eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

2011-08-18 12:27

Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

Udział liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych © fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) oraz zafałszowań.

Przeczytaj także: Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011

CEL KONTROLI

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy oraz prawidłowości znakowania oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami.

ZAKRES KONTROLI

Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek.

Kontrolę przeprowadzono w 7 podmiotach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek (tj. skontrolowano 31,8 % podmiotów będących w ewidencji wojewódzkich inspektoratów JHARS przeprowadzających kontrolę).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie zgodności parametrów fizykochemicznych z obowiązującymi przepisami– 14 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 26 862,5 l, w tym:
    • 8 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 16 975,5 l,
  • w zakresie znakowania– 23 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 38 943,5 l, w tym:
    • 14 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 23 318,5 l.

WYNIKI KONTROLI

Parametry fizykochemiczne

W zakresie parametrów fizykochemicznych wszystkie partie oliwy z oliwek objęte kontrolą, spełniały wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy.

Znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 4 (17,4%) kontrolowanych partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 8 531,5 l (21,9% skontrolowanej objętości), w tym:
  • 2 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 2 796,0 l,
  • 2 partii oliwy z oliwek (oliwy złożonej z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) o łącznej objętości 5 735,5 l.

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: