eGospodarka.pl

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Co i gdzie jedzą Polacy?

Co i gdzie jedzą Polacy?

2015-04-21 13:17

Co i gdzie jedzą Polacy?

Pizza © B. and E. Dudzinscy - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (4)

Polacy coraz chętniej korzystają z oferty lokali gastronomicznych. Obecnie zjedzenie obiadu w restauracji nie wymaga już specjalnego święta, jest raczej okazją do spotkania ze znajomymi i miłego spędzenia czasu. Nie jesteśmy jednak rozrzutni – stawiamy co prawda na jakość dań, ale nie chcemy wydawać na posiłek więcej niż 25 zł. Jaką kuchnię i jakie dania najczęściej wybieramy?

Przeczytaj także: Rynek HoReCa w Polsce 2012

Liczba lokali gastronomiczny w Polsce stale rośnie. Szczególnie widoczne jest to w dużych miastach, gdzie klienci mogą wybierać lokale ze względu na rodzaj kuchni, ekskluzywność, wystrój czy lokalizację. Jakie są więc obecnie trendy w jadaniu poza domem?

Wyniki raportu „Polska na Talerzu 2015” pokazują, że 15 proc. badanych regularnie jada „na mieście”. Warto zaznaczyć, że kultura jadania poza domem dopiero się u nas kształtuje, a istotnym czynnikiem wpływającym na jej rozwój jest zasobność portfeli. Dlatego na posiłek w lokalu przeznaczamy zazwyczaj ok. 10 – 25 zł lub 26 – 35 zł (odpowiednio 52 i 21 proc. respondentów).
Polacy coraz częściej odwiedzają lokale gastronomiczne i coraz bardziej przyglądają się temu, co jedzą i za ile. Musimy jednak pamiętać, że dobrym restauracjom trudno jest przygotować smaczny, zdrowy i atrakcyjny posiłek za 10 zł. Obniżanie cen zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości – podkreśla Marcin Piotrowski, szef kuchni restauracji Totomato.

Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) i amerykańską, czyli hamburgery i hot-dogi (33 proc.). Najczęściej jadamy w pizzeriach (54 proc.), restauracjach z obsługą kelnerską (48 proc.) i sieciowych fast foodach (39 proc.).

fot. mat. prasowe

Preferencje Polaków - rodzaj kuchni

Okazuje się, że Polacy są gastronomicznymi patriotami - ponad połowa wybiera właśnie polską kuchnię


fot. mat. prasowe

Preferencje Polaków - rodzaj lokalu

Polacy najchętniej stołują się w pizzeriach


Natomiast jeśli chodzi o rodzaj zamawianego dania w lokalu i na wynos – sytuacja jest bardziej zróżnicowana. W restauracji lub innym punkcie gastronomicznym wybieramy zazwyczaj pizzę (39 proc.), tradycyjne dania kuchni polskiej (31 proc.), kebab (24 proc.) i makarony (23 proc.). W przypadku opcji „na wynos lub z dowozem” zamawiamy pizzę (65 proc.), kebab (27 proc.), dania kuchni chińskiej / wietnamskiej (13 proc.), hamburgery (12 proc.).
W tym wypadku dania kuchni polskiej i makarony znajdują się na dalszym miejscu (wskazuje je po 8 proc. badanych).

fot. mat. prasowe

Preferowane dania

Pizza jest zdecydowanie najchętniej wybieranym daniem na wynos

Przeczytaj także: Rynek HoReCa w Polsce 2011 Rynek HoReCa w Polsce 2011

 

1 2

następna

oprac. : Agata Fąs / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: