2021-07-09 12:33
Restauracje przed nowymi wyzwaniami © pixabay.com
Przeczytaj także: HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?
Na naszych oczach powstaje nowy model korzystania z restauracji. Nie oznacza to, że zaczną one hurtowo znikać z map miast, bo jakości, wygody, serwisu czy prestiżu, które dają nam wizyty w nich, nie da się w zupełności zastąpić odpowiednią adaptacją modelu jedzenia w domu. Podobnie jak możliwości, jakie dają restauracje w przypadku oficjalnych spotkań czy spotkań w większej grupie. Ważniejsze natomiast będą dla nas teraz bezpieczeństwo i przestrzeń, jaką dają na przykład ogródki restauracyjne – mówi Kamil Kucharczyk, wicedyrektor w dziale doradztwa finansowego Deloitte.Zdaniem eksperta dotychczasowy model stołowania się w zatłoczonych restauracjach w dużej mierze zastąpi jedzenie na świeżym powietrzu – o 10 proc. przybyło konsumentów, którzy częściej będą zamawiali jedzenie na wynos lub z dostawą (+13 proc. globalnie) – i produkty on-the-go, a więc dania gotowe do podgrzania.
fot. pixabay.com
Restauracje przed nowymi wyzwaniami
Na świeżym powietrzu i bez tłumów. Pandemia stworzyła nowy model jedzenia „na mieście”.
Oznacza to, że teraz konsumenci oczekują zdrowego jedzenia w rozsądnych cenach i możliwości spożycia go w higienicznych warunkach bądź elastycznych form dostawy posiłków – mówi Kamil Kucharczyk.
Uderzenie pandemii i jej efekt społeczny były tak silne, że raczej nie ma szans na powrót do poprzedniego modelu życia konsumentów. Niemniej nie będzie ono wyglądało jak w trakcie pandemii, a konsumenci prawdopodobnie będą szukali nowych, wygodnych dla siebie rozwiązań. Na przykład w przypadku powszechnego modelu pracy hybrydowej przejdziemy ze spotkań na Zoomie w dresach do urządzania profesjonalnego home office i wydzielania przestrzeni do pracy w domu – podsumowuje Kamil Kucharczyk.
oprac. : eGospodarka.pl
HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?
HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie
HoReCa 2021: niższa sprzedaż, wyższe koszty i brak pracowników
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
Restauratorzy wrócili do pracy
Bon gastronomiczny, obniżka VAT. Jakie pomysły na pomoc restauratorom?
Zadłużenie HoReCa w 2020 wzrosło o 1/3
KRD: HoReCa walczy o przetrwanie z długami na 281 mln zł
BIG InfoMonitor: restauracje z długami na 647 mln zł, a klienci nie pomagają
Witam Pracodawca otwiera lokal gastronomiczny, w którym będzie można kupić gotowe danie obiadowe w opakowaniu plastikowym, po czym klient po ...
Witam, Prowadzę sezonowo sprzedaż gofrów i od tego roku wskoczyłem na VAT. Jaką stawkę mam zastosować w przypadku dodatku do gofra jakim ...
Rynek wierzytelności - co może przynieść przyszłość?
Obligacje. Jak działa immunizacja? Jak ograniczyć ryzyko rynkowe?
Wpis do KRS. Co może sąd rejestrowy?
3 kwestie, o których musisz pamiętać przy zmianie formy opodatkowania
Biznes bez granic: Handel zagraniczny w nowej rzeczywistości
Panorama Reden i Niebieski Bursztyn od ATAL
Polski Ład 2.0: czy zmiana formy opodatkowania będzie opłacalna? Sprawdź symulację