eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

2011-01-17 00:10

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych) na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 38 podmiotach (tj. ok. 22% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w III kwartale 2010 roku).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej – 140 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 79,3 t,
  • w zakresie parametrów fizykochemicznych – 132 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 79,1 t,
  • w zakresie znakowania – 144 partie przetworów rybnych o łącznej masie 80,2 t.

WYNIKI KONTROLI

W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniała 1 partia przetworów rybnych - konserwa (0,7% skontrolowanych partii) o masie 1,4 t (1,8% skontrolowanej masy), kwestionowana ze względu na brak dodatku rozdrobnionych warzyw w sosie pomidorowym co było deklarowane w specyfikacji wyrobu.

W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniały 23 partie przetworów rybnych (17,4% skontrolowanych partii) o łącznej masie 7,8 t, w tym:
  • 8 partii ryb solonych (38,1% skontrolowanych partii ryb solonych);
  • 6 partii konserw rybnych (18,7% skontrolowanych partii konserw rybnych);
  • 5 partii ryb wędzonych (7,3% skontrolowanych partii ryb wędzonych);
  • 4 partie marynat rybnych (36,4% skontrolowanych partii marynat rybnych).

Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
  • ryby solone:
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 14,4 p.p.,
    • zawyżona zawartość soli do 2,7 p.p.,
    • zaniżona zawartość soli do 2,1 p.p.,
    • zawyżona kwasowość ogólna do 0,04 p.p.,
  • konserwy rybne:
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 16,9 p.p.,
    • zaniżona kwasowość ogólna do 0,06 p.p.,
    • zaniżona zawartość suchej masy do 1,2 p.p.,
    • zaniżona zawartość soli do 0,1 p.p.,
  • ryby wędzone:
    • zawyżona zawartość wody do 3,8 p.p.,
    • zawyżona zawartość soli do 1,3 p.p.,
    • zaniżona zawartość wody do 4,7 p.p.,
    • zaniżona zawartość soli do 0,3 p.p.,
  • marynaty rybne:
    • zaniżona masa netto produktu do 12,0 p.p.,
    • zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,1 p.p.,
    • zawyżona zawartość zalewy do 15,9 p.p.,
    • zaniżona zawartość mieszanki warzywnej do 3,4 p.p.,
    • zaniżona zawartość masy stałej po odcieku do 1,0 p.p.

W zakresie znakowania wymagań nie spełniało 16 partii przetworów rybnych (11,1% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 3,9 t.

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: