-
Branża HoReCa liczy długi i szuka pracowników
10:14 27.09.2021
... (18,6 mln zł) i telekomunikacyjne (11,2 mln zł). Wakacyjna szansa na odrobienie strat Wakacje pozwoliły branży na w miarę normalne funkcjonowanie (hotele i restauracje mogły udostępnić 75 proc. miejsc). Pomogło również to, że Polacy chętnie decydowali się na wypoczynek w kraju. Równocześnie, jak zaznaczają eksperci ...
Tematy: HoReCa, branża HoReCa, restauracje, hotele -
HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?
10:04 04.08.2021
Wprawdzie branża HoReCa to jeden z sektorów, który w największym stopniu odczuł negatywne skutki pandemii, to jednak okazuje się, że dość szybko też staje na nogi. Obecna jej dynamika jest dwucyfrowa. Taki wynik może być powodem do optymizmu, choć trzeba pamiętać, że w dużym stopniu jest on efektem bardzo niskiej, ubiegłorocznej bazy. Jednocześnie ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Restauracje przed nowymi wyzwaniami. Czego chcą konsumenci?
12:33 09.07.2021
... , które dają nam wizyty w nich, nie da się w zupełności zastąpić odpowiednią adaptacją modelu jedzenia w domu. Podobnie jak możliwości, jakie dają restauracje w przypadku oficjalnych spotkań czy spotkań w większej grupie. Ważniejsze natomiast będą dla nas teraz bezpieczeństwo i przestrzeń, jaką dają na przykład ogródki ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Restauratorzy wrócili do pracy
09:50 17.05.2021
... pierwszym etapem odmrażania branży gastronomicznej. 28 maja restauracje mają zostać otwarte dla klientów także wewnątrz, choć z ograniczeniem ilości zajętych miejsc. ... . W przypadku branży gastronomicznej oznacza to, że od 15 do 27 maja restauracje będą mogły serwować posiłki tylko w ogródkach. Co drugi stolik będzie musiał pozostać wolny ...
Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje -
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
10:01 13.04.2021
Branża HoReCa to jeden z sektorów, który najboleśniej odczuwa negatywne skutki pandemii. Potwierdzeniem tego są chociażby statystyki dotyczące etatów - okazuje się, że w minionym roku zlikwidowanych zostało 5,3 tys. miejsc pracy w branży. Co stało się ze zwolnionymi pracownikami? Z danych zaprezentowanych przez Grupę Progres wynika, że część z ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?
10:15 09.04.2021
... na koniec stycznia około 70 proc. z nich miało większe lub mniejsze kłopoty finansowe. Na tle branży najlepiej prezentowały się stałe restauracje i firmy cateringowe, które cały czas ratuje możliwość wydawania posiłków bez konieczności przebywania klienta w lokalu. Mimo wszystko niespełna 40 proc. z nich ...
Tematy: gastronomia, branża gastronomiczna, lokale gastronomiczne, restauracje -
HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?
00:10 14.03.2021
... - wówczas nastąpił gwałtowny spadek sprzedaży bez perspektyw na polepszenie sytuacji. Rynek dostaw jedzenia Przed pierwszym zamknięciem branży gastronomicznej w marcu 2020 restauracje (z wyjątkiem np. pizzerii) nie inwestowały w promowanie ofert na wynos. Nie był to segment działalności, który przynosił zyski porównywalne z serwowaniem jedzenia ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Jedzenie na wynos ratuje gastronomię?
11:24 27.01.2021
... ścianą. W szczególnie trudnym położeniu znalazła się m.in. gastronomia, którą obejmowały kolejne lockdowny. Obecnie, co najmniej do końca stycznia br., bary, restauracje, kawiarnie itp. muszą pozostać zamknięte. Jedyne, co mogą robić, to świadczyć usługi na wynos. Niewątpliwie dobrą dla nich wiadomością i światełkiem ...
Tematy: gastronomia, restauracje, bary, HoReCa -
Akcja #OtwieraMY. O czym powinni pamiętać przedsiębiorcy i co im grozi?
11:39 18.01.2021
Adw. Rafał Olejnik, ekspert z Kancelarii Dowlegal Adwokaci zwraca uwagę na szereg niejasności, które towarzyszą istniejącym regulacjom prawnym, wynikającym głównie z obecnych rozporządzeń. Punktem wyjścia do rozważań na temat bezprawności działania rządzących jest art. 22 Konstytucji. Nie możemy zapominać, że jest to naczelny akt prawny, z którego ...
Tematy: lockdown, koronawirus, COVID-19, biznes -
KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł
12:20 07.10.2020
... wymusiła na firmach zmianę modeli biznesowych, przenoszenie działalności do sieci i organizowanie pracy zdalnej. Branża HoReCa radziła sobie, jak mogła. Tradycyjne restauracje starały się nadrobić sprzedażą posiłków na wynos i z dowozem. W wielu przypadkach wymagało to dużej logistyki, ale pomogło przetrwać najtrudniejszy moment, a później ...
Tematy: usługi gastronomiczne, restauracje, gastronomia, zadłużenie firm