eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009

2010-03-01 09:45

Przeczytaj także: Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009


SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • wydały 45 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 17 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 14.000 zł, w tym:
      • 9 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 6.000 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu wyrobów o łącznej masie 1,9 t i wartości 31.118 zł nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów (art. 40a ust 1 pkt 3),
      • 8 decyzji nakładających kary pieniężne w wysokości 8.000 zł za wprowadzenie do obrotu wyrobów garmażeryjnych zafałszowanych o masie 1,0 t i wartości 5.879 zł (art. 40a ust. 1 pkt 4),
    • 16 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 14,0 t, i wartości 26.643 zł,
    • 9 decyzji, określających rodzaj i stopień wad dla wyrobów garmażeryjnych, o łącznej masie 2,2 t i wartości 6.875 zł,
    • 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 0,1 t i wartości 784 zł,
    • 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 9.557 zł za utrudnianie organowi Inspekcji JHARS przeprowadzenia kontroli.
  • nałożyły 30 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 6.850 zł,
  • wydały 66 zaleceń pokontrolnych, zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości.
Ponadto, wojewódzkie inspektoraty JHARS wszczęły 48 postępowań administracyjnych, przekazały 12 spraw m. in. do: Okręgowych Urzędów Miar, Urzędu Skarbowego, Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

W toku kontroli stwierdzono, że co 5 partia wyrobów garmażeryjnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana.

fot. mat. prasowe

Porównanie stwierdzonych nieprawidłowości

Porównanie stwierdzonych nieprawidłowości

Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli przeprowadzonej w 2006 roku, należy stwierdzić, że w 2009 roku stwierdzono większy procent partii z nieprawidłowościami (o 2,5 p.p.) w zakresie parametrów fizykochemicznych wyrobów garmażeryjnych, natomiast nieprawidłowości w zakresie znakowania kształtowały się na podobnym poziomie.

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w pierogach niemięsnych (tj. pierogach: z truskawkami, z serem, z kapustą), a w przypadku znakowania w drugich daniach (tj. kluskach śląskich, plackach ziemniaczanych, krokietach).

Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością w zakresie parametrów fizykochemicznych było zaniżanie zawartości farszu (nadzienia) w skontrolowanych partiach wyrobów garmażeryjnych, natomiast w przypadku znakowania, podawanie składu niezgodnego z prawdą, co wprowadzało w błąd klientów odnośnie faktycznej informacji o składzie produktu.

W trosce o interes konsumenta, uzasadnionym wydaje się dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku wyrobów garmażeryjnych, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na aspekty znakowania.

poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: