-
Stawka VAT na dania i posiłki w placówkach gastronomicznych
13:54 06.07.2017
Jedzenie jest opodatkowane VAT-em na preferencyjnych warunkach - stosuje się do niego niższe stawki tego podatku. Te jednak nie są jednolite. Wszystko zależy od rodzaju spożywanego posiłku oraz sposobu jego przyrządzenia. Okazuje się, że zastosowanie prawidłowej stawki VAT jest tutaj nie lada wyzwaniem. Sygnały o nieprawidłowościach w tym zakresie ...
Tematy: przyczepa gastronomiczna, food truck, stawka podatku, działalność gospodarcza -
Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów
11:14 17.01.2017
... , całorocznych placówek gastronomicznych wzrosła o 4 pp. Z wyjątkiem lokali zaliczanych do klubów nocnych wzrost widać w każdym z segmentów rynku gastronomicznego. W siłę rosła także gastronomia sezonowa (+9 pp.). Wraz z liczbą placówek rośnie rzesza odwiedzających je osób. Odsetek Polaków powyżej 15 roku życia, którzy deklarują, że w ciągu ...
Tematy: gastronomia, usługi gastronomiczne, HoReCa, restauracje -
Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku
13:50 03.08.2016
Ministerstwo Finansów 24 czerwca 2016 r. rozstrzygnęło jak właściwie określać towary, które powinny być objęte obniżoną stawką VAT. W prawidłowym określeniu obowiązującej stawki VAT przedsiębiorcom pomoże Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU). Ministerstwo wskazuje, czy dana czynność gastronomiczna będzie zaliczana do klasy PKWiU 10.85 ( ...
Tematy: przyczepa gastronomiczna, food truck, stawka podatku, działalność gospodarcza -
Sprzedaż gotowych posiłków poza 5% stawką VAT
13:28 20.07.2016
Minister Finansów 24 czerwca 2016 r. wydał interpretację ogólną w sprawie opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Interpretacja dotyczy kwestii stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne na tle art. 41 ust. 2a w ...
Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne -
Fast food-y w barze szybkiej obsługi z 8% stawką VAT
13:15 07.07.2016
Posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, czyli kebaby czy frytki, sprzedawane w punktach gastronomicznych, nie mogą być objęte 5-proc. podatkiem VAT - stwierdziło Ministerstwo Finansów. I opracowało interpretację ogólną, poświęconą kwestii opodatkowania posiłków. Ostatnio pojawiło się sporo interpretacji podatkowych, które zezwalały ...
Tematy: działalność gospodarcza, sprzedaż, gastronomia, usługi gastronomiczne -
Food truck: ile pieniędzy potrzebujesz na obwoźną gastronomię?
00:15 24.04.2016
... . Wystarczy mieć sprawny pojazd, który można przerobić na food trucka, kilkadziesiąt tysięcy gotówki i gotowość do podjęcia pracy o bardzo różnych porach. – Gastronomia to bardzo trudny biznes, i to zależny od ludzi, z którymi pracujesz. A food trucki dają Ci niezależność. Jeśli potrafisz samemu dobrze gotować ...
Tematy: pomysł na biznes, food truck, własny biznes, gastronomia -
Centra handlowe a gastronomia, czyli jak jemy w galerii
10:17 18.04.2016
„Coś na ząb – jak jemy, gdy kupujemy” to tytuł najnowszego raportu CBRE, którego autorzy pochylili się nad zwyczajami gastronomicznymi Polaków odwiedzających galerie handlowe. Lektura opracowania pozwala m.in. poznać rolę oferty restauracyjnej centrów handlowych, a także dowiedzieć się, jak jej postrzeganie przez klientów wpływa na wizerunek ...
Tematy: centra handlowe, galerie handlowe, gastronomia, food court -
500 zł na dziecko pomoże gastronomii?
11:46 14.04.2016
Polacy coraz częściej jadają w restauracjach, a to przekłada się pozytywnie na kondycję branży HoReCa. Być może rozwój tego sektora będzie dodatkowo stymulowany poprzez nadchodzące wypłaty przewidziane w ramach rządowego programu "Rodzina 500 plus" - czytamy w raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2016. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata ...
Tematy: 500 zł na dziecko, rynek HoReCa, HoReCa, gastronomia -
Restauracje stawiają na jakość obsługi i rozwój
10:32 15.01.2016
... uznało obsługę zdolną do udzielenia rzetelnej informacji za ważną dla klientów. Polska gastronomia nie pozostaje bierna wobec nowych trendów. Rozważne ich wdrożenie zadeklarowało blisko ... Właśnie dlatego rozwój tej branży w Polsce rozpatrujemy także w aspekcie jakościowym. Własna gastronomia to dla wielu coraz częściej styl życia oraz pasja i to ...
Tematy: gastronomia, rynek gastronomiczny, restauracje, HoReCa -
Co i gdzie jedzą Polacy?
13:17 21.04.2015
Polacy coraz chętniej korzystają z oferty lokali gastronomicznych. Obecnie zjedzenie obiadu w restauracji nie wymaga już specjalnego święta, jest raczej okazją do spotkania ze znajomymi i miłego spędzenia czasu. Nie jesteśmy jednak rozrzutni – stawiamy co prawda na jakość dań, ale nie chcemy wydawać na posiłek więcej niż 25 zł. Jaką kuchnię i ...
Tematy: gastronomia, lokale gastronomiczne, rynek gastronomiczny, restauracje
Podobne tematy:
- rynek pracy
- zachowania konsumentów
- działalność gospodarcza
- tendencje na rynku pracy
- rozliczenia podatkowe
- podatek VAT
- długi
- dłużnicy
- oferty pracy
- wakacje
- rynek biurowy
- rejestr dłużników
- UOKiK
- prawa konsumentów
- ochrona konsumentów
- odliczenie podatku VAT
- odliczenia podatku VAT
- odliczenie VAT
- sytuacja na rynku pracy
- zadłużenie firm