eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: przyprawy

Jakość żywności: przyprawy

2011-12-20 00:15

W dniach od 28 sierpnia do 16 września 2011 roku, wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdyni, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu oraz Zielonej Górze, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania przypraw na zgodność z obowiązującymi przepisami.

Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

I. CEL KONTROLI

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem poprawności znakowania przypraw, w tym głównie mieszanek przypraw, na zgodność z obowiązującymi przepisami.

II. ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono łącznie w 30 podmiotach (tj. w 38% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS) na terenie 14 województw. Skontrolowano 27 producentów i 1 importera przypraw oraz 2 podmioty konfekcjonujące przyprawy.

Kontrola objęła przyprawy jednoskładnikowe, mieszanki przypraw oraz koncentraty przyprawowe (w tym mieszanki do potraw i mieszanki funkcjonalne do mięs).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej – 74 partie przypraw, o łącznej masie 10,6 t, w tym:
    • 44 partie przypraw jednoskładnikowych,
    • 9 partii mieszanek przypraw,
    • 21 partii koncentratów przyprawowych,
  • w zakresie parametrów fizykochemicznych[1] – 70 partii przypraw, o łącznej masie 10,5 t, w tym:
    • 40 partii przypraw jednoskładnikowych,
    • 9 partii mieszanek przypraw,
    • 21 partii koncentratów przyprawowych,
  • w zakresie prawidłowości znakowania – 113 partii przypraw, o łącznej masie 17,7 t, w tym:
    • 68 partii przypraw jednoskładnikowych,
    • 18 partii mieszanek przypraw,
    • 27 partii koncentratów przyprawowych.

III. WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Cechy organoleptyczne zakwestionowano w przypadku 2,7% skontrolowanych partii przypraw. Nieprawidłowości, stwierdzone tylko w przyprawach jednoskładnikowych, dotyczyły wyglądu surowca (niewłaściwa barwa) oraz rodzaju surowca (zadeklarowano wymagania dla korzenia, natomiast gotowy wyrób stanowiły liście).

Parametry fizykochemiczne

Na podstawie analiz laboratoryjnych zakwestionowano parametry fizykochemiczne 4,3% ogółem skontrolowanych partii. Stwierdzone nieprawidłowości, które wystąpiły tylko w przyprawach jednoskładnikowych, dotyczyły przede wszystkim zawyżonej zawartości popiołu ogólnego oraz zaniżonej zawartości olejku w stosunku do deklaracji producenta.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: