eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

2010-06-30 10:53

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

© fot. mat. prasowe

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego.

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011

Sprawdzono suszone i podsuszane oraz konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Ponadto skontrolowane pod względem jakości handlowej zostały wędliny innego asortymentu (kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione).

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi około 6,0% zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.

W zakresie oceny organoleptycznej działania kontrolne objęły:
  • 183 partie wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 36,9 t, w tym:
    • 51 partii kiełbas suszonych o łącznej masie 20,1 t,
    • 121 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 16,5 t,
    • 11 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 0,3 t
  • 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.

W zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych przebadano:
  • 183 partie wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 40,3 t, w tym:
    • 54 partie kiełbas suszonych o łącznej masie 20,9 t,
    • 121 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 18,7 t,
    • 8 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 0,7 t,
  • 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.

Przeprowadzono również kontrolę w zakresie znakowania, która objęła:
  • 181 partii wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 34,7 t, w tym:
    • 42 partie kiełbas suszonych o łącznej masie 17,0 t,
    • 113 partie kiełbas podsuszanych o łącznej masie 16,2 t,
    • 26 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 1,5 t
  • 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.

WYNIKI KONTROLI

W zakresie oceny organoleptycznej nie stwierdzono nieprawidłowości wędlin oraz konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego.

Kontrola w zakresie parametrów fizykochemicznych wykazała natomiast nieprawidłowości w przypadku 33 partii przetworów z mięsa czerwonego (tj. 13,5% skontrolowanych partii) o łącznej masie 5,1 t (tj. 2,6% masy skontrolowanych partii). Dotyczyły one głównie zawyżonej zawartości wody i tłuszczu oraz zaniżonej zawartości białka w stosunku do deklaracji producenta. Zawyżona zawartość wody oraz zaniżona zawartość białka zostały uznane za zafałszowania.

 

1 2 ... 4

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: