eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS

Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS

2010-01-03 00:14

Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011


Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 22 partii mrożonek owocowych i warzywnych (18% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 83 t (8% skontrolowanej masy), w tym: 5 partii mrożonek owocowych, o masie 14 t i 17 partii mrożonek warzywnych, o masie 69 t.

Nieprawidłowości dotyczyły:
  • braku danych identyfikacyjnych producenta lub podania niepełnych danych lub nieprawidłowych danych dotyczących producenta,
  • użycia nieprawidłowych sformułowań dotyczących daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia lub nie podania tych informacji oraz braku informacji, w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości,
  • zamieszczenia informacji o procentowej zawartości składnika bezpośrednio po dacie minimalnej trwałości i numerze partii produkcyjnej,
  • nieprawidłowej wysokości cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego,
  • braku w wykazie składników ilościowej zawartości składnika występującego w nazwie lub podkreślonego przy użyciu grafiki,
  • nie zachowania kolejności malejącej w wykazie składników surowców użytych do produkcji,
  • braku kodu partii produkcyjnej,
  • braku odstępu między wartością liczbową, a jednostką miary,
  • braku odróżnienia kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej od innych informacji (brak litery "L" poprzedzającej kod),
  • podania niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej,
  • nie podawania w jednym polu widzenia wymaganych informacji,
  • użycia sformułowania „waga” zamiast „masa”,
  • nie podania w składzie przypraw w saszetkach wzmacniacza smaku,
  • określenia daty minimalnej trwałości w języku niemieckim i użycia nieprawidłowego określenia tej daty.

Inne ustalenia z kontroli

W około 2% podmiotów nie prowadzono dokumentacji dotyczącej pomiarów temperatury, a w około 2% podmiotów stwierdzono w środkach transportu brak wyposażenia w wymagane wzorcowane przyrządy mierzące i rejestrujące temperaturę powietrza w regularnych odstępach czasu.

SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • 5 decyzji administracyjnych, w tym:
    - 1 decyzję nakazującą poddanie artykułu zabiegom prawidłowego znakowania,
    - 1 decyzję nakazującą poddanie artykułu zabiegom przepakowania i przeznaczenia do zbiorowego żywienia,
    - 2 decyzje nakładające kary pieniężne, o łącznej wysokości 3 000 zł, na podmioty wprowadzające do obrotu artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadające jakości handlowej deklarowanej przez producenta w oznakowaniu,
    - 1 decyzję określającą stopień i rodzaj wad artykułu rolno-spożywczego,
  • 7 mandatów karnych na łączną kwotę 1 150 zł.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: