-
Branża HoReCa perspektywiczna
14:00 14.04.2009
Producenci artykułów żywnościowych dostrzegli w branży HoReCa strategicznego odbiorcę. Gdy na rynku detalicznym klienci przerzucają się na coraz tańsze towary, najchętniej marek własnych, rynek HoReCa ma przed sobą nadal dobre perspektywy. Według szacunków PMR, wartość rynku restauracyjnego, obejmującego rynek restauracji, fast foodów, kawiarni ...
Tematy: rynek gastronomiczny, HoReCa, branża HoReCa, gastronomia -
Lokale gastronomiczne zwiększają obroty
13:51 02.03.2009
W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...
Tematy: lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny, gastronomia -
Rynek HoReCa w Polsce 2009
00:49 11.02.2009
Spowolnienie gospodarcze obniży tempo wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych - podała firma PMR. Według szacunków zawartych w opublikowanym przez PMR raporcie pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i ...
Tematy: restauracje, gastronomia, rynek gastronomiczny, lokale gastronomiczne -
Sektor usług w Polsce 2007
00:48 28.08.2008
W gospodarce światowej znaczenie sektora usług wzrasta. Świadczy o tym rosnący udział tego sektora w tworzeniu wartości dodanej, jak również miejsc pracy - poinformował Główny Urząd Statystyczny. Wśród nowo przyjętych krajów Unii Europejskiej, nie biorąc pod uwagę Cypru i Malty, w 2006 roku najwyższy udział sektora usług w tworzeniu wartości ...
Tematy: sektor usług, sprzedaż detaliczna w Polsce, gastronomia, sprzedaż hurtowa -
Nieuczciwe obiekty gastronomiczne
00:57 26.05.2008
Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ...
Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, restauracje, rynek gastronomiczny -
Usługi cateringowe = odliczenie VAT?
08:02 14.02.2008
Podatek od towarów i usług ma być neutralny dla przedsiębiorców i obciążać ostatniego nabywcę - konsumenta. Ustawodawca przewidział jednak szereg wyjątków, które uniemożliwiają jego odliczenie. Dotyczą one m.in. nabywania posiłków. Niekiedy jednak i tutaj odliczenie przysługuje. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty (lub zwrotu ...
Tematy: odliczenie podatku VAT, odliczenie VAT, odliczenia podatku VAT, catering -
Lokale gastronomiczne w Polsce 2005
00:14 21.11.2005
Z badań przeprowadzonych w połowie tego roku przez instytut GfK Polonia wynika, że ogólna liczba punktów gastronomicznych w Polsce wynosi ponad 58 tys. W tej liczbie ponad 75 proc. to punkty z kategorii HoReCa (Hotel-Restaurant-Catering) działające przez cały rok. Analizując trendy rozwoju rynku gastronomicznego można zauważyć, że podobnie jak w ...
Tematy: lokale gastronomiczne, gastronomia, rynek gastronomiczny, HoReCa
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- działalność gospodarcza
- tendencje na rynku pracy
- rozliczenia podatkowe
- podatek VAT
- długi
- dłużnicy
- oferty pracy
- wakacje
- rynek biurowy
- rejestr dłużników
- UOKiK
- prawa konsumentów
- ochrona konsumentów
- odliczenie podatku VAT
- odliczenia podatku VAT
- odliczenie VAT
- sytuacja na rynku pracy
- zadłużenie firm