eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plTematy › gastronomia
  • Stawka VAT na dania i posiłki w placówkach gastronomicznych

    Stawka VAT na dania i posiłki w placówkach gastronomicznych

    13:54 06.07.2017

    Jedzenie jest opodatkowane VAT-em na preferencyjnych warunkach - stosuje się do niego niższe stawki tego podatku. Te jednak nie są jednolite. Wszystko zależy od rodzaju spożywanego posiłku oraz sposobu jego przyrządzenia. Okazuje się, że zastosowanie prawidłowej stawki VAT jest tutaj nie lada wyzwaniem. Sygnały o nieprawidłowościach w tym zakresie ... WIĘCEJ

    Tematy: przyczepa gastronomiczna, food truck, stawka podatku, działalność gospodarcza
  • Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów

    Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów

    11:14 17.01.2017

    ... , całorocznych placówek gastronomicznych wzrosła o 4 pp. Z wyjątkiem lokali zaliczanych do klubów nocnych wzrost widać w każdym z segmentów rynku gastronomicznego. W siłę rosła także gastronomia sezonowa (+9 pp.). Wraz z liczbą placówek rośnie rzesza odwiedzających je osób. Odsetek Polaków powyżej 15 roku życia, którzy deklarują, że w ciągu ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, HoReCa, restauracje
  • Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku

    Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku

    13:50 03.08.2016

    Ministerstwo Finansów 24 czerwca 2016 r. rozstrzygnęło jak właściwie określać towary, które powinny być objęte obniżoną stawką VAT. W prawidłowym określeniu obowiązującej stawki VAT przedsiębiorcom pomoże Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU). Ministerstwo wskazuje, czy dana czynność gastronomiczna będzie zaliczana do klasy PKWiU 10.85 ( ... WIĘCEJ

    Tematy: przyczepa gastronomiczna, food truck, stawka podatku, działalność gospodarcza
  • Sprzedaż gotowych posiłków poza 5% stawką VAT

    Sprzedaż gotowych posiłków poza 5% stawką VAT

    13:28 20.07.2016

    Minister Finansów 24 czerwca 2016 r. wydał interpretację ogólną w sprawie opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Interpretacja dotyczy kwestii stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne na tle art. 41 ust. 2a w ... WIĘCEJ

    Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne
  • Fast food-y w barze szybkiej obsługi z 8% stawką VAT

    Fast food-y w barze szybkiej obsługi z 8% stawką VAT

    13:15 07.07.2016

    Posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, czyli kebaby czy frytki, sprzedawane w punktach gastronomicznych, nie mogą być objęte 5-proc. podatkiem VAT - stwierdziło Ministerstwo Finansów. I opracowało interpretację ogólną, poświęconą kwestii opodatkowania posiłków. Ostatnio pojawiło się sporo interpretacji podatkowych, które zezwalały ... WIĘCEJ

    Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne
  • Food truck: ile pieniędzy potrzebujesz na obwoźną gastronomię?

    Food truck: ile pieniędzy potrzebujesz na obwoźną gastronomię?

    00:15 24.04.2016

    ... . Wystarczy mieć sprawny pojazd, który można przerobić na food trucka, kilkadziesiąt tysięcy gotówki i gotowość do podjęcia pracy o bardzo różnych porach. – Gastronomia to bardzo trudny biznes, i to zależny od ludzi, z którymi pracujesz. A food trucki dają Ci niezależność. Jeśli potrafisz samemu dobrze gotować ... WIĘCEJ

    Tematy: pomysł na biznes, food truck, własny biznes, gastronomia
  • Centra handlowe a gastronomia, czyli jak jemy w galerii

    Centra handlowe a gastronomia, czyli jak jemy w galerii

    10:17 18.04.2016

    „Coś na ząb – jak jemy, gdy kupujemy” to tytuł najnowszego raportu CBRE, którego autorzy pochylili się nad zwyczajami gastronomicznymi Polaków odwiedzających galerie handlowe. Lektura opracowania pozwala m.in. poznać rolę oferty restauracyjnej centrów handlowych, a także dowiedzieć się, jak jej postrzeganie przez klientów wpływa na wizerunek ... WIĘCEJ

    Tematy: centra handlowe, galerie handlowe, gastronomia, food court
  • 500 zł na dziecko pomoże gastronomii?

    500 zł na dziecko pomoże gastronomii?

    11:46 14.04.2016

    Polacy coraz częściej jadają w restauracjach, a to przekłada się pozytywnie na kondycję branży HoReCa. Być może rozwój tego sektora będzie dodatkowo stymulowany poprzez nadchodzące wypłaty przewidziane w ramach rządowego programu "Rodzina 500 plus" - czytamy w raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2016. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata ... WIĘCEJ

    Tematy: 500 zł na dziecko, rynek HoReCa, HoReCa, gastronomia
  • Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój

    Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój

    10:32 15.01.2016

    ... uznało obsługę zdolną do udzielenia rzetelnej informacji za ważną dla klientów. Polska gastronomia nie pozostaje bierna wobec nowych trendów. Rozważne ich wdrożenie zadeklarowało blisko ... Właśnie dlatego rozwój tej branży w Polsce rozpatrujemy także w aspekcie jakościowym. Własna gastronomia to dla wielu coraz częściej styl życia oraz pasja i to ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, rynek gastronomiczny, restauracje, HoReCa
  • Co i gdzie jedzą Polacy?

    Co i gdzie jedzą Polacy?

    13:17 21.04.2015

    Polacy coraz chętniej korzystają z oferty lokali gastronomicznych. Obecnie zjedzenie obiadu w restauracji nie wymaga już specjalnego święta, jest raczej okazją do spotkania ze znajomymi i miłego spędzenia czasu. Nie jesteśmy jednak rozrzutni – stawiamy co prawda na jakość dań, ale nie chcemy wydawać na posiłek więcej niż 25 zł. Jaką kuchnię i ... WIĘCEJ

    Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, rynek gastronomiczny, restauracje

poprzednia  

1 ... 4 5 6 7

następna



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: