eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › oznakowanie żywności
  • Nowa ustawa o braku metkowania towarów

    Nowa ustawa o braku metkowania towarów

    16:35 15.08.2014 PORADA

    Witam, prowadzę mały sklepik osiedlowy. Weszła nowa ustawa o braku oznaczania towarów indywidualnie. Znajoma powiedziała mi, iż każdy towar ma być policzony jako kg lub litr na metce dla inspekcji handlowej. Czy to prawda, bo nie mogę się tego nigdzie doczytać? Proszę o pomoc ... WIĘCEJ

    Tematy: metka, metkowanie, sklep, oznakowanie towarów
  • Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011

    Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011

    11:19 22.09.2011

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i we Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej wyrobów czekoladowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

    Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

    12:27 18.08.2011

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011

    Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011

    11:45 29.07.2011

    ... sprawdzającą realizację zaleceń pokontrolnych wydanych podczas wcześniejszych kontroli planowych i doraźnych. W wyniku kontroli można stwierdzić, że większość skontrolowanych producentów żywności, tj. 85,9%, biorąc pod uwagę wady towarów wyszczególnione w zaleceniach pokontrolnych, dokonało zmian przede wszystkim w zakresie technologii produkcji ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011

    Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011

    13:04 26.07.2011

    W I półroczu 2011 roku IJHARS przeprowadziła 39 kontroli produktów, których nazwy zostały zarejestrowane jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczanie geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS), przed wprowadzeniem do obrotu podlegają kontroli sprawdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją. ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, ChOG, ChNP, świadectwa jakości
  • Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

    Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

    00:31 12.07.2011

    ... . Parametry fizykochemiczne przetworów rybnych z grupy Premium zakwestionowano w przypadku 4,0% partii ryb wędzonych poddanych kontroli. W grupie produktów Premium nieprawidłowe oznakowanie posiadało 3,3% partii konserw rybnych i 1,8% partii ryb wędzonych poddanych kontroli w przedmiotowym zakresie. Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

    Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

    00:15 11.07.2011

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy

    Produkty tradycyjne i regionalne - ochrona nazwy

    14:00 19.04.2011

    W związku ze zwiększonym zainteresowaniem opinii publicznej działalnością Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających chronione nazwy, m.in. oscypek, bryndza podhalańska czy redykołka, Główny Inspektor JHARS przedstawił komunikat w tej sprawie. Jak wyjaśnia, unijny ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, oznakowanie żywności, IJHARS
  • Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

    Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010

    12:40 09.02.2011

    ... opakowań w przypadku 11 partii tłuszczów do smarowania (55,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania). Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu: oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w tym: jego składu [m.in. poprzez nie podanie wszystkich składników wykorzystanych do ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

    Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

    00:10 07.02.2011

    ... enzymatyczna jest wynikiem nieprawidłowego procesu blanszowania. Blanszowanie polega na szybkim ogrzaniu żywności do ustalonej temperatury, utrzymaniu tej temperatury przez określony czas, ... w zakresie parametrów fizykochemicznych nie spełniało 27% partii. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 32% partii. Brak zgodności jakości produktu ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności
  • Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

    Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

    00:10 17.01.2011

    Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych ... WIĘCEJ

    Tematy: jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności

 

1 2

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: