eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Wyższe stanowiska: kobiety bez szans?

Wyższe stanowiska: kobiety bez szans?

2009-06-13 11:41

Przeczytaj także: Stanowisko kierownika: płeć bez znaczenia?

Najwięcej kobiet – 27% ankietowanych, chciałoby docelowo pełnić rolę kierownika lub kierownika działu w firmie średniej wielkości. Kobiety nie aspirują często do zajmowania najwyższych stanowiskach zarządzających (prezes, dyrektor finansowy, dyrektor IT itp.). 12% kobiet wskazuje ten szczebel jako poziom kariery, który docelowo chciałyby osiągnąć. 19% mężczyzn deklaruje, że aspiruje do najwyższego szczebla zarządzającego.

W Polsce, 70% ankietowanych oczekuje, że osiągnie poziom stanowiska, do którego aspiruje lub spodziewa się go osiągnąć w aktualnym miejscu pracy. Wśród tej grupy jest 84% mężczyzn i 64% kobiet. Co piąty ankietowany w Polsce jest innego zdania. 24% kobiet i 13% mężczyzn nie oczekuje awansu w aktualnym miejscu pracy.

61% respondentów na świecie oczekuje, że osiągnie lub już osiągnęła poziom stanowiska, do którego aspiruje w swoim aktualnym miejscu zatrudnienia. Uważa tak 67% mężczyzn i 56% kobiet. Co trzeci ankietowany na świecie nie spodziewa się awansu w obecnym miejscu zatrudnienia.

W Polsce 66% respondentów byłaby gotowa do założenia firmy i rezygnacji z kontynuowania kariery w aktualnym miejscu pracy. 85% mężczyzn i 58% kobiet rozważało taką możliwość.

Na świecie 59% ankietowanych brało pod uwagę możliwość założenia firmy i rezygnację z kontynuowania kariery zawodowej. 40% respondentów twierdzi, że nie brała takiej alternatywy pod uwagę. Zdecydowana większość mężczyzn – 68% nie wyklucza założenia firmy. 51% kobiet rozważyłoby rezygnację z aktualnej pracy na rzecz rozpoczęcia własnej działalności. Ten wynik wydaje się być kolejnym argumentem na rzecz wagi inicjatyw podejmowanych przez rządy i skierowanych do kobiet zakładających swoje firmy będących siłą napędową rozwoju gospodarek.

Większa część respondentów z 25 na 33 badane kraje twierdzi, że rozważa założenie własnej firmy. Respondenci z regionu Azja-Pacyfik są mniej gotowi do podejmowania ryzyka związanego z własną działalnością.

fot. mat. prasowe

Czy założenie firmy i rezygnacja z kontynuowania kariery w aktualnym miejscu pracy to alternatywa brana przez Ciebie pod uwagę?

Informacje o badaniu
Badanie przeprowadzone było w lipcu 2008 r. na grupie prawie 29 000 kierowników i dyrektorów odpowiedzialnych za politykę kadrową przedsiębiorstw w 33 krajach. W badaniu w Polsce przeprowadzono wywiady z 528 respondentami, wśród których znalazło się 358 kobiet i 170 mężczyzn. Ankietowani odpowiedzieli na 7 pytań dotyczących kobiet na kierowniczych stanowiskach.

Eksperci egospodarka.pl

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: