eGospodarka.pl

eGospodarka.plTematy › gastronomia
  • Odmrożenie gastronomii: szansa na mniejsze straty, ale nie koniec problemów

    Odmrożenie gastronomii: szansa na mniejsze straty, ale nie koniec problemów

    09:29 19.05.2020

    ... i eventową przestało zupełnie funkcjonować, a pozostałe działały w ograniczonym zakresie (głównie dowóz jedzenia zamawianego na wynos). Dane GUS wskazują, że w 2018 roku gastronomia miała na terenie Polski dość silną reprezentację - 69,8 tys. placówek gastronomicznych, z czego: 38,2 proc. to punkty gastronomiczne, 28,2 proc. – restauracje ... WIĘCEJ

    Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, zadłużenie firm, rejestr dłużników
  • Gastronomia odmrożona. Na "dzień dobry" ma 647 mln zł długów

    Gastronomia odmrożona. Na "dzień dobry" ma 647 mln zł długów

    12:52 18.05.2020

    ... odsetek przez rok zmniejszył się z 7,8 do 7,3 proc. Mimo to, gastronomia wypada gorzej niż cała gospodarka, w której opóźnione płatności względem partnerów biznesowych i banków ... także obawy samych klientów dotyczące bezpieczeństwa i własnego zdrowia – to wszystko powoduje, że gastronomia wcale nie może być pewna swojej przyszłości. Co więcej, ... WIĘCEJ

    Tematy: usługi gastronomiczne, gastronomia, zadłużenie firm, rejestr dłużników
  • Jak HoReCa walczy o doświadczenia konsumentów?

    Jak HoReCa walczy o doświadczenia konsumentów?

    09:56 20.11.2019

    Wprawdzie dla konsumentów ciągle liczy się cena, ale wyraźnie widać, jak bardzo istotne stają się ich doświadczenia w kontaktach z markami. Branża HoReCa nie jest pod tym względem żadnym wyjątkiem. Co zrobiła i co robi, aby wychodzić naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów i gwarantować im jak najwyższą jakość customer experience? Odpowiedzi na to ... WIĘCEJ

    Tematy: branża HoReCa, gastronomia, hotele, restauracje
  • Jak się miewa food court?

    Jak się miewa food court?

    10:42 02.10.2019

    ... gastronomicznych podskoczyła o przeszło 43%. To niektóre z wniosków, jakie nasuwa lektura opracowanego przez Colliers International raportu pt. "Jak to wszystko zjeść? Gastronomia w polskich centrach handlowych". Najemcy sieciowi wiodą prym Jak wynika z danych opublikowanych w raporcie Colliers, na terenie polskich centrów handlowych działa już ... WIĘCEJ

    Tematy: centra handlowe, galerie handlowe, gastronomia, food court
  • Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców

    Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców

    13:30 02.07.2019

    ... . Dla ich wygody w większości obiektów zadbano o moduły handlowo-usługowe, które zajmują 1300 lokali i 350 tys. mkw. powierzchni. 35% tej przestrzeni stanowi gastronomia. Łącznie w warszawskich biurowcach funkcjonuje przeszło 540 lokali gastronomicznych, od kawiarni poprzez bistra i kantyny, po restauracje i bary, w których serwuje się przekąski ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, rynek biurowy, biurowce
  • Sprzedaż gotowych dań i posiłków czyli dopłata podatku VAT

    Sprzedaż gotowych dań i posiłków czyli dopłata podatku VAT

    12:04 25.06.2019

    Gotowe posiłki i dania korzystają zasadniczo z 5% preferencyjnej stawki VAT. Dlatego też przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (restauratorzy, właściciele barów) taką stawkę przez lata doliczali do ceny sprzedawanych posiłków. Co więcej, prawidłowość stosowania takiej stawki potwierdzały same organy podatkowe. Obecnie w ramach wzmożonych działań ... WIĘCEJ

    Tematy: stawka podatku, działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia
  • 3 top trendy na rynku centrów handlowych

    3 top trendy na rynku centrów handlowych

    11:24 25.06.2019

    ... jest możliwe i może wywoływać frustrację – mówi Magdalena Frątczak, szefowa sektora handlowego w CBRE. W galerii i relaks, i praca Zlokalizowana na terenie centrów handlowych gastronomia nie tylko odmienia swój wizerunek, ale również zajmuje coraz to większą powierzchnię. Nie odbywa się to jednak kosztem sklepów - punkty ... WIĘCEJ

    Tematy: centra handlowe, galerie handlowe, gastronomia, food court
  • Gastronomia opanowuje galerie handlowe?

    Gastronomia opanowuje galerie handlowe?

    10:31 27.09.2018

    ... centrów o lokale gastronomiczne to sposób na dostarczenie klientom unikalnego doświadczenia zakupowego, tzw. „shopping experience”, dodaje Edyta Potera. Magiczny trójkąt zależności Gastronomia w centrach handlowych to element tzw. „trójkąta magicznego”, na który składają się również usługi rekreacyjne i ogólna oferta danego obiektu. Oznacza to ... WIĘCEJ

    Tematy: centra handlowe, galerie handlowe, gastronomia, food court
  • Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!

    Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!

    00:50 03.05.2018

    Nastał weekend majowy, co oznacza, że wielu z nas żywić się będzie w lokalach gastronomicznych. Inspekcja Handlowa przypomina wszystkim wypoczywającym, że to, co napisano w restauracyjnym menu nie zawsze pozostaje w zgodzie z realiami. Najtańsze składniki i zaniżona gramatura porcji nie należą niestety do rzadkości. Potwierdzają to wyniki ... WIĘCEJ

    Tematy: ochrona konsumentów, gastronomia, restauracje, kontrola IH
  • Rynek gastronomiczny 2017

    Rynek gastronomiczny 2017

    00:30 15.12.2017

    Jak wynika z badania zrealizowanego przez Instytut GfK, rynek gastronomiczny w Polsce zanotował kolejny wzrost. Szacuje się, że jego wartość w bieżącym roku osiągnie 36,12 mld zł, co względem poprzedniego roku oznacza wzrost przekraczający 10,5 pp. Badanie dowodzi, że na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy przybyło nam całorocznych placówek ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, punkty gastronomiczne, restauracje, fast foody
  • Żywienie zbiorowe a ilość kucharek

    Żywienie zbiorowe a ilość kucharek

    10:07 20.02.2017 PORADA

    Witam, na ile osób w żywieniu zbiorowym wg prawa pracy może gotować jedna kucharka? Pozdrawiam WIĘCEJ

    Tematy: żywienie zbiorowe, prawo pracy, kodeks pracy, gastronomia
  • Założenie działalności a komornik

    Założenie działalności a komornik

    00:17 09.04.2015 PORADA

    Pracuję, mam komornika chcialbym założyć działalność - mała gastronomia. Czy jest sens? Z wypłaty zostaje mi 1700 zł. WIĘCEJ

    Tematy: zakładanie działalności gospodarczej, komornik sądowy, egzekucja komornicza, gastronomia
  • Usługi gastronomiczne. Czy jest możliwość sprzedaży?

    Usługi gastronomiczne. Czy jest możliwość sprzedaży?

    20:46 26.03.2015 PORADA

    Witam, prowadzę działalność gospodarczą - małą gastronomię. Zakupiłem niedawno przyczepę gastronomiczną z zamiarem sprzedaży fast-food, napojów itp. na festynach organizowanych w okolicznych gminach. Dzwoniąc do poszczególnych gmin usłyszałem odpowiedzi typu: "mamy już swoich ... WIĘCEJ

    Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne
  • Zwolnienie z VAT i podatek od usług

    Zwolnienie z VAT i podatek od usług

    12:36 03.03.2015 PORADA

    Dzień dobry, za kilka miesięcy otwieram małą działalność gastronomiczną. W związku z tym,  ze będzie to mała firma, póki co nie chcę być VAT-owcem. Wiem jednak, że do sprzedaży przygotowywanych na miejscu potraw, czy sprzedawanej kawy i herbaty muszę doliczyć VAT. W jakiej ... WIĘCEJ

    Tematy: działalność gospodarcza, gastronomia, usługi gastronomiczne, zwolnienie z VAT
  • Czy zamiana ryczałtu na VAT może się opłacać prowadząc restaurację sezonową?

    Czy zamiana ryczałtu na VAT może się opłacać prowadząc restaurację sezonową?

    22:49 24.02.2015 PORADA

    Od trzech lat prowadzę restaurację w sezonie letnim i do tej pory odprowadzałem zryczałtowany podatek. Moje przychody były na granicy przejścia na podatek VAT. W tym roku zastanawiam się nad wprowadzeniem do sprzedaży napojów alkoholowych, co automatycznie wiąże się z przejściem na ... WIĘCEJ

    Tematy: ryczałt ewidencjonowany, podatek VAT, forma opodatkowania, przejście na VAT
  • Umowa o pracę a działalność gospodarcza

    Umowa o pracę a działalność gospodarcza

    17:58 13.07.2014 PORADA

    Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Chcę otworzyć dodatkowo małą gastronomię. Czy muszę powiadomić swojego pracodawcę? WIĘCEJ

    Tematy: umowa o pracę, działalność gospodarcza, gastronomia, obowiązki pracownika
  • Przerwa w czasie pracy. Czy mam do niej prawo i jak długo powinna trwać?

    Przerwa w czasie pracy. Czy mam do niej prawo i jak długo powinna trwać?

    16:14 13.07.2014 PORADA

    Witam, pracuję w gastronomii. Pracodawca i wyżej postawieni pracownicy zmuszają mnie do pracy po 300 godzin miesięcznie. Kiedy chcę się spytać przełożonego czy mogę zrobić sobie przerwę w pracy, to on stwierdza, że jestem pracownikiem i że przerwa mnie nie obowiązuje. Pytanie ... WIĘCEJ

    Tematy: praca w gastronomii, gastronomia, nadgodziny, czas pracy
  • KPiR a rozpoczęcie działalności

    KPiR a rozpoczęcie działalności

    20:18 28.05.2014 PORADA

    Witam, 16.05.2014 założyłam działalność gospodarczą i wybrałam KPiR na zasadach ogólnych. Będę sezonowo prowadzić punkt małej gastronomii.  Zastanawia mnie remanent początkowy w KPiR. Przed założeniem działalności zakupiłam kilka rzeczy, typu piece, art. sanitarne, itp ... WIĘCEJ

    Tematy: PKPiR, zasady ogólne opodatkowania, gastronomia, rozpoczęcie działalności
  • Na ile osób może gotować jedna kucharka?

    Na ile osób może gotować jedna kucharka?

    13:04 18.05.2014 PORADA

    Według kodeksu pracy, na ile osób może gotować jedna kucharka? WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, praca w gastronomii, kucharka
  • Płaca i praca w gastronomii

    Płaca i praca w gastronomii

    17:22 07.05.2014 PORADA

    Witam, mam kilka pytań odnośnie pracy w gastronomii. Pracuję w restauracji , która znajduje się w obiekcie hotelowym. Mam umowę o pracę na pół etatu, choć co miesiąc liczba godzin jest większa niż 80. 1. Czy w takim wypadku mogę domagać się wynagrodzenia za godziny nadliczbowe ... WIĘCEJ

    Tematy: praca w gastronomii, gastronomia, praca na pół etatu, czas pracy

 

1 2 ... 4

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: