eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościPublikacjeNapoje roślinne: zdrowe pod pewnymi warunkami?

Napoje roślinne: zdrowe pod pewnymi warunkami?

2025-06-27 07:00

Napoje roślinne: zdrowe pod pewnymi warunkami?

Napój roślinny © fot. mat. prasowe

Można mieć wrażenie, że napoje roślinne stały się w Polsce swoistego rodzaju modą. Jaką jednak rolę odgrywają w żywieniu człowieka? Odpowiedzi na to pytanie poszukiwał na zlecenie DANONE dziewięcioosobowy, interdyscyplinarny zespół naukowców i ekspertów. Ich artykuł w „Nutrients” ma wypełniać lukę informacyjną dotyczącą zastosowania napojów roślinnych w diecie człowieka. To również praktyczny przewodnik dla konsumentów.

Przeczytaj także: Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków

Z tego tekstu dowiesz się m.in.:


  • Czy wszystkie napoje roślinne mają podobne właściwości?
  • Czy regularne i częste spożywanie napojów roślinnych może generować ryzyko niedoboru białka?
  • Czy napoje roślinne są bardziej ekologiczne?

Rynek alternatyw dla produktów mlecznych rośnie globalnie w tempie 15% rocznie, stając się jedną z najszybciej rozwijających się kategorii żywności . Ta imponująca dynamika kontrastuje jednak z poziomem wiedzy konsumentów – 63% z nich obawia się, że nie zapewniają one odpowiedniej podaży składników odżywczych, zaś 60% deklaruje brak wystarczających informacji o korzyściach środowiskowych tych produktów .
Dostrzegliśmy, że jeśli chodzi o segment roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych mamy na rynku sporą lukę informacyjną. Jako lider rynku , czujemy szczególną odpowiedzialność, by rzetelnie informować konsumentów o skutkach ich wyborów żywieniowych przy półce sklepowej, zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych. Właśnie dlatego zaproponowaliśmy ekspertom powołanie interdyscyplinarnego zespołu, który zabrał głos na temat roli napojów roślinnych w diecie – wyjaśnia Justyna Piotrowska, Health Credibility Manager, grupa spółek DANONE.

Rzetelne źródło wiedzy


Zespół stworzyło dziewięciu specjalistów zajmujących się żywieniem człowieka, dietetyką, pediatrią i technologią żywności. Efektem pracy wybitnego grona specjalistów jest rzetelne, oparte na dowodach naukowych kompendium wiedzy o bezpieczeństwie i roli napojów roślinnych w diecie różnych grup populacyjnych. Roczna praca zaowocowała publikacją, która już na etapie recenzji zyskała wysokie oceny międzynarodowego środowiska naukowego. W przyszłości wyniki analizy mają zostać udostępnione dla szerokiego grona konsumentów w formie poradnika dla konsumentów.

Zróżnicowanie składu wymaga świadomego wyboru


W obliczu rosnącej popularności napojów roślinnych, konsumenci stają przed wyzwaniem oceny ich wartości odżywczej. Eksperci podkreślają, że nie każdy produkt z tej kategorii ma takie same właściwości, dlatego kluczowa staje się umiejętność czytania etykiet i podejmowania świadomych decyzji zakupowych.
Produkty z tej kategorii mogą się znacząco różnić pod względem profilu żywieniowego. Smak, jakość i wartość odżywcza jest zależna nie tylko od surowca, ale także od technologii produkcji i ewentualnego wzbogacenia w wybrane składniki odżywcze. Dlatego dla konsumentów bardzo ważne powinno być czytanie etykiet i wybór produktów wzbogacanych – podkreśla dr inż. Joanna Rachtan-Janicka.

Chociaż większość napojów roślinnych zawiera mniej białka niż mleko krowie, eksperci podkreślają, że przy odpowiednio zbilansowanej diecie nie ma ryzyka niedoboru białka.
Napoje roślinne mogą być częścią zrównoważonej diety i stanowić alternatywę dla mleka krowiego, jednak ich wybór powinien być świadomy i oparty na wiedzy o ich składzie oraz potrzebach żywieniowych – wyjaśnia dr hab. Danuta Gajewska, prof. SGGW.

Pod względem wartości odżywczych dobrym wyborem mogą być napoje roślinne wzbogacone w wapń, witaminę D i B12, szczególnie dla osób stosujących dietę roślinną.
Bez wzbogacania napojów roślinnych zawartość tych składników odżywczych jest minimalna, więc nie dostarczą ich do diety – dodaje dr. hab. Danuta Gajewska.

Świadomy wybór ma znaczenie


Zróżnicowanie profili żywieniowych napojów roślinnych wymaga szczególnej uwagi w diecie osób o specyficznych potrzebach – dzieci, kobiet w ciąży, seniorów czy osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Eksperci podkreślają, że odpowiedni wybór – zwłaszcza produktów wzbogacanych – jest kluczowy dla zachowania równowagi żywieniowej w tych grupach.

Jednocześnie motywacje konsumentów coraz częściej wykraczają poza aspekty zdrowotne. Coraz więcej osób kieruje się troską o planetę i dobrostan zwierząt. Dane środowiskowe są przekonujące – produkcja napoju owsianego generuje około 0,4 kg ekwiwalentu CO2 na litrl , podczas gdy mleka krowiego 2,5-4,5 kg CO2 na litr . W przeliczeniu na szklankę 250 ml daje to ograniczenie emisji o 59-71% . W obliczu tych informacji opracowanie poradnika, który w przystępny dla konsumentów sposób wyjaśni walory zdrowotne i środowiskowe napojów roślinnych, wydaje się być niezbędnym działaniem.

Pracami nad powstaniem materiału kierowały dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej oraz dr hab. Danuta Gajewska, prof. SGGW z Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Nad opinią pracowali również prof. dr hab Jadwiga Hamulka z Katedry Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka, dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej, dietetyczka Klaudia Wiśniewska oraz prof. dr hab. n. med. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: