14:52 10.03.2020
Czy oznakowanie owoców i warzyw oferowanych nam przez sieci handlowe przedstawia nam realne informacje na temat pochodzenia tych produktów? Odpowiedzi na to pytanie poszukują właśnie inspektorzy IH. Zlecone przez UOKiK kontrole ruszyły 12 lutego br. Do tej pory zweryfikowano 1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach. Niestety nie obyło się ...
14:11 20.12.2019
... że badane przyprawy miały również słaby aromat, były przesuszone, a to oznacza gorszą jakość. Pracownicy laboratoriów zbadali także szafran. Jest to bardzo droga przyprawa (100 g może ... barwierskim. Zabawki – slime’y/glutki, lalki i klocki Testom poddano również jakość i skład zabawek. Na 546 sztuk nieprawidłowości dotyczyły 230 (42 proc.) – ...
13:41 06.12.2019
Gumowate ciastka, bakalie, na których opakowaniu nie ma ani słowa o użytych w ich produkcji konserwantach czy rozpadające się ryby o zapachu dalekim od ideału. Tak prezentują się wyniki badań laboratoryjnych przeprowadzonych w ramach kontroli, której Inspekcja Handlowa poddała 164 sklepy oferujące produkty spożywcze, bez których wielu z nas nie ...
12:45 01.10.2019
... dobrowolne. Można w nich użyć do 25 proc. składników importowanych, jeśli są to surowce nie produkowane w Polsce (np. rodzynki). Kontrole oznakowania żywności przeprowadza Inspekcja Handlowa, do której można zgłaszać nieprawidłowości.
11:44 24.06.2019
... produkty, np. przyprawy, sery, sosy, napoje; ponadto zdarzało się, że do smażenia był używany stary, zanieczyszczony tłuszcz, nieprawidłowe przechowywanie żywności i warunki sanitarne, np. brudne, nadmiernie oszronione czy niesprawne lodówki, niepełne informacje o cenach. Za fałszowanie składu potraw i wprowadzanie konsumentów w błąd ...
11:47 07.02.2019
... . Porady dla konsumentów Kupuj miód ze znanego źródła. Szukaj na opakowaniu nazwy i adresu producenta – wiesz wtedy, kto odpowiada za jego jakość. Koszt wyprodukowania 1 kg miodu w Polsce w zależności od typu pasieki wynosi od kilkunastu do ok. 20 zł. Jeśli miód jest o wiele ...
12:27 11.12.2018
... zastrzeżona, co znaczy, że nie może być stosowana w odniesieniu do artykułów pochodzących z innego miejsca lub produkowanych według innych receptur. Swoją jakość i cechy charakterystyczne zawdzięczają warunkom przyrodniczym i kulturowym panującym w ich rodzimym regionie. Wśród nich wymienić można oscypek, jagnięcinę podhalańską, wiśnię nadwiślańską ...
10:16 12.10.2018
... , czy są różnice w żywności wyprodukowanej dla polskich konsumentów i tych z Europy Zachodniej. Łącznie sprawdzono 64 pary artykułów spożywczych, duża różnica wystąpiła w 8. W 2 przypadkach – produkty na polski rynek były lepsze. Poniżej wyniki. Czekolada Milka Oreo – produkowana dla polskiego konsumenta miała lepszą jakość i była smaczniejsza, co ...
11:57 06.06.2018
... objęła 82 sklepy i 3 hurtownie z całego kraju. Pod lupę wzięto 817 partii żywności. Ponad połowę z nich (427) stanowiły produkty dla małych dzieci, pozostałe ... dla odchudzających się (21). Inspekcja nie badała preparatów dla niemowląt ani żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Nieprawidłowości wystąpiły w 27 kontrolowanych placówkach (31,8 ...
11:13 11.04.2018
Inspekcja Handlowa przyjrzała się wodom mineralnym i źródlanym oraz napojom nazywanym potocznie „wodami smakowymi”. Przeprowadzona kontrola wykazała nieprawidłowości w ponad 10 proc. z przebadanych partii produktów. Zastrzeżenia inspektorów wzbudziła głównie różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów oraz mylące informacje na etykietach. ...
Obligacje. Jak działa immunizacja? Jak ograniczyć ryzyko rynkowe?
Wpis do KRS. Co może sąd rejestrowy?
3 kwestie, o których musisz pamiętać przy zmianie formy opodatkowania
Biznes bez granic: Handel zagraniczny w nowej rzeczywistości
Panorama Reden i Niebieski Bursztyn od ATAL
Polski Ład 2.0: czy zmiana formy opodatkowania będzie opłacalna? Sprawdź symulację
Fala upałów: jakie obowiązki pracodawcy?