eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

2012-01-12 12:31

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego.

Przeczytaj także: Jakość żywności: przyprawy

I. CEL KONTROLI

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym uwzględnieniem bułek maślanych, rogali maślanych, chałek oraz pieczywa półcukierniczego z nadzieniem owocowym oraz nadziewanego innymi masami(np. makową, serową, budyniową) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta.

II. ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 105 podmiotach (tj. 7,1 % zarejestrowanych w WIJHARS), prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji pieczywa półcukierniczego. Wśród podmiotów objętych kontrolą, 5 producentów produkowało wyroby posiadające chronione oznaczenie geograficzne, w tym 4 producentów wypiekało rogala świętomarcińskiego, a 1 obwarzanka krakowskiego.

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej – 273 partie pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 16.367 kg,
  • w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych – 74 partie pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 13.445 kg,
  • w zakresie znakowania – 275 partii pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 16.267 kg.

Dodatkowo skontrolowano 43 partie innych wyrobów piekarskich i ciastkarskich, o łącznej masie 4.692 kg.

III. WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Wszystkie skontrolowane partie pieczywa półcukierniczego odpowiadały zadeklarowanym przez producenta wymaganiom w zakresie cech organoleptycznych.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 13 partii pieczywa półcukierniczego (17,6 % skontrolowanych partii).

Nieprawidłowości dotyczyły:
  • zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę:
    • do 3,1 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 2 partie bułek maślanych,
    • o 5,0 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia chałki,
  • zaniżonej zawartości tłuszczu w przeliczeniu na suchą masę:
    • do 5,6 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 5 partii chałek,
    • do 1,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 3 partie rogali,
    • o 0,8 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia bułek maślanych,
    • o 0,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia drożdżówek.

Stwierdzone w pieczywie półcukierniczym bez nadzienia nieprawidłowości dotyczące zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę oraz zaniżonej zawartość tłuszczu w suchej masie wskazują na brak dołożenia ze strony producenta należytej staranności, w celu uzyskania produktu finalnego o pożądaneji oczekiwanej przez konsumenta jakości.

Zaniżona zawartość cukrów ogółem oraz tłuszczu może być również wynikiem świadomego działania producenta, który zmniejszył zawartość tych składników w wyrobie finalnym kosztem zwiększenia zawartości udziału innych składników, np. mąki.

 

1 2 3

następna

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: