-
KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł
12:20 07.10.2020
... wymusiła na firmach zmianę modeli biznesowych, przenoszenie działalności do sieci i organizowanie pracy zdalnej. Branża HoReCa radziła sobie, jak mogła. Tradycyjne restauracje starały się nadrobić sprzedażą posiłków na wynos i z dowozem. W wielu przypadkach wymagało to dużej logistyki, ale pomogło przetrwać najtrudniejszy moment, a później ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm -
BIG InfoMonitor: restauracje z długami na 647 mln zł, a klienci nie pomagają
12:56 29.07.2020
... dla klientów otworzyły restauracje, bary, puby itp. Gastronomia stanęła przed koniecznością dostosowania się do obostrzeń, ale ... , które opóźniają rozliczenia z dostawcami i bankami – 8,5 proc. Na restauracje rzucił się tylko co 20. Polak Czy ilość gości odwiedzających restauracje sprawi, że gastronomia już wkrótce odetchnie i zacznie zapomnieć o ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm -
Jak HoReCa walczy o doświadczenia konsumentów?
09:56 20.11.2019
... na ogromny rozwój rynku gastronomii dostarczającej jedzenie do domu, tradycyjne restauracje zmuszone są tym bardziej kreować customer experience na nowo – tak, ... efektem Instagrama, który posiada już opcję rezerwacji stolika za pośrednictwem Quandoo, restauracje dysponują dziś narzędziami, dzięki którym mogą spełniać zapotrzebowanie klientów na ...
Tematy: branża HoReCa, gastronomia, hotele, restauracje -
Ile napiwku zostawiać za granicą?
12:11 10.08.2019
Co drugi polski turysta nie wie, ile napiwku powinien zostawić w zagranicznej restauracji. Jaka kwota wpisuje się w zwyczaje danego kraju i nie rozczaruje kelnera? Oto etykieta obowiązująca przy wręczaniu napiwków w popularnych destynacjach turystycznych. Do wręczania napiwków przyznaje się co drugi Polak. 3 na 10 dodaje drobną kwotę do rachunku, ...
Tematy: zagraniczne wakacje, restauracje, napiwek -
Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!
00:50 03.05.2018
... w Polskę. Tym razem celem kontroli było 160 lokali gastronomicznych, w tym restauracje, bary, smażalnie ryb, gospody, pizzerie i podobnych lokali zlokalizowane na ... nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej objęte zostały obiekty żywienia zbiorowego, głównie restauracje i punkty małej gastronomii. Wyniki tych kontroli znajdziesz na stronie Głównego ...
Tematy: ochrona konsumentów, gastronomia, restauracje, kontrola IH -
Rynek gastronomiczny 2017
00:30 15.12.2017
... to najbardziej popularne produkty zamawiane w placówkach gastronomicznych, co jest odbiciem niezmiennie dominujących typów odwiedzanych przez Polaków lokali. Bowiem pizzerie, restauracje i fastfoody to najbardziej popularne rodzaje placówek odwiedzanych przez konsumentów. Jednak popularność tych ostatnich spadła w stosunku do ubiegłego roku. Jeśli ...
Tematy: gastronomia, punkty gastronomiczne, restauracje, fast foody -
Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów
11:14 17.01.2017
... ). Warty podkreślenia jest fakt ciągłego wzrostu średniej liczby odwiedzanych punktów obserwowany rokrocznie od 2014 roku. Jeśli gastronomia, to przede wszystkim restauracje, pizzerie i fastfoody - to właśnie te placówki są najczęściej odwiedzane przez konsumentów. Popularność restauracji i fastfoodów (jak również kawiarni) wzrosła od ubiegłego ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, HoReCa, restauracje -
Którzy usługodawcy mogą liczyć na lojalność klienta?
13:22 12.04.2016
... , myjnie). Lojalność konsumentów idzie w parze z polecaniem ulubionych usług – prawie 90% respondentów wskazało usługi branży gastronomicznej, jako te najczęściej polecane znajomym. Restauracje i bary najczęściej rekomenduje 80,9% osób, a kawiarnie 9,5%. Jakość usługi na pierwszym miejscu Co przede wszystkim decyduje o tym czy klient wraca i poleca ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, bary, kawiarnie -
Wieprzowina w roli cielęciny. IH skontrolowała lokale gastronomiczne
11:05 11.02.2016
Kong phadprik thai dam - tak brzmiała nazwa dania oferowanego przez jednego z restauratorów, którego skontrolowała Inspekcja Handlowa. O ile jednak w samym jej egzotycznym brzmieniu nie ma nic dziwnego, o tyle już niedopuszczalne jest, aby przedsiębiorca nie podawał równocześnie jej polskiego odpowiednika i nie informował, z czego składa się ...
Tematy: Inspekcja Handlowa, lokale gastronomiczne, kuchnia zagraniczna, restauracje -
Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój
10:32 15.01.2016
Polska gastronomia to już nie ta sama branża, z którą mieliśmy do czynienia przed kilkunastu czy kilku laty. Jej przedstawicieli cechuje obecnie o wiele większa świadomość i chęć rozwoju. Z raportu „Polska na Talerzu 2015” wynika min., że już blisko 70% z nich chce wprowadzać nowe trendy w swoim lokalu, a 3/4 doskonale zdaje sobie sprawę, jak ...
Tematy: gastronomia, rynek gastronomiczny, restauracje, HoReCa