Informatyka oszczędza żywność
2005-07-12 19:39
Przeczytaj także: Intentia tworzy nowy program
Konieczność tworzenia zapasów w celu sprostania sezonowym szczytom zapotrzebowania i nagłym wzrostom popytu podczas promocji to jeden z kluczowych problemów, z którym muszą się zmagać firmy z branży spożywczej. Według raportów organizacji Food Marketing Institute oraz Grocery Manufacturers of America, producenci żywności w wyniku zmarnotrawienia niesprzedanych produktów ponieśli w 2004 r. straty szacowane na 2,57 mld USD. Z kolei niedostateczny poziom sprzedaży (w okresie promocji może on wzrastać nawet o 13 procent) powodowany brakiem odpowiednich zapasów kosztował ich 6 mld USD.Przeprowadzając obliczenia dotyczące poziomu magazynowanych zasobów producenci polegają dziś przede wszystkim na arkuszach kalkulacyjnych. Nie jest to wystarczająco efektywna metoda, jeśli wziąć pod uwagę ilość produktów i czynników, które trzeba uwzględnić, takich jak np. zmiany zdolności produkcyjnej, terminy ważności produktów, ograniczenia związane z kosztami, marże, nowe produkty oraz zmiany receptur i procesów wytwórczych. Stock Build Optimization przetwarza o wiele więcej zmiennych, które mają wpływ na ryzyko związane z gromadzeniem zapasów.
Rozwiązanie zostało opracowane z myślą o ograniczeniu ryzyka producentów, związanego z posiadaniem nadmiernych zapasów produktów, które najprawdopodobniej przekroczą swój termin ważności, podczas gdy w przypadku innych dóbr zapasy zostały wyczerpane.
SBO może być uruchomiony na zwykłym komputerze PC wyposażonym w system Windows XP, a jego instalacja wymaga zaangażowania niewielkich zasobów ze strony użytkownika. Proces wdrożeniowy trwa zazwyczaj około 15-20 dni.
oprac. : Grzegorz Gacki / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Import żywności z UE do Wielkiej Brytanii. Kto musi posiadać certyfikaty od 31 stycznia?
-
UK wprowadza certyfikację importowanej z UE żywności
-
Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
-
Ceny drobiu: ile kosztuje kurczak w Polsce i jak wypadamy na tle Europy?
-
Jaką część budżetu domowego stanowią wydatki na jedzenie?
-
1 stycznia 2023 r. wraca wyższy VAT na energię i paliwa
-
Inflacja ogranicza marnowanie żywności
-
Bezpieczeństwo żywnościowe: wojna w Ukrainie niesie głód
-
Wydatki na zdrową żywność wzrosły w czasie pandemii