eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

2012-01-12 12:31

Przeczytaj także: Jakość żywności: przyprawy


Na 5 skontrolowanych partii produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), w 1 partii obwarzanka krakowskiego stwierdzono zawyżoną masę (od 20 g do 40 g) w porównaniu ze specyfikacją. Nie kwestionowano jakości handlowej rogala świętomarcińskiego.

Znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 16 partii (5,8 % skontrolowanych partii) pieczywa półcukierniczego.

Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
  • wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki produktu, w tym nazwy produktu, ze względu na zastosowane surowce:
    • użycie w nazwie rogali i bułek określenia „maślany”, „maślana” co sugeruje konsumentowi, iż do produkcji tego rodzaju pieczywa półcukierniczego zastosowano tłuszcz mleczny „masło” odpowiadający definicji zawartej w dodatku do załącznika XV rozporządzenia Komisji (WE) nr 1234/2007, faktycznie zaś dodawano inny tłuszcz i olej,
    • użycie nazwy „jagodzianka” w odniesieniu do pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, która sugeruje konsumentowi, iż produkt ten zawiera w swoim składzie jagody, faktycznie zaś producent stosował nadzienie cukiernicze o smaku jagodowym w składzie, którego nie wykazano obecności jagód, a smak jagodowy nadzienia pochodził jedynie od zastosowanego aromatu,
  • wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i ilościowej zawartości składników:
    • pominięcie w składzie opakowanego pieczywa półcukierniczego oraz w dokumentacji towarzyszącej pieczywu półcukierniczemu wprowadzanemu do obrotu luzem, informacji o użytych składnikach alergennych, np. soi, mączce sojowej, serwatce w proszku, żółtek jaj w proszku,
    • brak podania składu składnika złożonego (polepszacza – Active Super) użytego do wypieku pieczywa półcukierniczego (strucli),
    • nieprawidłowe podanie informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie produktu, np. w „strucli makowej” producent zamiast zawartości „maku” podał zawartość „nadzienia makowego” w ilości 15%, w którym mak stanowił ok. 46%.

Inne ustalenia z kontroli
  • w magazynach 4 piekarni (3,8% ogółem skontrolowanych podmiotów), stwierdzono 8 partii przeterminowanych surowców i dodatków do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich (np. mąki pszennej typ 450 i 500, kremu do tortów, koncentratu do produkcji bez, aromatu landrynkowego),
  • w 2 na 4 piekarnie, stwierdzono obecność szkodników zbożowo-mącznych, tj. rozkruszka i trojszyka,
  • w 3 piekarniach (2,9% ogółem skontrolowanych podmiotów) w niewłaściwych warunkach temperatury przechowywano 13 partii surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów piekarskich (np. drożdży, margaryny, czekolady, wiórek kokosowych, twarogu śmietankowego).

Na 28 partii wyrobów piekarskich, które poddano wybiórczej kontroli zawartości netto, zaniżoną masę netto w odniesieniu do deklaracji producenta wykazano w 5 partiach wyrobów piekarskich, w tym:
  • 3 partiach pieczywa półcukierniczego nadziewanego (zamiast 500 g, masa pojedynczych sztuk strucli wynosiła od 462 g do 498 g),
  • 2 partiach pieczywa mieszanego (zamiast 500 g masa pojedynczych bochenków chleba wynosiła od 460 g do 495 g).

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: