-
Rynek wędlin 2008: producenci nieznani
... racjonalnych konsumentach. Jednak, decyzje o tym, jakie wędliny wkładają do koszyka nie są wcale tak świadome… Kupując wędliny kierujemy się przede wszystkim jej nazwą (58 ... że lepszy smak i wysoka jakość wędliny uzasadniają jej wyższą cenę. Grupa Premium stawia przede wszystkim na wysoką jakość i smak wędlin, a na zakup wędliny spełniającej ich ...
-
Polskie smaki doceniamy dopiero za granicą?
... , a więc bigos, pierogi i zupy. Na kolejnych pozycjach uplasowały się mięsa i wędliny (38%), nabiał (13%) oraz owoce i warzywa (9%). Tradycyjne produkty i potrawy wywołują skojarzenia z domem ... uzyskać niepowtarzalne polskie smaki, Jako ich główne zalety wskazywane są smak, jakość i świeżość. Czytaj także: - Jak wybierać zdrową żywność? - Inspekcja ...
-
Kabanosy kluczową pozycją wśród wędlin
... , mimo to pozycja kabanosów wydaje się niezagrożona. Konsumenci cenią ich smak, ale także walory praktyczne. Kabanos to wędlina uniwersalna, zarazem prosta i wykwintna, pasująca na ... Klasyczny) osłonki alginianowej, wytworzonej z alg brunatnych. Dzięki niej gotowe wędliny nie wymagają przechowywania w lodówce, a jednocześnie mięso staje się bardziej ...
-
Czy żywność i chemia z Niemiec rzeczywiście są lepsze?
... , ketchup, czekolady, ciastka, żelki, kakaowy krem do smarowania pieczywa, ryby mrożone, wędliny i kiełbasa. W 4 stwierdzono dużą różnicę w jakości. Chipsy paprykowe Crunchips – mimo że ... Napój FuzeTea - w Polsce – mniejsza zawartość soku brzoskwiniowego i wyraźnie inny smak. Ciastka Leibniz Minis Choco – w Polsce było nieco większe opakowanie, ale ...
-
Luksusowe produkty żywnościowe okiem IH
... porzeczkowego i jabłkowego, a sok z wizerunkiem wiśni bywa sokiem wiśniowo‐winogronowym. Wędliny – ta sama nazwa, inny smak i cena Jakość wędlin o tej samej nazwie, ale pochodzących od ... etykietą – powinien ją znaleźć na opakowaniu lub na wywieszce w sklepie, gdy kupuje wędliny na wagę. Majonez light „niska zawartość tłuszczu”, „bez dodatku cukrów” to ...
-
Jakie tradycje wielkanocne kultywują Polacy?
... danego regionu, ale w każdym znajdą się: jajka (symbol nowego życia), wędliny (symbol płodności, zdrowia i dostatku), chleb (gwarancja pomyślności i dobrobytu), chrzan (symbol siły ... przygotowania. Z racji wyjątkowości tradycyjnych dań wielkanocnych, by podkreślić ich smak, warto również pokusić się o produkty wysokiej jakości, ekologiczne, ...
-
Dodatki do wędlin coraz popularniejsze
... ), dodatki regulujące kwasowość (cytryniany), konserwujące i stabilizujące smak, barwę (sorbiniany, octany, mleczany) oraz wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu). Również ważną ... na zawartość soli powinna zostać wycofana. W Skandynawii były takie próby, ale wędliny nie miały właściwego smaku, a ponadto były szare. Czemu dokładnie służą Jakość ...
-
Prawa i obowiązki konsumentów
... ), Pani Zosia szybko zmieniła zdanie i wybrała tańsze „świderki” innej firmy. Kupując wędliny na wagę, Pani Jadwiga zdecydowała się na 10 dag szynki. Ekspedientka ... zwierzęta), których pewne cechy, takie jak: wielkość, kolor, waga, trwałość a nawet smak i zapach są efektem ingerencji człowieka. Modyfikacja genetyczna to zmiana jednego lub kilku ...
-
Inspekcja Handlowa przebadała produkty naturalne i tradycyjne
... domowych do produkcji wędlin. Bez glutaminianu sodu – bądź ostrożny, ponieważ do takiego produktu producent mógł dodać innych substancji poprawiających sztucznie smak. Majonez bez konserwantów wprawdzie nie zawiera konserwantów, ale dodaje się do niego przeciwutleniaczy, np. E-385. Nieprawidłowości co do jakości lub ...