eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › gastronomia
  • Branża HoReCa perspektywiczna

    Branża HoReCa perspektywiczna

    14:00 14.04.2009

    Producenci artykułów żywnościowych dostrzegli w branży HoReCa strategicznego odbiorcę. Gdy na rynku detalicznym klienci przerzucają się na coraz tańsze towary, najchętniej marek własnych, rynek HoReCa ma przed sobą nadal dobre perspektywy. Według szacunków PMR, wartość rynku restauracyjnego, obejmującego rynek restauracji, fast foodów, kawiarni ... WIĘCEJ

    Tematy: rynek gastronomiczny, HoReCa, branża HoReCa, gastronomia
  • Lokale gastronomiczne zwiększają obroty

    Lokale gastronomiczne zwiększają obroty

    13:51 02.03.2009

    W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ... WIĘCEJ

    Tematy: lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny, gastronomia
  • Rynek HoReCa w Polsce 2009

    Rynek HoReCa w Polsce 2009

    00:49 11.02.2009

    Spowolnienie gospodarcze obniży tempo wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych - podała firma PMR. Według szacunków zawartych w opublikowanym przez PMR raporcie pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i ... WIĘCEJ

    Tematy: restauracje, gastronomia, rynek gastronomiczny, lokale gastronomiczne
  • Sektor usług w Polsce 2007

    Sektor usług w Polsce 2007

    00:48 28.08.2008

    W gospodarce światowej znaczenie sektora usług wzrasta. Świadczy o tym rosnący udział tego sektora w tworzeniu wartości dodanej, jak również miejsc pracy - poinformował Główny Urząd Statystyczny. Wśród nowo przyjętych krajów Unii Europejskiej, nie biorąc pod uwagę Cypru i Malty, w 2006 roku najwyższy udział sektora usług w tworzeniu wartości ... WIĘCEJ

    Tematy: sektor usług, sprzedaż detaliczna w Polsce, gastronomia, sprzedaż hurtowa
  • Nieuczciwe obiekty gastronomiczne

    Nieuczciwe obiekty gastronomiczne

    00:57 26.05.2008

    Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny
  • Usługi cateringowe = odliczenie VAT?

    Usługi cateringowe = odliczenie VAT?

    08:02 14.02.2008

    Podatek od towarów i usług ma być neutralny dla przedsiębiorców i obciążać ostatniego nabywcę - konsumenta. Ustawodawca przewidział jednak szereg wyjątków, które uniemożliwiają jego odliczenie. Dotyczą one m.in. nabywania posiłków. Niekiedy jednak i tutaj odliczenie przysługuje. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty (lub zwrotu ... WIĘCEJ

    Tematy: odliczenie podatku VAT, odliczenie VAT, odliczenia podatku VAT, catering
  • Lokale gastronomiczne w Polsce 2005

    Lokale gastronomiczne w Polsce 2005

    00:14 21.11.2005

    Z badań przeprowadzonych w połowie tego roku przez instytut GfK Polonia wynika, że ogólna liczba punktów gastronomicznych w Polsce wynosi ponad 58 tys. W tej liczbie ponad 75 proc. to punkty z kategorii HoReCa (Hotel-Restaurant-Catering) działające przez cały rok. Analizując trendy rozwoju rynku gastronomicznego można zauważyć, że podobnie jak w ... WIĘCEJ

    Tematy: lokale gastronomiczne, gastronomia, rynek gastronomiczny, HoReCa

poprzednia  

1 ... 6 7



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: