eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Inflacja IX 2009

Inflacja IX 2009

2009-10-15 12:34

Inflacja IX 2009

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009 © fot. mat. prasowe

We wrześniu 2009 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen - podał Główny Urząd Statystyczny.

Przeczytaj także: Inflacja VIII 2009

Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie niższe opłaty związane z transportem (o 0,8%) oraz spadek cen żywności (o 0,3%), które obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,08 pkt proc. i 0,06 pkt proc. Wzrost cen odzieży i obuwia (o 1,7%) podwyższył ten wskaźnik o 0,08 pkt proc.

W III kwartale br. w stosunku do kwartału poprzedniego, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,1% (w porównaniu do analogicznego okresu 2008 r. spadek o 3,5%). Podniesiono opłaty związane z transportem oraz ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (po 3,6%). Obniżyły się ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 2,7%), a także ceny odzieży i obuwia (o 2,6%).

fot. mat. prasowe

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009

We wrześniu wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku był niższy niż w sierpniu br. (3,4% wobec 3,7%) i po raz pierwszy od lutego br. znalazł się poniżej górnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki opłat związanych z mieszkaniem (o 6,4%) oraz wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych (o 3,6%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,59 pkt proc. i 0,88 pkt proc. Dynamika cen odzieży i obuwia oraz spadek cen w zakresie transportu obniżyły wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,41 pkt proc. i 0,09 pkt proc.

Wrzesień to czwarty z kolei miesiąc, w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,3% wobec 1,5% w sierpniu br.). Najbardziej potaniały owoce (o 6,3%), w tym jabłka – o 21,4%. Rosnący import nadal wpływał na spadek cen cukru na rynku detalicznym (3,2% wobec 2,6% w ub. miesiącu). Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono za drób (o 2,6%) i mąkę (o 0,6%). Obserwowany spadek cen surowców oleistych przełożył się na dynamikę cen olejów roślinnych, za które we wrześniu br. należało zapłacić o 0,5% mniej niż w poprzednim miesiącu. Wysoka podaż tańszego mięsa z importu wpłynęła na ceny mięsa wieprzowego, które obniżyły się o 0,3%. Spadkowa tendencja cen zbytu spowodowała, że wrzesień to kolejny miesiąc, w którym mniej należało zapłacić za sery i mleko (po 0,2%). Warzywa były droższe o 2,5%. Wyższe ceny zbytu przełożyły się na dalszy wzrost cen masła na rynku detalicznym (o 0,5%). Podrożały ryby i jaja (po 0,3%), a także wędliny (o 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3%, w tym kawy – o 0,6%, herbaty – o 0,2%, a wód mineralnych lub źródlanych – o 0,1%. Ceny soków nieznacznie obniżyły się (o 0,1%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,5% więcej niż w poprzednim miesiącu. Zanotowano niewielki wzrost cen napojów alkoholowych (o 0,1%).

Wprowadzenie na rynek nowej kolekcji sezonowej spowodowało, iż we wrześniu br. ceny obuwia były wyższe o 2,1%, a odzieży – o 1,6%.

 

1 2

następna

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: