eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011

Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011

2011-07-29 11:45

Przeczytaj także: Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011


SANKCJE

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali ogółem 27 decyzji administracyjnych, w tym:
  • 10 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym:
    • 7 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom mającym na celu doprowadzenie do prawidłowego znakowania,
    • 3 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej,
  • 17 decyzji w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 39 764 zł, w tym:
    • 6 decyzji w łącznej kwocie 16 500 zł, za nie usunięcie nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli w terminie określonym w zaleceniach pokontrolnych,
    • 6 decyzji w łącznej kwocie 18 764 zł, za ponowne wprowadzanie do obrotu produktu tego samego rodzaju, który nie odpowiada jakości handlowej ze względu na tę samą wadę,
    • 2 decyzje w łącznej kwocie 1000 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów
      o niewłaściwej jakości handlowej,
    • 3 decyzje w łącznej kwocie 3 500 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych.

Ponadto, przekazano 10 zaleceń pokontrolnych do podmiotów, w których stwierdzono nieprawidłowości. W związku z niezrealizowaniem zaleceń pokontrolnych w 4 jednostkach, które prowadzą sprzedaż świeżych owoców i warzyw wystosowano zalecenia pokontrolne do zarządów firm. Pozostałe zalecenia dotyczyły nieprawidłowości stwierdzonych w zakresie znakowania pieczywa, przetworów mlecznych, soków owocowych, wyrobów garmażeryjnych oraz wyrobu ciastkarskiego.

Dodatkowo na osoby odpowiedzialne za stwierdzone nieprawidłowości nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 2 350 zł.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

W I kwartale 2011 roku po raz pierwszy wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS jednocześnie przeprowadziły kontrolę planową sprawdzającą realizację zaleceń pokontrolnych wydanych podczas wcześniejszych kontroli planowych i doraźnych.

W wyniku kontroli można stwierdzić, że większość skontrolowanych producentów żywności, tj. 85,9%, biorąc pod uwagę wady towarów wyszczególnione w zaleceniach pokontrolnych, dokonało zmian przede wszystkim w zakresie technologii produkcji lub nadzoru nad produkcją oraz w oznakowaniu produktów wprowadzanych do obrotu.

Zweryfikowanie wykonania zaleceń pokontrolnych było utrudnione w przypadku zaprzestania przez producentów produkcji kwestionowanych wyrobów lub braku na stanie magazynowym tych produktów, jak również asortymentów podobnych zawierających na opakowaniach te same informacje lub posiadających cechy porównywalne w zakresie parametrów fizykochemicznych.

poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: