Wydatki Polaków na jedzenie rosną
2010-11-02 12:50
Przeczytaj także: Polacy pokochali centra handlowe
Z raportu gazety wynika, że na jedzenie wydajemy coraz więcej - w ciągu roku wydatki wzrosły o 4 procent, a od 2000 roku - aż o połowę. Mimo to pochłaniają one coraz mniejszą część domowych budżetów, co jest wskaźnikiem bogacenia się społeczeństwa. Gdy podstawowa potrzeba jest zaspokojona, można więcej wydać na przyjemności, kupić nowe meble, odłożyć. Wciąż jednak jedna czwarta wydatków Polaka przeznaczonych jest na jedzenie, obywatel bogatego państwa Unii Europejskiej przeznacza na ten cel kilkanaście procent swoich zarobków.Z tego, co kupujemy wynika, że gotujemy i jemy niemal tak, jak nasi rodzice. Jedyna radykalna zmiana w porównaniu z PRL-em - przestaliśmy gromadzić żywność. - Nawyki żywieniowe zmieniają się bardzo wolno. Ale na to, co jemy, wpływ mają nie tylko nasze gusty, upodobania czy tradycje, ale też cena, dochody oraz dostępność produktów na rynku - wyjaśniała w "GW" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jesteśmy kulinarnymi patriotami. Zdaniem większości polska kuchnia jest najlepsza. Nieco mniej z nas sądzi, że również najzdrowsza. - Jedynie 10-15 procent społeczeństwa, głównie młodych, lepiej wykształconych, dobrze zarabiających, to innowatorzy. To oni przyrządzą jagnięcinę, paellę, karczochy, pójdą na sushi. Dla reszty najważniejsze znaczenie mają takie wartości jak rodzina, dom, poczucie bezpieczeństwa. Na obiad najlepsze jest to, co gotowały ich mamy, nieśmiertelny schabowy, zrazy - tłumaczy prof. Wanda Patrzałek, szefowa Katedry Zachowań Konsumenckich na Uniwersytecie Wrocławskim.
Jak zauważa "GW", ten kulinarny schemat utrwalają producenci żywności - niemal każda reklama sosu, majonezu, czy żurku opiera się na jednym wzorcu: dzieci pomagają mamie w przyrządzeniu dania, które będzie smakować jak u babci, wszyscy się oblizują i chcą dokładkę.
Polacy wiedzą, co powinni jeść, jakie produkty są zdrowe, do koszyka trafiają jednak przede wszystkim te, do których smaku jesteśmy przyzwyczajeni. Przeciętny konsument zjada miesięcznie średnio 5,5 kg mięsa, z czego prawie 2,5 kg to wędliny, 4,8 kg chleba, 3,5 litra mleka, prawie kilo sera, 13 jajek, prawie 2 kg cukru oraz prawie 4 kg owoców i 10 kg warzyw. Do tego mała paczka kawy i prawie 100 g herbaty.
![Wydatki Polaków na wakacjach 2024: będziemy mniej oszczędzać [© user32212 z Pixabay] Wydatki Polaków na wakacjach 2024: będziemy mniej oszczędzać](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/wakacje/Wydatki-Polakow-na-wakacjach-2024-bedziemy-mniej-oszczedzac-260479-150x100crop.jpg)
oprac. : Handel-Net.pl
Przeczytaj także
Najnowsze w dziale Wiadomości
-
Nie tylko cena. Co naprawdę przyciąga klientów i buduje ich lojalność?
-
DeepSeek zagrożeniem dla prywatności? Europa blokuje chińską aplikację AI, Polska czeka, eksperci ostrzegają
-
Złośliwe PDF-y: Jak cyberprzestępcy wykorzystują popularny format do phishingu?
-
Eksport UE bez USA? Unia ma remedium na rosnące cła