Odżywianie i zdrowie Polaków 2006
2006-10-10 10:39
Przeczytaj także: Odżywianie i zdrowie Polaków
W zestawieniu z innymi badanymi społeczeństwami Polacy są najmniej zainteresowani kupowaniem produktów o wyraźnych zaletach zdrowotnych, takich jak np. produkty z dużą zawartością błonnika, pełnoziarniste, o niskiej zawartości cukru, o niskiej zawartości tłuszczu, niskokaloryczne, o niskiej zawartości węglowodanów czy zawierające kwasy Omega 3. Zainteresowanie tzw. żywnością ekologiczną deklaruje zaledwie kilka procent konsumentów w Polsce.
Zmiany w sposobie odżywiania
Informacje podawane przez media dotyczące zdrowego żywienia wywierają pewien wpływ na polskich konsumentów: niemal 40 proc. badanych deklaruje zmiany w swoim odżywianiu w ciągu ostatniego półrocza, polegające bądź na ograniczaniu jedzenia niezdrowych produktów, bądź na wprowadzaniu do diety nowych, zdrowszych produktów.
fot. mat. prasowe
Waga
W porównaniu z innymi badanymi krajami (USA, Kanada, Belgia i Szwecja), w Polsce jest największy odsetek osób uważających swoją wagę ciała za odpowiednią (uważa tak 68 proc. respondentów w Polsce), bardzo pozytywnie oceniamy też wagę dzieci. Tymczasem, według liczonego wskaźnika BMI (liczony na podstawie deklarowanej wagi i wzrostu), w Polsce rzeczywisty odsetek osób z nadwagą jest porównywalny z innymi badanymi krajami (wynosi on ok. 30 proc. we wszystkich krajach objętych badaniem). Na tle pozostałych badanych krajów w Polsce jest za to wyraźnie niższy odsetek ludzi otyłych (9 proc., w pozostałych badanych krajach ok. 20 proc.).
oprac. : Aleksander Walczak / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
-
Czy pandemia to dobry czas na zdrowe odżywianie?
-
Ipsos Food Trends: zdrowe odżywianie coraz bardziej w modzie
-
Wiem co jem. Polacy stawiają na zdrowe odżywianie
-
Polacy a zwyczaje żywieniowe
-
Polscy rodzice a żywienie dzieci
-
Polacy a zdrowe odżywianie
-
Zwyczaje żywieniowe Polaków 2011
-
Jedzenie ryb niepopularne u Polaków