13:51 02.03.2009
W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...
00:49 11.02.2009
Spowolnienie gospodarcze obniży tempo wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych - podała firma PMR. Według szacunków zawartych w opublikowanym przez PMR raporcie pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i ...
00:48 28.08.2008
W gospodarce światowej znaczenie sektora usług wzrasta. Świadczy o tym rosnący udział tego sektora w tworzeniu wartości dodanej, jak również miejsc pracy - poinformował Główny Urząd Statystyczny. Wśród nowo przyjętych krajów Unii Europejskiej, nie biorąc pod uwagę Cypru i Malty, w 2006 roku najwyższy udział sektora usług w tworzeniu wartości ...
00:57 26.05.2008
Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ...
08:02 14.02.2008
Podatek od towarów i usług ma być neutralny dla przedsiębiorców i obciążać ostatniego nabywcę - konsumenta. Ustawodawca przewidział jednak szereg wyjątków, które uniemożliwiają jego odliczenie. Dotyczą one m.in. nabywania posiłków. Niekiedy jednak i tutaj odliczenie przysługuje. W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty (lub zwrotu ...
00:14 21.11.2005
Z badań przeprowadzonych w połowie tego roku przez instytut GfK Polonia wynika, że ogólna liczba punktów gastronomicznych w Polsce wynosi ponad 58 tys. W tej liczbie ponad 75 proc. to punkty z kategorii HoReCa (Hotel-Restaurant-Catering) działające przez cały rok. Analizując trendy rozwoju rynku gastronomicznego można zauważyć, że podobnie jak w ...
Biznes bez granic: Handel zagraniczny w nowej rzeczywistości
Panorama Reden i Niebieski Bursztyn od ATAL
Polski Ład 2.0: czy zmiana formy opodatkowania będzie opłacalna? Sprawdź symulację
Fala upałów: jakie obowiązki pracodawcy?
Prawo patentowe Unii Europejskiej czekają rewolucyjne zmiany
Jaka zaliczka na podatek dochodowy od firmy za czerwiec 2022 r.?
Bezpieczniejszy zakup mieszkania od dewelopera. Ruszył Deweloperski Fundusz Gwarancyjny