Coraz więcej Polaków pracuje w domu
2006-11-30 00:06
Przeczytaj także: Jakie niedogodności niesie praca w domu?
Niezależnie od porannego natężenia pracy, wydajność ulega obniżeniu po lunchu, co w szczególności dotyczy pracowników z południowej Europy.- Hiszpanie i Włosi wykazują największy zapał do pracy przed lunchem, ale już po południu zaledwie 15% Włochów i 13% Hiszpanów osiąga maksymalną wydajność – w porównaniu do średniej europejskiej wynoszącej 20%. Zarówno Hiszpanie, jak i Włosi zgadzają się natomiast, że praca kończy się w chwili wyjścia z biura, a najniższa wydajność jest odnotowywana wieczorem (6%).
- Austriacy z kolei najlepiej radzą sobie z pracą po południu – ponad jedna czwarta (27%) osiąga najwyższą wydajność po lunchu.
Tymczasem pod względem nastawienia do pracy w domu najwyżej oceniają jej korzyści pracownicy branży telekomunikacyjnej – 31% uważa, że pracując w domu osiąga taką samą lub wyższą wydajność, co pracując w biurze (rzędu 26%).
Wydajność w roku 2016
Aż 57% Europejczyków uważa, że w ciągu następnych dziesięciu lat każdy pracownik zyska możliwość pracy w elastycznych warunkach czasowych.
Informacje o badaniu
Badanie przeprowadzone przez Ipsos w okresie pomiędzy 27 lipca a 15 sierpnia 2006 r. Respondenci: 4 602 pracowników z Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Włoch i Szwecji. Metoda prowadzenia wywiadu: przez Internet.
1 2
oprac. : Aleksander Walczak / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Praca zdalna: nie ma szans na 100% home office?
-
MŚP otwiera się na pracę zdalną
-
Praca zdalna w praktyce. Co radzi pracownikom HR?
-
Wsparcie pracodawców dla pracujących rodziców pilnie potrzebne
-
Praca zdalna: więcej korzyści czy kłopotu?
-
Rodzice a praca zdalna: wyzwań nie brakuje
-
4 "miękkie" obszary, na które w pandemii powinni zwrócić uwagę pracodawcy
-
Praca zdalna? Łatwa do zorganizowania i efektywna - mówią Polacy
-
Hays: praca zdalna standardem "nowej rzeczywistości"