eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Inflacja VI 2010

Inflacja VI 2010

2010-07-14 11:32

Inflacja VI 2010

© fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (4)

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2010 r. wzrosły o 0,3%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności (o 0,5%), a także cen towarów i usług związanych z mieszkaniem (o 0,3%) oraz rekreacją i kulturą (o 0,9%), które podniosły wskaźnik odpowiednio o 0,11 pkt proc. i po 0,07 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia (o 0,3%) obniżył ten wskaźnik o 0,02 pkt proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.

Przeczytaj także: Inflacja V 2010

W II kwartale br., w stosunku do kwartału poprzedniego, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 1,0% (w porównaniu do analogicznego okresu 2009 r. – o 2,3%). Podniesiono opłaty związane z transportem (o 2,7%), ceny żywności (o 1,8%) oraz napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 1,7%). Obniżyły się natomiast opłaty w zakresie łączności (o 0,3%).
W czerwcu br. wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku był nieco wyższy niż w maju br. (2,3% wobec 2,2%), lecz nadal znajdował się poniżej celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki opłat związanych z mieszkaniem (o 3,2%) oraz wzrost cen żywności (o 2,2%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,81 pkt proc. i 0,48 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia oraz cen w zakresie łączności obniżyły wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,20 pkt proc. i 0,07 pkt proc.
Obserwowany od października ub. roku wzrost cen żywności wyniósł w czerwcu 0,5%, wobec 0,7% w maju br. Najbardziej podrożały owoce (o 4,7%). W tej samej skali, w następstwie zmian cen skupu żywca, wzrosły także ceny drobiu. Wyższe niż przed miesiącem były ceny mięsa wieprzowego (o 2,7%) i masła (o 2,5%). Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które w czerwcu br. należało zapłacić o 0,5% więcej niż przed miesiącem. Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za miód (o 0,4%), a także sery i ryby (po 0,2%). Niższe niż przed miesiącem były ceny warzyw (o 2,1%) i jaj (o 1,9%). Utrzymał się spadek cen ryżu, za który w czerwcu br., podobnie jak przed miesiącem, należało zapłacić o 0,9% mniej. Obniżyły się także ceny mąki (o 0,7%), cukru (o 0,6%) i mleka (o 0,3%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,1%, w tym soków i herbaty – po 0,3%, a kawy – o 0,2%. Potaniały natomiast wody mineralne lub źródlane (o 0,2%). Nieznacznie więcej niż w maju br. należało zapłacić za napoje alkoholowe oraz wyroby tytoniowe (po 0,1%).

 

1 2

następna

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: