Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
2012-01-12 12:31
Przeczytaj także: Jakość żywności: przyprawy
I. CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym uwzględnieniem bułek maślanych, rogali maślanych, chałek oraz pieczywa półcukierniczego z nadzieniem owocowym oraz nadziewanego innymi masami(np. makową, serową, budyniową) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 105 podmiotach (tj. 7,1 % zarejestrowanych w WIJHARS), prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji pieczywa półcukierniczego. Wśród podmiotów objętych kontrolą, 5 producentów produkowało wyroby posiadające chronione oznaczenie geograficzne, w tym 4 producentów wypiekało rogala świętomarcińskiego, a 1 obwarzanka krakowskiego.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 273 partie pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 16.367 kg,
- w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych – 74 partie pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 13.445 kg,
- w zakresie znakowania – 275 partii pieczywa półcukierniczego, o łącznej masie 16.267 kg.
Dodatkowo skontrolowano 43 partie innych wyrobów piekarskich i ciastkarskich, o łącznej masie 4.692 kg.
III. WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Wszystkie skontrolowane partie pieczywa półcukierniczego odpowiadały zadeklarowanym przez producenta wymaganiom w zakresie cech organoleptycznych.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 13 partii pieczywa półcukierniczego (17,6 % skontrolowanych partii).
Nieprawidłowości dotyczyły:
-
zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę:
- do 3,1 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 2 partie bułek maślanych,
- o 5,0 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia chałki,
-
zaniżonej zawartości tłuszczu w przeliczeniu na suchą masę:
- do 5,6 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 5 partii chałek,
- do 1,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 3 partie rogali,
- o 0,8 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia bułek maślanych,
- o 0,4 p.p. w odniesieniu do deklaracji producenta - 1 partia drożdżówek.
Stwierdzone w pieczywie półcukierniczym bez nadzienia nieprawidłowości dotyczące zaniżonej zawartości cukrów ogółem w suchej masie w przeliczeniu na sacharozę oraz zaniżonej zawartość tłuszczu w suchej masie wskazują na brak dołożenia ze strony producenta należytej staranności, w celu uzyskania produktu finalnego o pożądaneji oczekiwanej przez konsumenta jakości.
Zaniżona zawartość cukrów ogółem oraz tłuszczu może być również wynikiem świadomego działania producenta, który zmniejszył zawartość tych składników w wyrobie finalnym kosztem zwiększenia zawartości udziału innych składników, np. mąki.

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)
Najnowsze w dziale Wiadomości
-
Google testuje AI, które dzwoni do firm. Zmiany w kampaniach Performance Max i raportach Google Ads
-
Kobiety na rynku pracy: mniejsze ambicje czy większe bariery?
-
KLM wprowadza taryfę "basic" bez bagażu podręcznego - podróż tylko z małą torbą pod fotel
-
Pokolenie Z w pracy: jak różnią się priorytety i oczekiwania młodych pracowników w Polsce