Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
2011-01-05 11:53
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Dokonując porównania wyników z poprzedniej kontroli jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych przeprowadzonej w III kwartale 2009 roku z wynikami kontroli przeprowadzonej w III kwartale 2010 roku, można stwierdzić, że nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej utrzymują się na podobnym poziomie, a nieprawidłowe znakowanie stwierdza się nadal w przypadku prawie połowy kontrolowanych partii.
fot. mat. prasowe
Wykres 1
Udział liczby partii niezgodnych z deklaracją producenta w zakresie parametrów fizykochemicznych obniżył się o 3,5 p.p. Udział liczby partii niewłaściwie oznakowanych, obniżył się o 0,6 p.p. ( Wykres 1).
Badania laboratoryjne próbek wyrobów garmażeryjnych, podczas obu analizowanych kontroli, wykazały niezgodności z deklaracją producenta, głównie w zakresie zawartości nadzienia (64,3 % partii ze stwierdzonymi nieprawidłowościami). Zaniżenie tej zawartości lub zawartość nadzienia niezgodna z nazwą produktu, np. w pierogach z mięsem, farsz stanowiła kapusta z grzybami, może wskazywać na zafałszowanie produktu wprowadzanego do obrotu przez podmioty produkujące wyroby garmażeryjne.
Udział procentowy partii o niewłaściwym oznakowaniu utrzymuje się na podobnym wysokim poziomie. Powtarzające się podczas kolejnych kontroli błędy w oznakowaniu wyrobów garmażeryjnych dotyczyły między innymi informacji istotnych z punktu widzenia konsumenta, takich jak, np. składniki alergenne, zawartość procentowa składnika podstawowego, czy innych składników zastosowanych w procesie produkcji i występujących w produkcie gotowym i nadal obecnych w produkcie nawet w zmienionej formie. Nie zamieszczenie w wykazie składników alergennych ma duże znaczenie dla konsumentów kupujących dany towar, a wykazujących nietolerancję na określony składnik.
Ze względu na wyniki ostatniej kontroli i poprzedniej kontroli, a także ze względu na wysoki poziom nieprawidłowości, głównie w zakresie znakowania wyrobów garmażeryjnych, należy systematycznie prowadzić kontrolę tych produktów.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
-
Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
-
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011