eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009

Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009

2010-05-12 10:42

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale, wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem tych w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: marynaty rybne, ryby mrożone, konserwy rybne, ryby solone i wędzone oraz surowce wykorzystywane do produkcji przetworów rybnych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Przeczytaj także: Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 31 podmiotach (tj. 40,8% podmiotów prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych
    • 89 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 51,6 t, w tym:
      • 84 partie marynat rybnych o łącznej masie 49,9 t,
      • 3 partie ryb mrożonych o łącznej masie 1,25 t,
      • 1 partię ryb solonych o masie 0,04 t,
      • 1 partię konserw rybnych o masie 0,40 t,
  • w zakresie znakowania - 124 partie przetworów rybnych o łącznej masie 98,5 t.
WYNIKI KONTROLI

Inspektoraty JHARS podają, iż wymagań nie spełniały:
  • ocena organoleptyczna - 2 partie przetworów rybnych, tj. marynat rybnych, (2,4% skontrolowanych partii marynat rybnych) o łącznej masie 0,2 t (0,4% masy skontrolowanych marynat rybnych);
  • parametry fizykochemiczne - 25 partii przetworów rybnych (28,1% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 4,6 t (8,9% skontrolowanej masy przetworów rybnych), w tym:
    • 23 partie marynat rybnych (27,4% skontrolowanych partii marynat rybnych) o łącznej masie 3,7 t (7,4% masy partii skontrolowanych marynat rybnych).
    • 1 partia ryb mrożonych (33,3% skontrolowanych partii ryb mrożonych) o masie 0,49 t (39,2% masy partii skontrolowanych ryb mrożonych).
    • 1 partia konserw rybnych (100,0% skontrolowanych partii konserw rybnych) o masie 0,40 t (100,0% masy partii skontrolowanych konserw rybnych).
Badania laboratoryjne obejmowały oznaczenie kwasu octowego, białka, soli kuchennej, dodatków warzywnych i zalewy.

W skontrolowanych partiach marynat rybnych stwierdzono:
  • zaniżoną zawartość kwasu octowego o 0,2 - 0,6 p.p. w 12 partiach o łącznej masie 0,75 t,
  • zaniżoną zawartość soli o 0,1 - 1,0 p.p. w 9 partiach o łącznej masie 1,11 t,
  • zaniżoną zawartość mięsa ryby o 2,0 - 13,9 p.p. w 8 partiach o łącznej masie 1,54 t,
  • zaniżoną zawartość dodatków warzywnych o 3,0 i 3,5 p.p. w 2 partiach o łącznej masie 1,52 t,
  • zawyżoną zawartość zalewy o 7,0 - 32,2 p.p. w 3 partiach o łącznej masie 1,48 t,
  • zawyżoną zawartość pH o 0,4 p.p. w 2 partiach o łącznej masie 0,02 t.
W skontrolowanych partiach ryb mrożonych stwierdzono:
  • zawyżoną zawartość glazury o 3,7 p.p. w 1 partii o masie 0,50 t.
W skontrolowanej partii konserw rybnych stwierdzono:
  • zaniżoną zawartość mięsa ryby o 4,0 p.p. w 1 partii o masie 0,40 t.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: