Euro 2012 a praca w hotelarstwie i turystyce
2012-02-24 12:45
Przeczytaj także: Jest praca w turystyce
Najwięcej ofert jest dla pracowników niższych stopni: recepcjonistów, animatorów czasu wolnego, kelnerów, barmanów, pokojowych, dostawców. Z reguły nie wymaga się od nich wykształcenia wyższego – wystarczy szkoła średnia ogólnokształcąca lub zawodowa. Nie zawsze też pracodawcy wymagają wcześniejszego doświadczenia w zawodzie, a jeśli jest ono potrzebne, to z reguły wystarcza rok lub dwa. Od osób mających w pracy bezpośredni kontakt z gośćmi napływającymi do hoteli i pensjonatów, wymaga się natomiast biegłej znajomości języka angielskiego, mile widziany jest dodatkowy język obcy: najczęściej niemiecki lub francuski.
Wymagania rosną wraz z prestiżem stanowiska. Od menadżerów, administratorów hoteli oraz ich zastępców
z reguły oczekuje się już wykształcenia wyższego – licencjackiego lub magisterskiego. Rosną również wymagania dotyczące doświadczenia – od przyszłych menadżerów i kierowników oczekuje się od 3 do 5 lat doświadczenia na podobnym stanowisku. Nie inaczej przedstawia się sytuacja w branży gastronomicznej. Około 30% ogłoszeń w tej branży, to oferty dla kucharzy. Ci nie muszą co prawda posiadać wykształcenia wyższego – wystarczy zawodowe kierunkowe – jednak kilkuletnie doświadczenie w ich branży jest niezbędne. Coraz częściej poszukuje się kucharzy wyspecjalizowanych w konkretnej kuchni – najczęściej włoskiej lub japońskiej. Zdecydowanie maleje jednak liczba ofert pracy dla cukierników i piekarzy.
Najwięcej ofert pracy dla branży turystyczno-hotelarsko-gastronomicznej jest obecnie w województwach mazowieckim, śląskim, małopolskim, dolnośląskim i wielkopolskim. Pracodawcy najczęściej poszukują pracowników na pełen etat, jednakże popularny jest model pracy zmianowej. Dla kandydatów poszukujących pracy, która wiązałaby się z bardziej radykalną zmianą miejsca zamieszkania, dostępne są również oferty zatrudnienia za granicą – stanowią one 17% ogółu ogłoszeń. Pracowników z Polski na stanowiska pokojowych, kelnerów i kucharzy szukają sieci hoteli i restauracji z Francji i Niemiec. Poszukiwacze bardziej egzotycznych przygód, mogą aplikować do pracy na statkach pasażerskich opływających Stany Zjednoczone i Karaiby.
1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Rynek pracy: więcej ofert w sprzedaży, spadki w IT
-
Rynek z ponad 1 mln ofert pracy. Kogo szukają pracodawcy?
-
Rynek pracy: aż 600 tys. ofert dla specjalistów, kto potrzebny?
-
Usługi dla biznesu potrzebują pracowników. Podwyżki planuje 50% firm
-
Rynek pracy w pandemii. Gorzkie podsumowanie 2020 roku?
-
Oferty pracy 2019: kto szukał pracowników?
-
InfoPraca: najniższe bezrobocie od 28 lat, oferty pracy dopisują
-
InfoPraca: oferty pracy w górę, bezrobocie w dół
-
Oferty pracy: z jakich województw pochodziło ich najwięcej?
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)