jakość żywności - wiadomości i porady tematyczne
-
Wielkanoc 2016 bez tajemnic. Jak kupować jajka i masło?
13:13 24.03.2016
W gorączce świątecznych zakupów łatwo stracić głowę. Pomocną dłoń do zabieganych kupujących wyciąga Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przypominając, na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów spożywczych, które zagoszczą na wielkanocnym stole. O czym informuje długi kod na skorupce jajka? Jaką ilość tłuszczu mlecznego powinna zawierać ...
Tematy: jaja kurze, oznakowanie jaj, UOKiK, porady dla konsumentów -
Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko
10:40 29.01.2016
... jednego podmiotu - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, który by ujednolicił system. Obowiązki po stronie firm Pierwszym etapem dbania o bezpieczeństwo żywności jest wewnętrzne wypełnianie norm przez samo przedsiębiorstwo produkcyjne. Warto przy tym nadmienić, że jakość polskiej żywności często jest wskazywana jako główny ...
Tematy: jakość żywności, bezpieczeństwo żywności, normy żywności, GMP/GHP -
Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH
11:46 19.05.2015
... składników oliwy. Im mniejsza wartość tego współczynnika, tym lepsza jakość oliwy. Kontrolerzy IH zakwestionowali też 7 partii oliwy, która była przeterminowana ... przechowywania lub użycia, zawartość netto, oznaczenie podmiotu odpowiedzialnego za informacje na temat żywności (którym może być producent, importer lub inny podmiot wprowadzający produkt ...
Tematy: Inspekcja Handlowa, ochrona konsumentów, kontrola jakości, kontrola Inspekcji Handlowej -
Masmal Dairy fałszował masło. UOKiK nakłada 1,4 mln zł kary
13:52 21.01.2015
Produkt, który ma prawo nosić nazwę "masło", musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego i nie posiadać w swym w składzie ani grama roślinnego. Tym kryteriom nie były w stanie sprostać wyroby Masmal Dairy w Grudziądzu, które choć masłem się nazywały, to w istocie nim nie były. Za naruszenie zbiorowych interesów konsumentów na przedsiębiorcę ...
Tematy: UOKiK, prawa konsumentów, kontrola jakości, prawdziwe masło -
UOKiK przypomina: oznaczenia jajek kurzych
12:21 15.04.2014
Ze szczęśliwego chowu, świeże, wiejskie, fermowe, bez GMO - jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Z tej okazji Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, na co zwracać szczególną uwagę przy ich zakupie. W czwartym kwartale 2013 roku Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili 551 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach oraz ...
Tematy: jaja kurze, oznakowanie jaj, UOKiK, porady dla konsumentów -
Laboratoria UOKiK skontrolowały jakość produktów
10:20 14.05.2012
... , z których ze względu na niewłaściwą jakość zakwestionowano 1 177. Rok wcześniej – zbadano 7 077 próbek, a zakwestionowano 1 544. Najczęściej badano artykuły spożywcze, włókiennicze, paliwa oraz zabawki. Badania pozwalają także wykryć składniki, które nie są deklarowane przez producenta na opakowaniu żywności – np. słodziki, konserwanty, fosforany ...
Tematy: UOKiK, kontrola UOKiK, działania UOKiK, kontrola jakości -
Styl życia wpływa na stan zdrowia
00:12 30.03.2012
... Jakość żywności Choć globalna świadomość konsumentów co do wpływu żywności na zdrowie jest wysoka (w Polsce zdaje sobie z tego sprawę aż 69% badanych), niepokojącym zjawiskiem jest to, że jedynie 37% z nich wierzy, iż przemysł spożywczy dostarcza zdrowej żywności ... na temat zaufania wobec dostawców żywności. Wskazuje to na pilną potrzebę z jednej ...
Tematy: zdrowie, stan zdrowia, badania opinii publicznej, jakość żywności -
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
10:40 25.01.2012
... , odmiany, lub typu handlowego, zgodnie z wymaganiami odpowiedniej normy handlowej. Porównując wyniki kontroli prowadzonych w I i III kwartale 2011 roku można stwierdzić, iż jakość handlowa świeżych owoców i warzyw kontrolowanych w drugiej połowie roku była na dużo niższym poziomie. Wzrost liczby nieprawidłowości związany jest przede wszystkim ...
Tematy: kontrola jakości owoców, jakość owoców, jakość warzyw, warzywa i owoce -
Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
12:31 12.01.2012
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym ...
Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych -
Jakość żywności: przyprawy
00:15 20.12.2011
... oceny organoleptycznej jak i parametrów fizykochemicznych może świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta (dodawanie do przypraw domieszek w celu zwiększenia masy gotowego wyrobu). Wykryte przez ...
Tematy: rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych


7 pułapek i okazji - zobacz co cię czeka podczas kupna mieszkania na wynajem