eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

2010-06-30 10:53

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011


Analizując wyniki badań, pod kątem deklaracji producenta, nieprawidłowości dotyczyły:
  • zawyżonej zawartości wody w stosunku do deklaracji producenta w 10 partiach kiełbas suszonych o łącznej masie 1,73 t, tj.:
    • w 5 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 1,14 t (zawartość wody zawyżona do10,7 p.p.),
    • w 5 partiach kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych o łącznej masie 0,59 t (zawartość wody zawyżona do 11,4 p.p.),
    • w 9 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,32 t (zawartość wody zawyżona do 5,7 p.p.),
  • zawyżonej zawartości tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 3 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,29 t (zawartość tłuszczu zawyżona do 8,7 p.p.),
    • w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,57 t (zawartość tłuszczu zawyżona odpowiednio o 15,4 i 15,7 p.p.),
  • zaniżonej zawartości białka w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 4 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,12 t (zawartość białka zaniżona do1,5 p.p.),
  • zawyżonej zawartości skrobi w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 1,62 t (zawartość skrobi zawyżona odpowiednio o 0,6 i 1,6 p.p.),
    • w 1 partii konserw sterylizowanych o masie 0,33 t (zawartość skrobi zawyżona o 0,3 p.p.),
  • zaniżonej zawartości wsadu mięsno-tłuszczowego w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 2 partiach konserw sterylizowanych o łącznej masie 0,78 t (zawartość wsadu mięsno-tłuszczowego zaniżona odpowiednio o 4 i 14 p.p.),
  • wyniku próby termostatowej, tj. stwierdzono nieszczelność w przypadku 1 partii konserw sterylizowanych o masie 0,72 t.

Dodatkowo podczas czynności kontrolnych stwierdzono:
  • zawyżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,57 t (zawartość białka zawyżona odpowiednio o 9,2 i 16,2 p.p.),
    • w 1 partii kiełbas dojrzewających o masie 0,27 t (zawartość białka zawyżona o 0,9 p.p.),
  • zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 1 partii kiełbas dojrzewających o masie 0,32 t (zawartość tłuszczu zaniżona o 4,5 p.p.),
  • zaniżoną zawartość skrobi w stosunku do deklaracji producenta:
    • w 1 partii kiełbasy suszonej grubo rozdrobnionej o masie 0,02 t (zawartość skrobi zaniżona o 1,1 p.p.).

Analizując wyniki badań, pod kątem grup wędlin, nieprawidłowości wykazano:
  • w 13 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych – (10,7% kiełbas podsuszanych poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody i tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka,
  • w 16 partiach kiełbas suszonych (29,6% partii kiełbas suszonych poddanych ocenie), w tym:
    • w 9 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych, gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody, tłuszczu, białka i skrobi,
    • w 7 partiach kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych, gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody i zaniżoną zawartość skrobi,
  • w 3 partiach konserw sterylizowanych (4,8% partii konserw poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zaniżoną zawartość wsadu mięsno – tłuszczowego, zawyżoną zawartość skrobi i nieprawidłową próbę termostatową,
  • w 2 partiach kiełbas dojrzewających (100,0% partii kiełbas dojrzewających poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość białka i zaniżoną zawartość tłuszczu.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: