eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

2010-03-01 09:45

Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

Porównanie stwierdzonych nieprawidłowości © fot. mat. prasowe

Zgodnie z "Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok", w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej głównie pierogów i gotowych drugich dań w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.

Przeczytaj także: Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 78 podmiotach prowadzących produkcję wyrobów garmażeryjnych (tj. 23,5 % podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych 212 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 174,7 t, w tym:
    • 35 partii pierogów mięsnych o łącznej masie 20,8 t,
    • 96 partii pierogów niemięsnych o łącznej masie 68,5 t,
    • 81 partii drugich dań o łącznej masie 85,4 t.
  • w zakresie znakowania wyrobów garmażeryjnych 258 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 185,6 t, w tym:
    • 40 partii pierogów mięsnych o łącznej masie 23,4 t,
    • 108 partii pierogów niemięsnych o łącznej masie 70,7 t,
    • 110 partii drugich dań o łącznej masie 91,5 t.
WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 5 partii wyrobów garmażeryjnych (2,4% skontrolowanych partii) o łącznej masie 2,6 t (1,5% skontrolowanej masy).

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły: uszkodzeń mechanicznych, tj. popękania, rozklejenia i wycieku nadzienia oraz zmiany kształtu pierogów po ugotowaniu.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 40 partii wyrobów garmażeryjnych (18,7% skontrolowanych partii) o łącznej masie 40,5 t (23,1% skontrolowanej masy).

Parametry fizykochemiczne sprawdzane w wyrobach garmażeryjnych, tj: zawartość: składników stałych, składników jednorodnych (np.: mięsnych), nadzienia (farszu), panierunku, wody, tłuszczu, białka, skrobi, soli.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych polegały głównie na zaniżaniu zawartości farszu lub nadzienia w wyrobach garmażeryjnych od 1,5 p.p. do 26 p.p. w stosunku do deklaracji producenta, które stwierdzono w przypadku 26 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 1,9 t.

Zaniżanie zawartości farszu lub nadzienia w wyrobach garmażeryjnych świadczy o stosowaniu przez producentów nieuczciwych praktyk handlowych.

Znakowanie wyrobów garmażeryjnych

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 125 partii (48,4% skontrolowanych partii wyrobów) o łącznej masie 15,5 t (8,3% skontrolowanej masy).

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły podania: niepełnego składu wyrobów garmażeryjnych, nieprawidłowej informacji o terminie przydatności do spożycia lub dacie minimalnej trwałości oraz niepełnych danych producenta.

Inne ustalenia z kontroli

Brak zgłoszenia faktu prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora JHARS w około 29,5% skontrolowanych podmiotów.

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: