eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

2012-01-12 12:31

Przeczytaj także: Jakość żywności: przyprawy


IV. SANKCJE

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 26 decyzji administracyjnych, w tym:
  • 13 zakazujących składowania surowców i dodatków do wypieku wyrobów piekarniczych i ciastkarskich w nieodpowiednich warunkach;
  • 2 zakazujące wprowadzania do obrotu pieczywa niewłaściwie oznakowanego,
  • 2 decyzje nakazujące poddanie pieczywa zabiegom właściwego oznakowania,
  • 9 decyzji wymierzających kary pieniężne, w łącznej kwocie 18 065 zł, za wprowadzenie do obrotu artykułów zafałszowanych i niewłaściwej jakości handlowej.

Nałożono również 37 mandatów karnych, na łączną kwotę 7 700 zł. Ponadto, wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 29 zaleceń pokontrolnych, wszczęli 6 postępowań administracyjnych oraz przekazali informacje do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o stwierdzonych nieprawidłowościach dotyczących niewłaściwych warunków składowania, przeterminowanych surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów ciastkarskich.

V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Kontrola jakości handlowej pieczywa półcukierniczego jest pierwszą kontrolą planową przeprowadzoną przez IJHARS, skierowaną na tego typu produkty. Wśród pieczywa półcukierniczego bez nadzienia, kontrolą objęto głównie bułki maślane, rogale, chałki, drożdżówki, w przypadku pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, najwięcej skontrolowano wypieków nadziewanych masami: owocowymi, serowymi, makowymi i budyniowymi.

Sprawdzone w toku kontroli cechy organoleptyczne pieczywa półcukierniczego obejmujące: kształt, skórkę, miękisz, smak i zapach nie budziły zastrzeżeń.

W 17,6 % skontrolowanych w zakresie parametrów fizykochemicznych partiach pieczywa półcukierniczego, stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu i cukrów. Nieprawidłowości te dotyczyły pieczywa półcukierniczego bez nadzienia, tj. bułek maślanych, chałek, rogali i drożdżówek. Dodatkowo w wyniku kontrolnego przeważania, w pojedynczych partiach pieczywa półcukierniczego z nadzieniem (strucli) stwierdzono zaniżoną masę w odniesieniu do deklaracji producenta.

W związku z brakiem wymagań dotyczących oznakowania produktów luzem, kontrola znakowania pieczywa półcukierniczego nieopakowanego ograniczała się do sprawdzenia prawidłowości użytej nazwy, w odniesieniu do zastosowanych składników i przedłożonych przez producentów dokumentów zakładowych. W przypadku pieczywa półcukierniczego opakowanego znakowanie sprawdzono na zgodność z wymaganiami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych.

Stwierdzone w 5,8% skontrolowanych partii pieczywa półcukierniczego opakowanego jak i wprowadzanego do obrotu luzem, nieprawidłowości w zakresie znakowania mogą być wynikiem nieznajomości przepisów prawnych w tym zakresie, nieprawidłowej ich interpretacji lub mogą wskazywać na celowe wprowadzanie konsumenta w błąd.

Należy podkreślić, iż produkcja tej grupy wyrobów piekarskich stale się rozwija, o czym świadczy szeroki asortyment pieczywa półcukierniczego. Zweryfikowanie jakości handlowej, dostępnych na naszym rynku produktów, które można zaliczyć do kategorii pieczywa półcukierniczego jest utrudnione z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia (do 24 godzin od dnia produkcji), a także braku deklarowania przez większość producentów jakichkolwiek parametrów fizykochemicznych.

Z uwagi na szeroką pod względem asortymentu ofertę handlową pieczywa półcukierniczego, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uwzględni ten rodzaj produktów podczas kolejnych działań kontrolnych.

poprzednia  

1 2 3

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: