eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › restauracje
  • Branża HoReCa liczy długi i szuka pracowników

    Branża HoReCa liczy długi i szuka pracowników

    10:14 27.09.2021

    ... (18,6 mln zł) i telekomunikacyjne (11,2 mln zł). Wakacyjna szansa na odrobienie strat Wakacje pozwoliły branży na w miarę normalne funkcjonowanie (hotele i restauracje mogły udostępnić 75 proc. miejsc). Pomogło również to, że Polacy chętnie decydowali się na wypoczynek w kraju. Równocześnie, jak zaznaczają eksperci ... WIĘCEJ

    Tematy: HoReCa, branża HoReCa, restauracje, hotele
  • HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?

    10:04 04.08.2021

    Wprawdzie branża HoReCa to jeden z sektorów, który w największym stopniu odczuł negatywne skutki pandemii, to jednak okazuje się, że dość szybko też staje na nogi. Obecna jej dynamika jest dwucyfrowa. Taki wynik może być powodem do optymizmu, choć trzeba pamiętać, że w dużym stopniu jest on efektem bardzo niskiej, ubiegłorocznej bazy. Jednocześnie ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?

    12:33 09.07.2021

    ... , które dają nam wizyty w nich, nie da się w zupełności zastąpić odpowiednią adaptacją modelu jedzenia w domu. Podobnie jak możliwości, jakie dają restauracje w przypadku oficjalnych spotkań czy spotkań w większej grupie. Ważniejsze natomiast będą dla nas teraz bezpieczeństwo i przestrzeń, jaką dają na przykład ogródki ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Restauratorzy wrócili do pracy

    Restauratorzy wrócili do pracy

    09:50 17.05.2021

    ... pierwszym etapem odmrażania branży gastronomicznej. 28 maja restauracje mają zostać otwarte dla klientów także wewnątrz, choć z ograniczeniem ilości zajętych miejsc. ... . W przypadku branży gastronomicznej oznacza to, że od 15 do 27 maja restauracje będą mogły serwować posiłki tylko w ogródkach. Co drugi stolik będzie musiał pozostać wolny ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie

    10:01 13.04.2021

    Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w minionym roku zlikwidowanych zostało 5,3 tys. miejsc pracy w branży. Co stało się ze zwolnionymi pracownikami? Z danych zaprezentowanych przez Grupę Progres wynika, że część z ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?

    10:15 09.04.2021

    ... na koniec stycznia około 70 proc. z nich miało większe lub mniejsze kłopoty finansowe. Na tle branży najlepiej prezentowały się stałe restauracje i firmy cateringowe, które cały czas ratuje możliwość wydawania posiłków bez konieczności przebywania klienta w lokalu. Mimo wszystko niespełna 40 proc. z nich ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje
  • HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?

    00:10 14.03.2021

    ... - wówczas nastąpił gwałtowny spadek sprzedaży bez perspektyw na polepszenie sytuacji. Rynek dostaw jedzenia Przed pierwszym zamknięciem branży gastronomicznej w marcu 2020 restauracje (z wyjątkiem np. pizzerii) nie inwestowały w promowanie ofert na wynos. Nie był to segment działalności, który przynosił zyski porównywalne z serwowaniem jedzenia ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?

    11:24 27.01.2021

    ... ścianą. W szczególnie trudnym położeniu znalazła się m.in. gastronomia, którą obejmowały kolejne lockdowny. Obecnie, co najmniej do końca stycznia br., bary, restauracje, kawiarnie itp. muszą pozostać zamknięte. Jedyne, co mogą robić, to świadczyć usługi na wynos. Niewątpliwie dobrą dla nich wiadomością i światełkiem ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa
  • Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?

    11:39 18.01.2021

    Adw. Rafał Olejnik, ekspert z Kancelarii Dowlegal Adwokaci zwraca uwagę na szereg niejasności, które towarzyszą istniejącym regulacjom prawnym, wynikającym głównie z obecnych rozporządzeń. Punktem wyjścia do rozważań na temat bezprawności działania rządzących jest art. 22 Konstytucji. Nie możemy zapominać, że jest to naczelny akt prawny, z którego ... WIĘCEJ

    Tematy: lockdown, koronawirus, COVID-19, biznes
  • KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł

    KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł

    12:20 07.10.2020

    ... wymusiła na firmach zmianę modeli biznesowych, przenoszenie działalności do sieci i organizowanie pracy zdalnej. Branża HoReCa radziła sobie, jak mogła. Tradycyjne restauracje starały się nadrobić sprzedażą posiłków na wynos i z dowozem. W wielu przypadkach wymagało to dużej logistyki, ale pomogło przetrwać najtrudniejszy moment, a później ... WIĘCEJ

    Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm

poprzednia  

1 2 3 ... 5

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: