eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

2011-01-05 11:53

Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009


PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Dokonując porównania wyników z poprzedniej kontroli jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych przeprowadzonej w III kwartale 2009 roku z wynikami kontroli przeprowadzonej w III kwartale 2010 roku, można stwierdzić, że nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej utrzymują się na podobnym poziomie, a nieprawidłowe znakowanie stwierdza się nadal w przypadku prawie połowy kontrolowanych partii.

fot. mat. prasowe

Wykres 1

Wykres 1


Udział liczby partii niezgodnych z deklaracją producenta w zakresie parametrów fizykochemicznych obniżył się o 3,5 p.p. Udział liczby partii niewłaściwie oznakowanych, obniżył się o 0,6 p.p. ( Wykres 1).

Badania laboratoryjne próbek wyrobów garmażeryjnych, podczas obu analizowanych kontroli, wykazały niezgodności z deklaracją producenta, głównie w zakresie zawartości nadzienia (64,3 % partii ze stwierdzonymi nieprawidłowościami). Zaniżenie tej zawartości lub zawartość nadzienia niezgodna z nazwą produktu, np. w pierogach z mięsem, farsz stanowiła kapusta z grzybami, może wskazywać na zafałszowanie produktu wprowadzanego do obrotu przez podmioty produkujące wyroby garmażeryjne.

Udział procentowy partii o niewłaściwym oznakowaniu utrzymuje się na podobnym wysokim poziomie. Powtarzające się podczas kolejnych kontroli błędy w oznakowaniu wyrobów garmażeryjnych dotyczyły między innymi informacji istotnych z punktu widzenia konsumenta, takich jak, np. składniki alergenne, zawartość procentowa składnika podstawowego, czy innych składników zastosowanych w procesie produkcji i występujących w produkcie gotowym i nadal obecnych w produkcie nawet w zmienionej formie. Nie zamieszczenie w wykazie składników alergennych ma duże znaczenie dla konsumentów kupujących dany towar, a wykazujących nietolerancję na określony składnik.

Ze względu na wyniki ostatniej kontroli i poprzedniej kontroli, a także ze względu na wysoki poziom nieprawidłowości, głównie w zakresie znakowania wyrobów garmażeryjnych, należy systematycznie prowadzić kontrolę tych produktów.

poprzednia  

1 2 3

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: