eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009

Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009

2010-05-13 00:30

Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009

  • poprzedzeniu daty minimalnej trwałości nieprawidłowym wyrażeniem, np.: „Należy spożyć do:" zamiast „Najlepiej spożyć przed:";
  • oznakowaniu wprowadzającym w błąd konsumenta co do rodzaju produktu poprzez: użycie sformułowania "mleko świeże" w stosunku do mleka poddanego wysokiej pasteryzacji oraz „super świeże" w odniesieniu do mleka pasteryzowanego;
  • podaniu niezgodnie z prawdą danych w zakresie składu poprzez niewyszczególnienie wszystkich składników, np. żelatyny będącej składnikiem stosowanego stabilizatora, barwnika beta-karotenu;
  • nieprawidłowym określeniu klasy jakości, niezgodnie z deklarowaną przez producenta normą;
  • braku informacji o zawartości tłuszczu;
  • podaniu nieczytelnych informacji o zawartości tłuszczu;
  • nie podaniu funkcji technologicznej zastosowanej substancji dodatkowej, tj.wodorowęglan sodu (E500b) - regulator kwasowości.
SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • wydały 11 decyzji administracyjnych, tj.:
    • 4 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6 500 zł, w tym:
      • 3 decyzje z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów (art.40a ust. 1 pkt 3 ustawy o jhars) na łączną kwotę 1 500 zł,
      • 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych (art. 40a ust. 1 pkt 4 ustawy o jhars) na kwotę 5 000 zł,
    • 1 decyzję zakazującą wprowadzenia artykułu rolno-spożywczego do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania (art. 29 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o jhars) na partię towaru o masie 0,5 tony i wartości 8 889 zł,
    • 6 decyzji w sprawie określenia stopnia pogorszenia jakości (art. 11 ust. 4 ustawy o cenach) 6 partii towaru o objętości 0,4 hektolitra i łącznej masie 3,1 tony oraz wartości 27 541 zł,
  • nałożyły 3 grzywny w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 450 zł, za brak zgłoszenia prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie produkcji, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczych do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wszczęły 8 postępowań administracyjnych, wydały 14 zaleceń pokontrolnych, przekazały 4 wnioski do Urzędów Skarbowych oraz 1 informację do Inspekcji Weterynaryjnej.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

W wyniku przeprowadzonej, w IV kwartale 2009 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie cech mikrobiologicznych - 14,3% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie znakowania oraz cech fizykochemicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 11,7%, 10,6% oraz 1,2% partii objętych kontrolą.

W odniesieniu do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku w IV kwartale zaobserwowano poprawę jakości handlowej w zakresie znakowania przetworów mlecznych średnio o 21,7 p.p. Mogła ona wynikać z faktu objęcia kontrolą mniejszej liczby podmiotów gospodarczych (w kolejnych kwartałach 2009 roku skontrolowano odpowiednio: 72, 57, 47 oraz 28 zakładów przetwórstwa mlecznego).

W IV kwartale poprawie uległy również cechy organoleptyczne przetworów mlecznych - średnio o 2,3 p.p. w stosunku do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: