eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › przetwórstwo mięsne
  • Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010

    Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010

    11:24 27.07.2010

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 r., w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej oraz kontroli znakowania przetworów drobiowych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna
  • Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

    Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

    10:53 30.06.2010

    ... , w oparciu o które prowadzona jest produkcja, określonych w normach zakładowych. Jako punkt odniesienia zastosowano wartości określone w Polskiej Normie PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne. Wędliny. Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego do sprzedaży, pod tą samą nazwą ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, branża mięsna
  • Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski

    Stare szwedzkie mięso wycofane z Polski

    11:30 30.09.2009

    O wycofaniu mięsa poinformował zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Powodem takiej decyzji były problemy z dokumentacją produktu. "Produkt nie powinien znaleźć się na rynku, gdyż są problemy z udokumentowaniem drogi, jaką przebyło mięso ze Szwecji do Polski" - powiedział Jażdżewski na antenie TVN24. Mięso zostało sprowadzone ... WIĘCEJ

    Tematy: konserwy, karma dla zwierząt, mięso, przetwórstwo mięsne
  • Szwedzki Urząd Rolnictwa skontroluje sprzedaż konserw

    Szwedzki Urząd Rolnictwa skontroluje sprzedaż konserw

    12:14 28.09.2009

    Szwedzki Urząd Rolnictwa przyznaje, że dopuścił się niedopatrzenia, nie śledząc losów konserw sprzedanych w latach 1999-2000. Karin Ahl, szefowa wydziału zdrowia w szwedzkim Urzędzie Rolnictwa, przyznała że Urząd zaniedbał obowiązek sprawdzenia dokąd trafiały sprzedane przez niego konserwy. Ahl tłumaczy, że szwedzki pośrednik nie przesłał Urzędowi ... WIĘCEJ

    Tematy: rynek żywności, karma dla zwierząt, konserwy, przetwórstwo mięsne
  • Branża mięsna inwestuje w nowe technologie

    Branża mięsna inwestuje w nowe technologie

    02:05 12.09.2009

    Inwestycyjny boom w sektorze mięsnym związany był z wejściem Polski do UE. Firmy, by utrzymać się na konkurencyjnym rynku i spełnić wyśrubowane normy unijne, musiały zainwestować w nowoczesne linie technologiczne. Właśnie w tym okresie wzrosło zapotrzebowanie na nowe technologie, a co za tym idzie, wiele firm produkujących maszyny dla branży ... WIĘCEJ

    Tematy: przetwórstwo mięsne, produkty mięsne, przemysł mięsny, branża mięsna
  • Branża mięsna i rozwiązania IT

    Branża mięsna i rozwiązania IT

    00:40 10.09.2009

    ... produkcji mięsnej, używane są dwie równoległe jednostki miary - sztuki i jednostka ciężaru. W związku z tym systemy informatyczne stosowane przez przedsiębiorstwa mięsne, w tym systemy wspomagające zarządzanie klasy ERP, muszą być zintegrowane z urządzeniami automatyki przemysłowej odpowiadającymi np. za automatyczne ważenie i wczytywanie wyników ... WIĘCEJ

    Tematy: branża mięsna, produkty mięsne, przemysł mięsny, przetwórstwo mięsne
  • Silna pozycja branży mięsnej

    Silna pozycja branży mięsnej

    14:03 19.08.2009

    ... przedsiębiorstw jest przywiązanie ich klientów. Tego rodzaju firmy rosnąc, umacniają swoją obecność w lokalnych, a później regionalnych społecznościach. Dobrym przykładem są Zakłady Mięsne Nowak. Najpierw produkowaliśmy 1,5 tony wędlin i znajdowaliśmy na nie klientów. Z czasem produkcja rosła. Dzisiaj wytwarzamy 60 ton wyrobów - 30 ton wędlin ... WIĘCEJ

    Tematy: branża mięsna, produkty mięsne, przemysł mięsny, przetwórstwo mięsne
  • Branża mięsna w trudnej sytuacji

    Branża mięsna w trudnej sytuacji

    13:34 27.07.2009

    ... . Kryzys ma zawsze dwa oblicza i choć wywołuje panikę, jest też impulsem do działania. Wydaje się prawdopodobne, że mądrze zarządzane zakłady mięsne wyj dą z niego jeszcze bardziej umocnione. Poza tym, w porównaniu z innymi gałęziami gospodarki dotkniętymi spowolnieniem gospodarczym, przemysł spożywczy nie wypada najgorzej ... WIĘCEJ

    Tematy: przemysł mięsny, branża mięsna, przetwórstwo mięsne, produkty mięsne
  • Branża mięsna: trudna sytuacja małych firm

    Branża mięsna: trudna sytuacja małych firm

    14:12 17.03.2009

    ... małych i średnich zakładów niż w obfitującym w bankructwa roku poprzednim. Duże koncerny mięsne powoli szykują się do przejęć. Sytuacja makroekonomiczna nie jest korzystna dla branży ... w bankach. Firmy te nie znalazły nabywców, bo duże koncerny mięsne chciały raczej zwiększyć potencjał produkcyjny i efektywność. Najwięksi gracze postawili na ... WIĘCEJ

    Tematy: przetwórstwo mięsne, przemysł mięsny, branża mięsna
  • Branża mięsna w 2008r.

    Branża mięsna w 2008r.

    11:37 30.12.2008

    ... przewyższył eksport. Pomimo to problemy na rynku i utrudnienia w eksporcie sprawiły, że w bieżącym roku "polała się krew". Zbankrutowały liczące się zakłady mięsne w Brodnicy i Bydgoszczy, nie wspominając o wielu mniejszych firmach. Dekoniunktura sprawiła więc, że rynek zaczął się klarować i można się spodziewać, że wypadną ... WIĘCEJ

    Tematy: mięso, produkty mięsne, przetwórstwo mięsne, branża mięsna


Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: