eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009

2010-06-30 10:53

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011


SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • 45 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 9 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 10 600 złotych, tj.:
      • 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego na łączną kwotę 2 000 złotych,
      • 7 decyzji nakładających karę pieniężną z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 8 600 złotych,
    • 15 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej masie 7,53 t i wartości 87 569 złotych,
    • 21 decyzji w sprawie określenia rodzaju i stopnia wad towaru o łącznej masie 3,30 t i wartości 64 614 złotych

Ponadto 53 zalecenia pokontrolne, zobowiązujące producentów do usunięcia nieprawidłowości, ukarały 8 osób grzywą w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 2 300 złotych oraz przekazały 9 spraw do właściwych ze względu na kompetencje instytucji, tj. Inspekcji Weterynaryjnej, Urzędu Skarbowego i UOKiK.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych, tj. 37,4% skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

Prawidłowe znakowanie jest gwarancją dla konsumenta otrzymania wszelkich informacji, charakteryzujących produkt i umożliwiających podjęcie świadomej decyzji o zakupie.

Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, poprzez brak podania procesów technologicznych zastosowanych w procesie produkcji oraz podanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. przez umieszczenie na etykiecie kiełbasy zarówno określenia suszona jak i podsuszana.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 13,5% partii przetworów mięsnych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach suszonych, tj. 29,6% tych partii poddanych ocenie.

W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie skontrolowane partie przetworów z mięsa czerwonego spełniały deklarację producenta.

fot. mat. prasowe

Porównując wyniki kontroli, obejmujących taki sam asortyment, tj. kiełbasy suszone, kiełbasy podsuszane oraz konserwy sterylizowane, przeprowadzonych w IV kwartale 2009 r. oraz w III kwartale 2008 r., można zaobserwować większy udział partii niespełniających wymagań w zakresie parametrów fizykochemicznych o 5,6 p.p.

Również wyniki kontroli prawidłowości oznakowania opakowań jednostkowych przetworów z mięsa czerwonego wykazały większy odsetek partii niewłaściwie oznakowanych o 2,3 p.p.

Zarówno w IV kwartale 2009 roku jak i w III kwartale 2008 roku nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej.

poprzednia  

1 ... 3 4

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: