eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS

Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS

2010-03-22 07:10

Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009


IV. SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej pieczywa i bułki tartej wojewódzcy inspektorzy JHARS zastosowali następujące sankcje:
  • wydali ogółem 49 decyzji administracyjnych, w tym m.in.:
    • 8 decyzji nakładających na producentów kary pieniężne, w tym:

      - 5 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu niewłaściwie oznakowanego pieczywa oraz bułki tartej, a także wprowadzenia do obrotu bułki tartej nieodpowiadającej wymaganiom jakości handlowej w zakresie deklarowanych parametrów fizykochemicznych, w wysokości 2 500 zł,

      - 3 decyzje z tytułu zafałszowania pieczywa (zaniżona masa netto chleba w odniesieniu do deklaracji, niewłaściwe znakowanie: brak wyszczególnienia w składzie chleba użytego składnika złożonego – polepszacza), w wysokości3 000 zł,
    • 35 decyzji nakazujących dostosowanie oznakowania pieczywa i bułki tartej do obowiązujących w tym zakresie przepisów, na partie o łącznej masie 4 588 kg,
  • nałożono 25 grzywien w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 4 000 zł na osoby odpowiedzialne za stwierdzone nieprawidłowości, w związku z niedopełnieniem obowiązku zgłoszenia działalności do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora JHARS oraz brakiem cech legalizacji wag.

Ponadto wojewódzcy inspektorzy JHARS:
  • wszczęli 30 postępowań administracyjnych, w celu:
    • nałożenia kar pieniężnych z tytułu:

      - wprowadzenia do obrotu zafałszowanego pieczywa (zaniżona masa netto i brak wyszczególnienia w składzie chleba polepszacza, substancji alergennych, np. mąki pszennej, a także brak informacji o dacie minimalnej trwałości) oraz bułki tartej (brak w składzie zastosowanych składników, np. polepszacza, margaryny),

      - wprowadzenia do obrotu pieczywa i bułki tartej nieodpowiadającej jakości handlowej deklarowanej w oznakowaniu,
    • wydania decyzji administracyjnej określającej rodzaj i stopień wady bułki tartej (zawyżona zawartość tłuszczu i popiołu oraz zawyżona wilgotność),
  • wydali 49 zaleceń pokontrolnych, w których zobowiązali producentów do usunięcia stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości w zakresie: oznakowania pieczywai bułki tartej, zwiększenia nadzoru nad jakością produkowanej bułki tartej, właściwego przygotowania „kęsów” pieczywa w celu wprowadzenia do obrotu pieczywa o masie zgodnej z deklaracją, zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej do właściwego wojewódzkiego inspektoratu JHARS, zalegalizowania wag.

V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Porównując wyniki kontroli pieczywa i bułki tartej (wykres 1), zrealizowanych w kolejnych kwartałach 2009 roku przez wojewódzkie inspektoraty JHARS, w IV kwartale wzrósł udział:
  • nieprawidłowo oznakowanych partii pieczywa w stosunku do I, II i III kwartału odpowiednio o (41,8 p.p.), (17,0 p.p.) oraz (33,3 p.p.),
  • nieprawidłowo oznakowanych partii bułki tartej w stosunku do I, II i III kwartałuodpowiednio o (54,9 p.p.), (45,1 p.p.) oraz (23,8 p.p.),
  • partii bułki tartej o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych w stosunku do I, IIi III kwartału odpowiednio o (29,5 p.p.), (36,0 p.p.) oraz (40,3 p.p.).

Nie kwestionowano cech organoleptycznych bułki tartej. Zastrzeżenia wniesiono w zakresie parametrów fizykochemicznych bułki tartej. Dotyczyły one głownie zawyżonej wilgotności (19,0% skontrolowanych partii). W pozostałych partiach (14,3%) kwestionowano zaniżony stopień rozdrobnienia, zawyżoną zawartość tłuszczu, obecność zanieczyszczeń organicznych oraz brak trwałości produktu. Najmniej zastrzeżeń wniesiono co do zawyżonej zawartości popiołu (9,5% skontrolowanych partii) oraz zawyżonej zawartości cukrów (4,8% skontrolowanych partii).

Utrzymujący się na wysokim poziomie procentowy udział partii nieprawidłowo oznakowanych w przypadku bułki tartej (80,6%) oraz pieczywa (68,8%), wskazuje na potrzebę kontynuacji kontroli tych produktów w tym zakresie.

poprzednia  

1 2 3

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: