eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

2010-11-30 12:11

Przeczytaj także: Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.


fot. mat. prasowe

Porównanie wyników kontroli jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, przeprowadzonych w la

Porównanie wyników kontroli jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, przeprowadzonych w latach 2005 - 2010 (% partii z nieprawidłowościami)

W przypadku 1 partii majonezu stołowego o objętości 2,3 hl stwierdzono jednocześnie nieprawidłowości dotyczące zawartości wody i substancji lotnych oraz zawartości tłuszczu.

Niezgodności w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyły wyłącznie majonezów.

Stwierdzone nieprawidłowości, tj. zaniżona zawartość żółtka jaja kurzego oraz zaniżona zawartość tłuszczu, przy jednocześnie zawyżonej zawartość wody i substancji lotnych mają znamię zafałszowań. Wymienione niezgodności mogą wynikać z nie przestrzegania receptur produktu, nieprawidłowego ich opracowania oraz z innych błędów popełnianych przez producenta podczas procesu technologicznego. Jednakże, mogą być również wynikiem świadomego działania producenta, który w celu obniżenia kosztów produkcji, zaniża zawartość droższych surowców, mających duży wpływ na jakość końcową produktu i decydujących o wyborze konsumenta lub dodatkowo stosuje tańsze zamienniki.

Znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 12 partii majonezów i sosów (20,7 % wszystkich skontrolowanych partii majonezów i sosów majonezowych), o łącznej masie 8,7 t i objętości 11,8 hl (5,5 % skontrolowanej masy i 11,8 % skontrolowanej objętości majonezów i sosów majonezowych).

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:
  • umieszczanie na opakowaniu środka spożywczego informacji o posiadanym systemie HACCP, wprowadzających konsumenta w błąd i sugerujących, że inne przedsiębiorstwa nie posiadają systemu HACCP, podczas gdy każdy przedsiębiorca sektora spożywczego, z wyłączeniem produkcji podstawowej, jest zobowiązany do wdrożenia systemu HACCP,
  • stosowanie niewłaściwej wysokości cyfr i liter do określania ilości nominalnej towaru paczkowanego, tj. 3 mm zamiast 6 mm,
  • umieszczanie na opakowaniu zdjęć warzyw: pomidorów, ogórków zielonych i sałaty, wprowadzających konsumenta w błąd co do składu środka spożywczego,
  • brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich składników składnika złożonego, np. składników musztardy wchodzącej w skład majonezu lub składników majonezu wchodzącego w skład sosu,
  • brak podania procentowej zawartości składnika podkreślonego na opakowaniu środka spożywczego w formie graficznej, tj. jaja kurzego,
  • nieumieszczanie w jednym polu widzenia, nazwy środka spożywczego, daty minimalnej trwałości i zawartości netto,
  • brak podania na opakowaniu informacji o obecności w produkcie składnika alergennego (gorczycy).

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w przypadku majonezów (26,3 % skontrolowanych partii majonezów), przy czym w tej grupie produktów najczęściej kwestionowano znakowanie majonezów niskotłuszczowych.

Mniejszy procent nieprawidłowości w znakowaniu stwierdzono w przypadku sosów majonezowych – 10,0 % skontrolowanych w tym zakresie partii sosów majonezowych, przy czym nieprawidłowości te dotyczyły tylko grupy sosów majonezowych bez dodatków.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: