-
Branża gastronomiczna musi spłacić 754 mln zł zaległości
11:09 07.07.2022
Branża gastronomiczna ma do spłacenia 754 mln zł zaległości - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK. I choć pandemia już nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać się do restauracji czy kawiarni, Polacy muszą ograniczyć jedzenie na mieście z powodu rosnących cen. 54 proc. badanych zapowiedziało zmniejszenie wydatków na ten cel. ...
Tematy: branża gastronomiczna, gastronomia, restauracje, bary -
HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie
13:39 25.05.2022
... HoReCa. Dziś sytuacja jest już jednak unormowana - turyści wrócili do podróżowania, a miłośnicy jedzenia poza domem - do restauracji. Efektem tego zarówno gastronomia, jak i hotelarstwo, potrzebują rąk do pracy, a zapotrzebowanie to przed sezonem wakacyjnym będzie jeszcze rosło. Z danych Grupy Progres wynika, że na ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
HoReCa 2021: niższa sprzedaż, wyższe koszty i brak pracowników
00:20 29.12.2021
Wybuch pandemii wstrząsnął wieloma gałęziami gospodarki, a jednym z sektorów, które w największym stopniu odczuły jego negatywne skutki jest HoReCa. I wprawdzie wszystko wskazuje na to, że najgorsze już minęło, to jednak powrót na ścieżkę sprzed pojawienia się koronawirusa nie jest łatwy. Z jakimi przeciwnościami zmagają się obecnie restauratorzy ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, restauracje, hotele -
Usługi gastronomiczne w podatku VAT: fiskus przeczy sam sobie
13:53 15.10.2021
Po przeprowadzonej kontroli naczelnik urzędu celno-skarbowego stwierdził, że firma zaniżyła stosowane w swej działalności stawki opodatkowania i określił jej zobowiązanie w VAT. Firma będąca franczyzobiorcą tłumaczyła, że stosowała stawki VAT, jakie sam organ podatkowy określił w wydanej jej franczyzodawcy interpretacji indywidualnej. Skarbówka, ...
Tematy: stawka podatku, działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia -
TSUE: stawka VAT na usługę gastronomiczną a sprzedaż żywności
13:11 10.08.2021
W wyroku z dnia 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19 Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zajął się tematem stosowania odpowiedniej stawki VAT w przypadku różnych schematów gastronomicznych. Sprawa została skierowana do TSUE przez Naczelny Sąd Administracyjny (sygn. akt I FSK 1290/18). Granica pomiędzy usługą gastronomiczną a dostawą ...
Tematy: stawka podatku, działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia -
HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?
10:04 04.08.2021
... zł. W ujęciu średniorocznym, w scenariuszu czwartej fali rynek rósłby o 1,3 p.p. niżej (CAGR) niż w scenariuszu bazowym. Najbardziej dotkniętym z segmentów, podobnie jak w 2020 r., byłaby gastronomia hotelowa najsilniej uzależniona od zmiennych turystycznych (średni wzrost ok. 22% w scenariuszu bazowym, w pesymistycznym ok. 17%).
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
09:40 13.07.2021
Inspektorzy IH ponownie ruszyli w Polskę, tym razem biorąc pod lupę lokale gastronomiczne. Odwiedzili 58 placówek w 13 województwach, w tym bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy oraz stacje paliw. Czego dowiodła kontrola? Niestety okazało się, że nieprawidłowości jest całkiem sporo. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Jak prezentuje się ...
Tematy: kontrola IH, gastronomia, usługi gastronomiczne, lokale gastronomiczne -
Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?
12:33 09.07.2021
Gastronomia to jeden z sektorów, który dość dotkliwie odczuł negatywne skutki pandemii. I wprawdzie spora część komplikujących jej życie obostrzeń już została zniesiona, ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Restauratorzy wrócili do pracy
09:50 17.05.2021
15 maja otworzyły się wreszcie ogródki restauracyjne, co jest pierwszym etapem odmrażania branży gastronomicznej. 28 maja restauracje mają zostać otwarte dla klientów także wewnątrz, choć z ograniczeniem ilości zajętych miejsc. Czy to pomoże branży, której zaległości wg danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK sięgają już prawie 728 mln zł? ...
Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje -
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
10:01 13.04.2021
Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w minionym roku zlikwidowanych zostało 5,3 tys. miejsc pracy w branży. Co stało się ze zwolnionymi pracownikami? Z danych zaprezentowanych przez Grupę Progres wynika, że część z ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
KPiR a rozpoczęcie działalności
20:18 28.05.2014 PORADA
Witam, 16.05.2014 założyłam działalność gospodarczą i wybrałam KPiR na zasadach ogólnych. Będę sezonowo prowadzić punkt małej gastronomii. Zastanawia mnie remanent początkowy w KPiR. Przed założeniem działalności zakupiłam kilka rzeczy, typu piece, art. sanitarne, itp ...
Tematy: PKPiR, zasady ogólne opodatkowania, gastronomia, rozpoczęcie działalności -
Płaca i praca w gastronomii
17:22 07.05.2014 PORADA
Witam, mam kilka pytań odnośnie pracy w gastronomii. Pracuję w restauracji , która znajduje się w obiekcie hotelowym. Mam umowę o pracę na pół etatu, choć co miesiąc liczba godzin jest większa niż 80. 1. Czy w takim wypadku mogę domagać się wynagrodzenia za godziny nadliczbowe ...
Tematy: praca w gastronomii, gastronomia, praca na pół etatu, czas pracy -
Rozliczenie usług gastronomicznych
21:13 28.10.2013 PORADA
Witam, przymierzam się do organizacji balu sylwestrowego. Proszę o opnie czy nadal mogę przyjmować wpłaty od klientów na "KP" a po wykonanej usłudze zafiskalizować usługę? Czy w momencie wpłaty od razu muszę nabić usługę na kasę i wydać klientowi paragon? Kolejna sprawa ...
Tematy: dowód KP, dokument księgowy, kasa fiskalna, działalność usługowa -
Kiedy nie mogę handlować?
12:24 17.10.2013 PORADA
Od nowego roku zmienia się prawo handlowe w naszym mieście. Wybudowali nowe targowisko miejskie, a ja wynajmuję lokal na gastronomię oraz prowadzę sprzedaż tekstylną na zewnątrz budynku dzierżawiąc ziemię od spółdzielni. Moje pytanie: czy mogą mi zabronić handlu na zewnątrz ...
Tematy: działalność gospodarcza, handel, obowiązki przedsiębiorcy, wynajem lokalu -
Czy mój pracodawca i pracownicy mają prawo zmuszać mnie do pracy po 310 godzin miesięcznie?
19:22 19.09.2013 PORADA
Witam, pracuję w gastronomi, mam umowę o pracę na pełny etat, ostatnio jestem zmuszany przez pracodawcę i niektórych pracowników do pracowania codziennie 12 godzin z czego miesięcznie wychodzi ponad 310 godzin, jestem zmuszany tez do pracy w dni wolne, jeśli nie zgadzam się na taki ...
Tematy: godziny pracy, czas pracy, harmonogram czasu pracy, prawa pracownika -
Jednoosobowa działalność gospodarcza a wybór formy opodatkowania
19:40 28.04.2013 PORADA
Chciałabym otworzyć niewielki bar (na razie jednoosobową działalność gospodarczą), w którym sprzedawany byłby także alkohol. Zakładam, że przychód ze sprzedaży posiłków byłby w granicach 40000 zł rocznie, a ze sprzedaży alkoholu w granicy 90000 zł. W biznesplanie oszacowałam ...
Tematy: forma opodatkowania, jednoosobowa działalność gospodarcza, koszty firmy, koszty uzyskania przychodu -
Nadgodziny i godziny ponadwymiarowe a praca w niedzielę i święta
21:50 04.04.2013 PORADA
Witam, Niestety dalej nie są dla mnie jasne te wszystkie informacje na temat moich godzin, ponieważ w umowie mam napisane, że pracuję na 3/4 etatu, ale pracowałam po 8 godzin w systemie cztero-brygadowym. Z kolei na oświadczeniu mam napisane, że pracę tygodniowo powinnam ...
Tematy: niepełny etat, system brygadowy, system 4-brygadowy, nadgodziny
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- działalność gospodarcza
- tendencje na rynku pracy
- rozliczenia podatkowe
- podatek VAT
- długi
- dłużnicy
- oferty pracy
- wakacje
- rynek biurowy
- rejestr dłużników
- UOKiK
- prawa konsumentów
- ochrona konsumentów
- odliczenie podatku VAT
- odliczenia podatku VAT
- odliczenie VAT
- sytuacja na rynku pracy
- zadłużenie firm