tylko hydraulik
... katalog usług assistance jest znacznie szerszy – mówi Andrzej Paduszyński, Dyrektor Departamentu Ubezpieczeń Indywidualnych Compensa TU SA Vienna Insurance Group. ... życzenie klienta dokonać rezerwacji pokoju w hotelu, biletów na podróż czy stolika w restauracji. Zorganizuje również opiekę do dzieci oraz usługi związane z serwisowaniem samochodu, jak ...
-
Rynek reklamy z korektą wzrostu
... Sportowego. W branży podróże i turystyka swoje działania marketingowe mocno zintensyfikowały sieci restauracji McDonald’s, KFC oraz Da Grasso, a także biuro podróży Itaka. W ... spadł o 1,5 pkt proc. z 47,2% do 45,7%. Komentarz Magdy Kolenkiewicz, Dyrektor Generalnej Starcomu: Początek roku przyniósł spodziewaną korektę dynamicznego wzrostu z 2018 r. W ...
-
Jak technologia 5G zmieni motoryzację?
... wyręczą nas w wielu czynnościach i zadbają o bezpieczeństwo” – mówi Marcin Sugak, dyrektor ds. rozwoju w firmie Ericsson. Konsumpcja danych w erze 5G będzie wielokrotnie ... prezentujące informacje z różnych źródeł. Na przykład wyświetlą komunikat z pobliskiej restauracji o ostatnim wolnym stoliku lub pomogą bezpiecznie wyprzedzić inny pojazd. Szyby w ...
-
Pracownicy z Ukrainy chcą dobrej pracy w dużym mieście
... dla nich jest dobra praca w dużym mieście – mówi Ewa Błaszczyńska, Dyrektor Regionu w Grupie Progres. Ukrainiec w dużym mieście Spośród wymienianych przez Ukraińców ... które oferuje duże miasto tj. centrów handlowych, basenów, przedszkoli, kin czy restauracji. Z drugiej strony bardzo istotnym motywatorem są z pewnością większe perspektywy w dużej ...
Tematy: pracownicy z Ukrainy, rynek pracy -
ManpowerGroup: zatrudnienie spada, rynek pracownika na finiszu?
... zasobów kadrowych. Rynek pracy w kolejnym kwartale nie będzie sprzyjał pracownikom restauracji i hoteli, gdzie po raz pierwszy od siedmiu lat firmy planują redukcję ... się dużych trudności w znalezieniu nowego zatrudnienia – mówi Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce. – Jednocześnie podobnie jak wszystkie globalne firmy, monitorujemy ...
-
Lumea. Nowe mieszkania na Bemowie
... mały ogród zimowy albo miejsce do pracy zdalnej – wymienia Cezary Grabowski, dyrektor sprzedaży i marketingu Bouygues Immobilier Polska. W podziemiach znajdzie się hala garażowa na ... . Nieco dalej jest rezerwat przyrody Łosiowe Błota. Wokół nie brakuje sklepów, restauracji i kawiarni. Budowa nowych mieszkań na Bemowie powinna rozpocząć się jeszcze ...
-
Kupno działki w czasie epidemii. Na co zwrócić uwagę?
... przewidzieć jak zachowa się rynek po tak dużych perturbacjach. Przez dwa miesiące zamkniętych było wiele restauracji, gabinetów kosmetycznych, galerii handlowych, sklepów odzieżowych, a część podmiotów wciąż czeka na swój wielki moment ... chwile dość mocno utrudnione. Banki zwiększają bowiem liczbę wymogów w tym zakresie. Bartosz Antos, Dyrektor ...
-
Browary Warszawskie coraz większe: powstaje 1. woonerf stolicy
... wypoczynku, ruchu pieszego i rowerowego czy drogi pożarowe - mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie. Woonerf to pochodzące z języka holenderskiego określenie oznaczające ... Haberbuscha i Schielego mają swoje lokale. Pojawią się na nich stoliki restauracji i kawiarni, gdzie można zjeść śniadanie, spotkać się na kawę czy businessowy ...
-
ManpowerGroup: zatrudnienie planuje 6% firm, 11% tnie etaty
... odsetkiem pracodawców planujących redukcję etatów. Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce, podkreśla, że wybuch pandemii ... ujęciu kwartalnym prognozy są niższe we wszystkich siedmiu sektorach, z największym spadkiem dla restauracji i hoteli (28 pp.) i produkcji przemysłowej (10 pp.). Mniejsze zmiany dotyczą innych obszarów produkcji ...
-
Zachowania konsumentów: zakupy lokalne efektem ubocznym pandemii
... i powrocie do normalnego życia” – komentuje wyniki badania Bartosz Ciołkowski, dyrektor generalny na Polskę, Czechy i Słowację, Mastercard Europe. Wśród innych ... . Ponadto, serwis przypomina również obowiązujące zasady bezpieczeństwa korzystania z restauracji, kawiarni, salonów fryzjerskich i kosmetycznych, siłowni i pływalni, kin i teatrów, ...
-
Rosną wydatki na podróże i alkohol
... rozpoznania dostępności poszukiwanej rzeczy pośród asortymentu online – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. Choć zauważalnie, bo o 3 pp ... z podróżami samolotem (-1 pp.), pobytem w hotelu (-3 pp.) czy wyjściem do restauracji lub baru (-2 pp.). Bezpieczniej online Eksperci Deloitte zauważają, że ...
-
Deloitte: polscy konsumenci kupują online, ale zakupy odbierają w sklepie
... o 7 pp. wzrosła liczba konsumentów, którzy nie mają obaw związanych z wyjściem do restauracji. Mniejszy spadek poziomu niepokoju, ale również zauważalny, eksperci odnotowali w ... . ankietowanych. Więcej jest w Niemczech i Wielkiej Brytanii – mówi Anita Bielańska, Dyrektor w dziale Konsultingu, Deloitte. Ekspertka zauważa, że znacznie spadła też ...
-
Znamy laureatów XXIII edycji Konkursu o tytuł "Dobroczyńca Roku"
... Bolesław Rok, profesor nadzwyczajny, Akademia Leona Koźmińskiego; Kamil Wyszkowski, dyrektor generalny Global Compact Network Poland. „Społecznie zaangażowani w walce z ... . W akcję zaangażowało się ponad 130 mniejszych i większych firm gastronomicznych i restauracji, którewspólnymi siłami dostarczyły bezpłatnie: ponad 230 tysięcy posiłków, 153 ...
Tematy: Dobroczyńca Roku -
Na home office traci branża modowa i automotive. Kto zyskuje?
... biur lub przynajmniej redukcję zajmowanej powierzchni. To, jak podkreśla Paweł Szczepankowski, dyrektor zarządzający Atradius Polska, może zaowocować niewypłacalnością deweloperów. Z pustymi biurkami bezpośrednio wiąże się też stan chociażby stołówek czy restauracji w dzielnicach biurowych. Zazwyczaj pełne w porach lunchowych, teraz zmagają się ...
-
Świadczenie usług kompleksowych czy sprzedaż towarów dla kontrahenta?
... zostać opodatkowane w państwie siedziby odbiorcy jej usług. Fiskus dostrzegł cel w postaci dostawy towaru Dyrektor Krajowej Informacji Podatkowej zgodził się z polskim przedsiębiorcą, ... , podawanie, sprzątanie po posiłku, przy jednoczesnym udostępnianiu całej infrastruktury restauracji do dyspozycji klienta. Trybunał jednocześnie stwierdził, że jako ...
-
Sprzedaż alkoholu a oznaczenie GTU w nowym JPK_VAT z deklaracją
... kompleksowym, czy też szeregiem jednostkowych dostaw towarów. Jak zauważył Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z dnia 4 listopada 2019 r., nr ... przyporządkowanie właściwej stawki podatku dla danego towaru Sprzedaż alkoholu w restauracji Sytuacja wygląda zgoła inaczej, gdy sprzedaż/wydanie alkoholu następuje w ramach ...
-
Świadczenia kompleksowe: dostawa towaru czy świadczenie usług?
... zostać opodatkowane w państwie siedziby odbiorcy jej usług. Fiskus dostrzegł cel w postaci dostawy towaru Dyrektor Krajowej Informacji Podatkowej zgodził się z polskim przedsiębiorcą, ... , podawanie, sprzątanie po posiłku, przy jednoczesnym udostępnianiu całej infrastruktury restauracji do dyspozycji klienta. Trybunał jednocześnie stwierdził, że jako ...
-
Jaki rynek pracy przyniesie nowy rok?
... i większość chce wzmacniać swoje zespoły – mówi Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce. – Kolejny kwartał z rzędu liderem w zakresie ... jest widoczny w czterech z siedmiu sektorów. Największy, o 9 pp., dotyczy restauracji i hoteli. Mniej niż w ubiegłym kwartale pracowników będą poszukiwać przedsiębiorstwa z handlu detalicznego ...
-
Jak pandemia zmieniła zwyczaje kulinarne Polaków?
... tradycji wspólnego biesiadowania, organizowania spotkań przy stole zamiast wyjścia do restauracji. Zaczęli również rozwijać swoje kulinarne pasje. Pokrzepiający jest fakt, ... sobie przypomnieć, jak bezcenne są relacje z najbliższymi – mówi Jerzy Hołub, dyrektor marketingu w polskim oddziale Mastercard Europe. Badanie zrealizowane przez Fly Research ...
-
Euro 2020, czyli 7 walut w portfelu kibica
... kłopotliwe. Wzrost wartości obcej jednostki monetarnej oznacza, że rachunek w restauracji czy w hotelu staje się po przeliczeniu bardziej kosztowny. Niestabilność w gronie ... bez względu na to, za kogo trzymamy kciuki – zauważa Robert Błaszczyk, dyrektor departamentu klienta strategicznego w Cinkciarz.pl. Kondycja złotego na czas mistrzostw ...
-
Firma hotelarska może odliczyć VAT od usług gastronomicznych
... odsprzedaje, wliczając w cenę noclegu. Niejednokrotnie goście zamawiają też posiłki w hotelowej restauracji wraz z prośbą o doliczenie płatności za nie do rachunku za nocleg, ... że przepisy się zmieniły W wydanej 17 listopada 2020 r. interpretacji indywidualnej Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził, że w ww. okolicznościach prawo do ...
-
Agent celny - zawód tylko na papierze?
... pracownikami zakładów, które obsługiwali. W ferworze zmian, które nastąpiły po roku 1989, pierwotnie nie dostrzeżono potrzeby restauracji zawodu agenta celnego. Ustawa z dnia 28 grudnia 1989 r. Prawo celne temat pośrednictwa w sprawach celnych ... na listę agentów celnych wymaga raczej uczenia niż uczczenia... Autor: Piotr Sienkiewicz, Dyrektor ...
Tematy: agent celny, agencja celna -
Rekrutację pracowników planuje co czwarta firma
... swoje potrzeby związany z pozyskaniem nowych kadr – mówi Tomasz Walenczak, dyrektor generalny ManpowerGroup w Polsce. – Na ochłodzenie się prognoz rekrutacyjnych firm ... na poziomie -3%. Największych zwolnień należy jednak spodziewać się w sektorze restauracji i hoteli (-6%) oraz produkcji podstawowej (-11%). Najbardziej intensywna rywalizacja o ...
-
Hakerzy w 2021 roku ukradli z kart płatniczych 57,6 mln zł
... Polsce dochodzi do 1067 ataków na instytucje finansowe. Jak wyjaśnia Wojciech Głażewski, dyrektor zarządzający firmy Check Point Software Technologies w Polsce, hakerzy posługują ... niedawno sprawę masowego skimmingu (kopiowania danych z paska magnetycznego karty) w restauracji londyńskiego hotelu Ritz, do którego doszło w 2020 roku. System rezerwacji ...
-
Rytm Mokotowa: nowe mieszkania od Robyg
... , tor łyżwiarski Stegny, muzea, a także wiele sklepów i centrów handlowych, placówek oświatowych, medycznych, kawiarni i restauracji, kin i teatrów oraz wiele innych atrakcji i rozrywek. Bardzo dobry dojazd jest do ... z farbą antysmogową będzie znakiem rozpoznawalnym i wizytówką osiedla Rytm Mokotowa – mówi Joanna Chojecka, dyrektor ds. sprzedaży i ...
-
Polska gastronomia jest w złej kondycji
... towarzyszyła nam pandemia, a potem rosnące koszty, rynek pod względem liczby lokali skurczył się do wielkości z roku 2010 – mówi Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. – Niestety, cały czas mamy do czynienia z utrzymującą się na wysokim poziomie inflacją oraz słabymi ...
-
Moda w e-commerce: zwroty wyzwaniem dla logistyki
... 2022 r. W tym krótkim okresie moda zdeklasowała kolejne na liście dostawy z restauracji (19%), kosmetyki i produkty wellness (17%), meble, akcesoria do domu i ogrodu (16 ... z innych rynków regionu i kanałów sprzedażowych – mówi Michał Wochna, Dyrektor Operacyjny w spółce ID Logistics, świadczącej kompleksowe rozwiązania magazynowe i fulfilment ...
-
Lewiatan apeluje: fiskus źle interpretuje podatek piwny. Zagrożone mogą być tysiące małych firm.
... którzy mają w sklepie lodówkę z logiem konkretnego producenta, albo od właścicieli restauracji i pubów za podawanie napoju w szklance lub z podstawką, na ... powinien zadeklarować i wpłacić do urzędu skarbowego – mówi Przemysław Pruszyński, dyrektor departamentu podatkowego Lewiatana. Lewiatan protestuje przeciwko skrajnie fiskalnej interpretacji ...
-
Kolejny etap Royal Residence na warszawskim Wilanowie już w sprzedaży
... – mówi Joanna Chojecka, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu na Warszawę i Wrocław w Grupie ROBYG. Miasteczko Wilanów jest pięknie położone – w pobliżu znajduje się Pałac i park w Wilanowie, Park Natolin, Ogród Botaniczny i Plaża Zawady. Jest także samowystarczalne – zaletą jest duża dostępność sklepów, restauracji i kawiarni, salonów kosmetycznych ...
-
Logistyka e-commerce rośnie trzy razy szybciej niż rynek kontraktowy
... . względem 2022 r. Bardzo daleko za modą (18,54%) znajdują się zamówienia z restauracji i serwisy cateringowe. Trzecim ulubionym asortymentem są kosmetyki i produkty do pielęgnacji, ... unijnym e-handlu, również z w zamówieniach transgranicznych – mówi Michał Wochna, Dyrektor Operacyjny w spółce ID Logistics Polska, świadczącej kompleksowe rozwiązania ...
-
Rusza budowa Osiedla Przy Forcie i II etapu Harmonii Mokotów
... umożliwią sprawną komunikację z innymi częściami miasta – mówi Grzegorz Smoliński, Dyrektor Działu Sprzedaży w Dom Development. Mieszkańcy osiedla w kilka minut dotrą też do ... 196 mieszkań i aż 17 lokali usługowych. Bogata oferta sklepów, restauracji i usług będzie jednym z wyróżników osiedla. W połączeniu z infrastrukturą oświatową, medyczną, ...
-
Rusza budowa osiedla Craft Zabłocie w Krakowie
... to lokale do 46 mkw, 1 lub 2-pokojowe. Bliskość licznych uczelni, ośrodków kulturalnych i modnych restauracji przyciąga na Zabłocie coraz więcej młodych ludzi. Chętnie zatrzymują się ... na swoją kolejną inwestycję w stolicy Małopolski - mówi Tomasz Łapiński, Dyrektor Zarządzający Inwestycjami Mieszkaniowymi w Cordia Polska. – Przy okazji warto ...