eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Czas wolny Polaków 2012

Czas wolny Polaków 2012

2012-07-12 09:57

Przeczytaj także: Przemęczenie pracą deklaruje 70% Polaków


Choć grill jest postrzegany jako kontynuator tradycji spędzania czasu przy ogniskach, ma jednak inny charakter. W przeciwieństwie do ognisk, jest rozrywką bardziej uniwersalną – nawet rozpalany w przydomowym ogródku czy na działce, nie wymaga dalekich wypadów za miasto. W porównaniu do ognisk, grill kojarzy się nam jako rozrywka bardziej współczesna. Jest połączeniem tradycji z nowoczesnością, „powiewem zachodu”. Trend ten pokazuje, jak przejmujemy światowe wzory spędzania wolnego czasu oraz jak razem celebrujemy czas wolny, którego jakość jest dla nas coraz ważniejsza.

fot. mat. prasowe

Jakie napoje piją Polacy podczas grillowania?

Podczas grillowania Polacy najczęściej piją piwo


Zresztą ognisko to rozrywka typowo wieczorna. Wywiady z Polakami prowadzone na potrzeby badania wykazują zaś, że grillowanie może zacząć się po śniadaniu trwać nawet kilkanaście godzin – zatem grillujemy o każdej porze dnia, a także po zmroku.

Wywiady pogłębione z Polakami przeprowadzone przez MillwardBrown SMG/KRC pokazują, że grillowanie to działanie w tandemie: kobiety i mężczyźni działają razem, uzupełniają się, mają przypisane swoje role.

fot. mat. prasowe

Obraz spotkania przy grillu

Obraz weekendowego spotkania przy grillu oraz podział ról


W zgodnej opinii Polaków piwo i grill są nierozłączne. Złocisty napój towarzyszy aż 2/3 spotkań przy grillu. Grillowaniu towarzyszy wiele smaczków i rytuałów, jak np. rozpalanie ognia, marynowanie mięsa czy polewanie go piwem, a za początek grilla uważane jest symboliczne otwarcie pierwszego piwa. Według badań Millward Brown SMG/KRC w szczycie sezonu spotkania grillowe stanowią nawet 6-8% okazji picia piwa, w gorących miesiącach nawet co ósme piwo jest wypite przy grillu (12%).

"Piwo z kilku względów idealnie nadaje się na grillowanie w wiosenne i letnie dni. Mamy tu zarówno aspekt społeczny, czyli spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, jak i czysto kulinarny – a więc dopasowanie piwa do smaku grillowanych potraw. Słodowość piwa, chmielowy zapach i goryczka to cechy, które pasują zarówno do mięs, jak i warzyw, czyli do tego, co najczęściej grillujemy. Poza tym chmielowa goryczka znakomicie pobudza apetyt i oczyszcza nasze kubki smakowe pozwalając dłużej i lepiej cieszyć się smakiem potraw. Jedno jest pewne – grill bez piwa obejść się nie może" – mówi Maciej Chołdrych, sensoryk, jeden z najlepszych znawców piwa w Polsce, autor portalu piwoznawcy.pl.

Czas wolny a telewizja


Telewizja jest najbardziej dostępną domową rozrywką Polaków. Oglądamy coraz więcej telewizji, ale interesują nas coraz bardziej zróżnicowane treści, mamy coraz więcej możliwości. To wzmacnia proces indywidualizacji czasu wolnego. Ponadto w dzisiejszym świecie nasyconym mediami granice między czasem wolnym i czasem pracy się często zacierają.

Pojawia się jednak nowy trend, wynikający z przesytu mediami – zjawisko odcinania się od mediów. Likwidowanie konta na facebooku, niezabieranie laptopa na wakacje, wyłączanie telefonu. Spotkanie fizyczne ze znajomymi staje się ekskluzywne, pożądane. Takie spotkania, jak np. spotkanie przy grillu, odcinają od nas media, skupiamy się na towarzystwie.
Przeczytaj także: Stres a sen oczami Polaków Stres a sen oczami Polaków

poprzednia  

1 ... 6 7 8

następna

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: