Rekordowe wyniki producentów żywności
2005-09-27 00:57
Przeczytaj także: Polski eksport żywności 8 proc. w dół. Dawno nie widział takiego kryzysu
W ciągu ostatniego roku eksport produktów rolno-spożywczych zwiększył się o 30 proc. i osiągnął wartość 5,2 mld euro. Najwięcej eksportowały firmy z branży mleczarskiej, owocowo-warzywnej, mięsnej, drobiarskiej, rybnej i cukierniczej. Zwiększyła się znacząco liczba zakładów mających uprawnienia eksportowe np. liczba zakładów mięsnych wzrosła od stycznia 2004 dziewięciokrotnie – do 640.W 2004 roku firmy spożywcze wypracowały rekordowe zyski – 4,6 mld złotych. Trzykrotnie więcej niż rok wcześniej. Rekordowe były tez inwestycje – 6,6 mld złotych, rok wcześniej - 4,9 mld. Najwięcej zainwestowały firmy z branży mięsnej (1,5 mld), mleczarskiej (982 mln) i alkoholowej (739 mln). W tym roku inwestycji będzie jeszcze więcej, bo firmy będą mogły korzystać z unijnych funduszy strukturalnych.
Zdaniem ekspertów, aby polskie firmy z branży spożywczej naprawdę zaistniały na unijnym rynku, muszą zainwestować w wyroby markowe, do tej pory w eksporcie przeważają produkty nisko przetworzone.
oprac. : Marta Kamińska / Polska.pl
Przeczytaj także
-
Wojna w Ukrainie. Czy polscy eksporterzy zastąpią dostawców z Rosji i Białorusi?
-
Producenci żywności zadłużeni, ale nie przez pandemię
-
Brexit: ile straci polski eksport żywności?
-
Przemysł spożywczy liczy zaległości. Zadłużenie ma co 12. firma
-
Producenci żywności coraz dłużej czekają na pieniądze
-
Technologia w branży spożywczej
-
Branża spożywcza: nie jest źle, ale...
-
Branża spożywcza: 200 mln długu i potężne kłopoty
-
Polska branża spożywcza najlepsza?