eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

2011-07-12 00:31

Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

Udział liczby partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie znakowania i parametrów fiz © fot. mat. prasowe

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych: ryb wędzonych, solonych i mrożonych, konserw, prezerw i marynat rybnych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 62 podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów rybnych zakwestionowano w przypadku 53,2% skontrolowanych zakładów przetwórczych.

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej – 202 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 207,8 t,
  • w zakresie parametrów fizykochemicznych – 205 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 243,1 t,
  • w zakresie znakowania – 230 partii przetworów rybnych o łącznej masie 307,9 t.

Spośród skontrolowanych partii przetworów rybnych 17 partii o łącznej masie 11,7 t należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, np. laureat konkursu „Małopolski Smak” oraz określenie Premium w nazwie wyrobu.

WYNIKI KONTROLI

W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniały 4 partie przetworów rybnych (2,0% skontrolowanych partii) o łącznej masie 1,3 t, kwestionowane ze względu na zjełczały smak i zapach mięsa, liczne przebarwienia i odkształcenia ryb, niewłaściwy stopień rozdrobnienia mięsa i niezgodną z deklaracją zawartość warzyw.

W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 25 partii przetworów rybnych (12,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 15,2 t, w tym:
  • 15 partii marynat rybnych (18,1% skontrolowanych partii marynat rybnych);
  • 5 partii ryb wędzonych (20,0% skontrolowanych partii ryb wędzonych);
  • 3 partie konserw rybnych (9,1% skontrolowanych partii konserw rybnych);
  • 2 partie ryb mrożonych (6,1% skontrolowanych partii ryb mrożonych).

Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych
  • ryby mrożone:
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,5 p.p.,
    • zawyżona zawartość glazury do 8,0 p.p.
  • konserwy rybne:
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 25,0 p.p.,
  • ryby wędzone:
    • zawyżona zawartość wody do 3,6 p.p.,
  • marynaty rybne:
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 43,3 p.p.,
    • zaniżona masa netto produktu do 4,8 p.p.,
    • zaniżona zawartość składnika niemięsnego do 5,2 p.p.

Badania laboratoryjne obejmowały oznaczenie zawartości: tłuszczu, soli, cukru, składników stałych (w tym mięsa), zalewy oraz kwasowości ogólnej i próby termostatowej.

W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 72 partie przetworów rybnych (31,3% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 69,2 t.

Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. niewłaściwie podanego wykazu składników, w tym braku wszystkich surowców wykorzystanych w procesie produkcji, np.: alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, octu, soli lub warzyw; stosowania informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do sposobu produkcji, np. przez podanie dwóch wykluczających się wzajemnie metod wytworzenia „połów na morzu” i „produkt akwakultury”, trwałości produktu przez bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia do 41 dni, składu przez umieszczenie w wykazie składników surowców nie wykorzystanych do produkcji, np. sera feta oraz gatunku ryb, tj. limanda żółtopłetwa wprowadzana była do obrotu jako sola.

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: