eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011

2011-08-18 12:27

Przeczytaj także: Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011


Nieprawidłowości w zakresie znakowania oliwy z oliwek:
  • nie wymienienie składników występujących w oliwie z oliwek (oliwie złożonej z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) w porządku malejącym, tj. na pierwszym miejscu umieszczono oliwę z oliwek ekstra virgin, podczas gdy w rzeczywistości przedmiotowy produkt zawiera tylko 1% tego składnika,
  • poprzedzenie daty minimalnej trwałości (podawanej z dokładnością do dnia, miesiąca i roku) nieprawidłowym wyrażeniem, tj. „najlepiej spożyć przed końcem” zamiast „najlepiej spożyć przed”.

SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • wydały 4 decyzje administracyjne, tj.:
    • 4 decyzje nakazujące poddanie zabiegom prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej objętości 8 531,5 l,
  • nałożyły 1 grzywnę w drodze mandatu karnego na kwotę 150 zł, za brak zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS.

Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 2 zalecenia pokontrolne.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

W II kwartale 2011 roku skontrolowano 7 podmiotów zajmujących się wprowadzaniem do obrotu oliwy z oliwek, podczas gdy w I kwartale 2010 roku 4 podmioty. Spośród 7 ww. podmiotów, 1 podmiot został objęty kontrolą po raz pierwszy.

Skontrolowano trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek. Kontrolowana oliwa z oliwek była sprowadzona do Polski z dwóch krajów Unii Europejskiej, tj. Hiszpanii oraz Włoch.

Najliczniej skontrolowaną kategorią oliwy z oliwek była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin). W zakresie parametrów fizykochemicznych stanowiła ona 57,1% partii poddanych kontroli, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania – 60,9% partii.

Podczas bieżącej kontroli jakości handlowej oliwy z oliwek, podobnie jak podczas kontroli przeprowadzonej w I kwartale 2010 roku, nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych oliwy z oliwek. Niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów UE i krajowych było oznakowane 17,4% skontrolowanych partii oliwy z oliwek (21,9% skontrolowanej objętości). Kwestionowane partie oliwy z oliwy pochodziły z Hiszpanii. W porównaniu z I kwartałem 2010 roku zaobserwowano wzrost o 9,1 p.p. udziału liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych.

fot. mat. prasowe

Udział liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych

Udział liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych


Podczas przeprowadzonej kontroli stwierdzono, że wymagań w zakresie znakowania nie spełniały 2 partie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin), tj. 14,3% skontrolowanych partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości o łącznej objętości 2 796,0 l (12,0% skontrolowanej objętości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości).

fot. mat. prasowe

Udział zakwestionowanej liczby partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ext

Udział zakwestionowanej liczby partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin), oliwy z oliwy ogółem oraz oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek


poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: