eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › jakość żywności
  • Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH

    Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH

    11:46 19.05.2015

    ... składników oliwy. Im mniejsza wartość tego współczynnika, tym lepsza jakość oliwy. Kontrolerzy IH zakwestionowali też 7 partii oliwy, która była przeterminowana ... przechowywania lub użycia, zawartość netto, oznaczenie podmiotu odpowiedzialnego za informacje na temat żywności (którym może być producent, importer lub inny podmiot wprowadzający produkt ... WIĘCEJ

    Tematy: Inspekcja Handlowa, ochrona konsumentów, kontrola jakości, kontrola Inspekcji Handlowej
  • Masmal Dairy fałszował masło. UOKiK nakłada 1,4 mln zł kary

    Masmal Dairy fałszował masło. UOKiK nakłada 1,4 mln zł kary

    13:52 21.01.2015

    Produkt, który ma prawo nosić nazwę "masło", musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego i nie posiadać w swym w składzie ani grama roślinnego. Tym kryteriom nie były w stanie sprostać wyroby Masmal Dairy w Grudziądzu, które choć masłem się nazywały, to w istocie nim nie były. Za naruszenie zbiorowych interesów konsumentów na przedsiębiorcę ... WIĘCEJ

    Tematy: UOKiK, prawa konsumentów, kontrola jakości, prawdziwe masło
  • UOKiK przypomina: oznaczenia jajek kurzych

    UOKiK przypomina: oznaczenia jajek kurzych

    12:21 15.04.2014

    Ze szczęśliwego chowu, świeże, wiejskie, fermowe, bez GMO - jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Z tej okazji Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, na co zwracać szczególną uwagę przy ich zakupie. W czwartym kwartale 2013 roku Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili 551 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach oraz ... WIĘCEJ

    Tematy: jaja kurze, oznakowanie jaj, UOKiK, porady dla konsumentów
  • Laboratoria UOKiK skontrolowały jakość produktów

    Laboratoria UOKiK skontrolowały jakość produktów

    10:20 14.05.2012

    ... , z których ze względu na niewłaściwą jakość zakwestionowano 1 177. Rok wcześniej – zbadano 7 077 próbek, a zakwestionowano 1 544. Najczęściej badano artykuły spożywcze, włókiennicze, paliwa oraz zabawki. Badania pozwalają także wykryć składniki, które nie są deklarowane przez producenta na opakowaniu żywności – np. słodziki, konserwanty, fosforany ... WIĘCEJ

    Tematy: UOKiK, kontrola UOKiK, działania UOKiK, kontrola jakości
  • Styl życia wpływa na stan zdrowia

    Styl życia wpływa na stan zdrowia

    00:12 30.03.2012

    ... Jakość żywności Choć globalna świadomość konsumentów co do wpływu żywności na zdrowie jest wysoka (w Polsce zdaje sobie z tego sprawę aż 69% badanych), niepokojącym zjawiskiem jest to, że jedynie 37% z nich wierzy, iż przemysł spożywczy dostarcza zdrowej żywności ... na temat zaufania wobec dostawców żywności. Wskazuje to na pilną potrzebę z jednej ... WIĘCEJ

    Tematy: zdrowie, stan zdrowia, badania opinii publicznej, jakość żywności
  • Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011

    Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011

    10:40 25.01.2012

    ... , odmiany, lub typu handlowego, zgodnie z wymaganiami odpowiedniej normy handlowej. Porównując wyniki kontroli prowadzonych w I i III kwartale 2011 roku można stwierdzić, iż jakość handlowa świeżych owoców i warzyw kontrolowanych w drugiej połowie roku była na dużo niższym poziomie. Wzrost liczby nieprawidłowości związany jest przede wszystkim ... WIĘCEJ

    Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce
  • Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

    Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.

    12:31 12.01.2012

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym ... WIĘCEJ

    Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych
  • Jakość żywności: przyprawy

    Jakość żywności: przyprawy

    00:15 20.12.2011

    ... oceny organoleptycznej jak i parametrów fizykochemicznych może świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta (dodawanie do przypraw domieszek w celu zwiększenia masy gotowego wyrobu). Wykryte przez ... WIĘCEJ

    Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych
  • Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

    Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

    11:10 08.07.2011

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, ... WIĘCEJ

    Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce
  • UOKiK wykrył zafałszowane produkty żywnościowe

    UOKiK wykrył zafałszowane produkty żywnościowe

    13:45 18.01.2011

    ... przedsiębiorcom prawidłowe oznakowanie 77 partii. Prawa konsumentów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina konsumentom o określonych terminach reklamacji nieświeżej czy przeterminowanej żywności: paczkowanej – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość żywności, prawa konsumenta, prawa konsumentów, porady dla konsumentów


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: