Rośnie rynek zdrowej żywności
2009-03-19 13:57
Przeczytaj także: Style życia w Polsce
W Polsce w 2007 r. wartość całego rynku produktów health&wellness wynosiła 12,6 mld zł. Euromonitor International szacuje, że do końca 2009 r. wzrośnie o prawie 13 proc. Jego wartość wyniesie 14,2 mld zł.Najszybciej będzie rósł rynek żywności ekologicznej - w ciągu tych dwóch lat jego wartość zwiększy się niemal o 42 proc. Znacznie zwiększą się też udziały żywności i napojów funkcjonalnych oraz żywności dla diabetyków.
W 2007 r. największy (53 proc. ) udział w rynku żywności health&wellness miały produkty naturalnie zdrowe. W tym czasie jej wartość Euromonitor określił na 7,6 mld zł. W 2009 r. liczba ta wzrośnie do 8,2 mld zł.
Także duże udziały w rynku miały produkty pozycjonowane jako "Better for You" - w 2007 r. stanowiły niemal 28 proc. wartości wszystkich wyrobów health&wellness. Wzrost sprzedaży w tym segmencie będzie jednak najwolniejszy - w 2009 r. prognozowany udział produktów BFY spadnie do 26 proc.
O 1,5 punkta proc. wzrosną natomiast udziały zwności i napojów funkcjonalnych - ich szacowana wartość w 2009 r. wzrośnie prawie do 3 mld zł.
oprac. : Rynek Spożywczy
Przeczytaj także
-
Zrównoważony rozwój: greenwashing wzbudza podejrzliwość konsumentów
-
Uwaga na greenwashing. Jak nie nabrać się na "zielone kłamstwa"?
-
Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać?
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
-
BLIX AWARDS 2022: Lidl i Carrefour z najlepszą ofertą zdrowej żywności
-
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
-
Te sieci handlowe mają najlepszą ofertę ze zdrową żywnością
-
Zachowania konsumentów: tania czy zdrowa żywność?
-
Wydatki na zdrową żywność wzrosły w czasie pandemii