Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
2012-01-12 12:31
Przeczytaj także: Jakość żywności: przyprawy
Na 5 skontrolowanych partii produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), w 1 partii obwarzanka krakowskiego stwierdzono zawyżoną masę (od 20 g do 40 g) w porównaniu ze specyfikacją. Nie kwestionowano jakości handlowej rogala świętomarcińskiego.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 16 partii (5,8 % skontrolowanych partii) pieczywa półcukierniczego.
Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki produktu, w tym nazwy produktu, ze względu na zastosowane surowce:
- użycie w nazwie rogali i bułek określenia „maślany”, „maślana” co sugeruje konsumentowi, iż do produkcji tego rodzaju pieczywa półcukierniczego zastosowano tłuszcz mleczny „masło” odpowiadający definicji zawartej w dodatku do załącznika XV rozporządzenia Komisji (WE) nr 1234/2007, faktycznie zaś dodawano inny tłuszcz i olej,
- użycie nazwy „jagodzianka” w odniesieniu do pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, która sugeruje konsumentowi, iż produkt ten zawiera w swoim składzie jagody, faktycznie zaś producent stosował nadzienie cukiernicze o smaku jagodowym w składzie, którego nie wykazano obecności jagód, a smak jagodowy nadzienia pochodził jedynie od zastosowanego aromatu,
-
wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i ilościowej zawartości składników:
- pominięcie w składzie opakowanego pieczywa półcukierniczego oraz w dokumentacji towarzyszącej pieczywu półcukierniczemu wprowadzanemu do obrotu luzem, informacji o użytych składnikach alergennych, np. soi, mączce sojowej, serwatce w proszku, żółtek jaj w proszku,
- brak podania składu składnika złożonego (polepszacza – Active Super) użytego do wypieku pieczywa półcukierniczego (strucli),
- nieprawidłowe podanie informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie produktu, np. w „strucli makowej” producent zamiast zawartości „maku” podał zawartość „nadzienia makowego” w ilości 15%, w którym mak stanowił ok. 46%.
Inne ustalenia z kontroli
- w magazynach 4 piekarni (3,8% ogółem skontrolowanych podmiotów), stwierdzono 8 partii przeterminowanych surowców i dodatków do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich (np. mąki pszennej typ 450 i 500, kremu do tortów, koncentratu do produkcji bez, aromatu landrynkowego),
- w 2 na 4 piekarnie, stwierdzono obecność szkodników zbożowo-mącznych, tj. rozkruszka i trojszyka,
- w 3 piekarniach (2,9% ogółem skontrolowanych podmiotów) w niewłaściwych warunkach temperatury przechowywano 13 partii surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów piekarskich (np. drożdży, margaryny, czekolady, wiórek kokosowych, twarogu śmietankowego).
Na 28 partii wyrobów piekarskich, które poddano wybiórczej kontroli zawartości netto, zaniżoną masę netto w odniesieniu do deklaracji producenta wykazano w 5 partiach wyrobów piekarskich, w tym:
- 3 partiach pieczywa półcukierniczego nadziewanego (zamiast 500 g, masa pojedynczych sztuk strucli wynosiła od 462 g do 498 g),
- 2 partiach pieczywa mieszanego (zamiast 500 g masa pojedynczych bochenków chleba wynosiła od 460 g do 495 g).
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)