eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozy › Wyższe stanowiska: kobiety bez szans?

Wyższe stanowiska: kobiety bez szans?

2009-06-13 11:41

Wyższe stanowiska: kobiety bez szans?

Czy znasz kobiety, które zajmują wyższe stanowiska kierownicze i jednocześnie są matkami? © fot. mat. prasowe

Według 52% respondentów badania Manpower pt. "Kobiety na kierowniczych stanowiskach", potencjał zawodowy kobiet jest ograniczony przez obowiązki związane z macierzyństwem. Na świecie opinię tę podziela 48% badanych. W Polsce, 55% badanych kobiet i 46% mężczyzn jest przekonanych, że obowiązki wynikające z macierzyństwa, ograniczają ich potencjał zawodowy. Według 41% ankietowanych, 46% mężczyzn i 38% kobiet, obowiązki związane z posiadaniem rodziny nie wpływają na ograniczenie potencjału zawodowego kobiet.

Przeczytaj także: Stanowisko kierownika: płeć bez znaczenia?

Na świecie podejście respondentów do kwestii macierzyństwa jako czynnika ograniczającego potencjał zawodowy kobiet jest rozbite prawie tak samo, jeśli chodzi o odpowiedzi kobiet i mężczyzn. 48% ankietowanych uważa, że potencjał zawodowy kobiet jest ograniczony przez obowiązki związane z macierzyństwem, a 44% twierdzi, że fakt wychowywania dzieci nie wpływa na ograniczenie potencjału zawodowego kobiet.

W regionie obu Ameryk, respondenci ze wszystkich 8 badanych państw uważają, że obowiązki związane z macierzyństwem nie mają negatywnego wpływu na potencjał zawodowy kobiet. Azja-Pacyfik to region, w którym respondenci w 5 na 8 badanych krajów są zdania, że potencjał zawodowy kobiet jest ograniczany z powodu obowiązków związanych z macierzyństwem. W regionie EMEA, ankietowani z 14 na 17 krajów są przekonani, że potencjał zawodowy kobiet jest ograniczany przez obowiązki związane z macierzyństwem.

64% respondentów w Polsce, 65% mężczyzn i 63% kobiet, deklaruje, że zna kobiety zajmujące wyższe stanowiska kierownicze i będące jednocześnie matkami. Jeden na trzech ankietowanych nie zna takich przypadków.

Na świecie 72% ankietowanych zna kobiety, które zajmują wyższe stanowisko kierownicze i są jednocześnie matkami. To deklaracja 67% ankietowanych w badaniu mężczyzn i 75% kobiet. Większość respondentów z 32 na 33 badane kraje deklaruje, że zna pracujące mamy zajmujące jednocześnie wyższe kierownicze stanowiska. Warto zwrócić uwagę, że dużo barier czeka na pracujące mamy w Japonii, gdzie 72% ankietowanych nie zna kobiet, które piastują wyższe stanowiska kierownicze i jednocześnie są matkami.

fot. mat. prasowe

W Polsce 36% respondentów uważa, że kobiety nigdy nie będą zajmowały 50% i więcej wyższych stanowisk kierowniczych w czołowych firmach. Sceptycyzm w tej kwestii przejawiają zarówno kobiety – 37%, jak i mężczyźni – 34%.

Na świecie 48% respondentów uważa, że kobiety nigdy nie będą zajmowały 50% i więcej wyższych stanowisk kierowniczych w dużych firmach. Tego zdania jest 50% mężczyzn i 46% kobiet.

Wśród osób biorących udział w badaniu w Polsce, najwięcej – 31% aspiruje do osiągnięcia poziomu kierownika lub kierownika działu w firmie średniej wielkości. Do tej grupy aspiruje największy procent kobiet – 40%. Z kolei najwięcej mężczyzn – 51% zainteresowanych jest sprawowaniem stanowiska wyższej kadry zarządzającej (np. wiceprezes, dyrektor zarządzający, właściciel firmy itp.).

Globalnie, największa liczba ankietowanych – 29% wskazuje, że ich docelowe plany zawodowe sięgają szczebla wyższej kadry zarządzającej (np. wiceprezes, dyrektor zarządzający, właściciel firmy itp.). 37% tej grupy stanowią mężczyźni, 22% to kobiety.

Eksperci egospodarka.pl

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: