eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

2011-07-08 11:10

Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011

Udział liczby partii owoców i warzyw nie spełniających wymagań określonych w normach, w stosunku do © fot. mat. prasowe

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, winogron stołowych, orzechów laskowych i włoskich oraz pomidorów, papryki, ogórków i czosnku w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej oraz przepisami ogólnymi dotyczącymi jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.

Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw I kw. 2010

ZAKRES KONTROLI

Kontrole przeprowadzono w 148 podmiotach gospodarczych, w tym przede wszystkim w hipermarketach i supermarketach (90% ogółu), hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (7% ogółu) oraz w sklepach detalicznych (3% ogółu).

Kontrolą w zakresie jakości handlowej objęto ogółem 1939 partii o łącznej masie 203,7 t, w tym:
  • 1219 partii świeżych owoców o masie 152,2 t, w tym 32 partie orzechów laskowych i włoskich o łącznej masie 0,3 t,
  • 720 partii świeżych warzyw o masie 51,5 t.

Ponadto, podczas kontroli zbadano 68 partii pomidorów, o łącznej masie 28,8 t na obecność modyfikacji pomidora niedopuszczalnej w UE – Nema 282F (zeneca). W żadnej spośród zbadanych próbek nie stwierdzono obecności GMO.

WYNIKI KONTROLI

Wymagań jakości handlowej, określonych w normach handlowych Unii Europejskiej (w normach szczegółowych i normie ogólnej), nie spełniały 342 partie świeżych owoców
i warzyw (co stanowiło 18% wszystkich skontrolowanych partii) o łącznej masie 23,9 t (12% masy partii skontrolowanych), w tym:
  • 216 partii owoców, w tym 9 partii orzechów laskowych i włoskich,
  • 126 partii warzyw.

Nieprawidłowości stwierdzone w toku kontroli


Wymagania jakościowe

Wymagań jakościowych, innych niż znakowanie, nie spełniało 70 partii świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 7 t, (tj. 4% wszystkich skontrolowanych partii i 3% masy skontrolowanych partii). Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim:
  • niespełnienia wymagań minimalnych - 25 partii owoców i warzyw – w przypadku norm szczegółowych i normy ogólnej. Oferowane do sprzedaży owoce i warzywa były nieświeże, często przejrzałe z objawami gnicia i psucia,
  • niespełnienia wymagań zadeklarowanej klasy jakości - 30 partii. Kwestionowane partie nie spełniały wymagań deklarowanej klasy I lub klasy ‘extra’. Stopień wad i uszkodzeń kwestionowanych partii wskazywał na konieczność przeklasyfikowania ich do klas niższych, tj. klasy I lub klasy II - w przypadku norm szczegółowych,
  • niespełnienia wymagań dotyczących wielkości - 18 partii. Kwestionowane partie nie spełniały wymagań wielkości minimalnej oraz wymagań dotyczących sortowania – w przypadku norm szczegółowych,

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: