eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysł › Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010

2011-01-05 11:53

Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009


Przedstawione nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych wyrobów garmażeryjnych mogły wyniknąć z:
  • działania mającego na celu zafałszowanie produktu (zaniżona zawartość nadzienia, zaniżona masa netto, zaniżona zawartość składników podstawowych: we flakach, w fasolce po bretońsku, zaniżona zawartość białka, zaniżona zawartość tłuszczu),
  • nieprawidłowego prowadzenia procesu technologicznego (zawyżona zawartość pierogów popękanych, rozklejonych i z wyciekiem nadzienia, zawyżona zawartość soli).

Znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 178 partii wyrobów garmażeryjnych (47,8% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 57,4 t (33,2 % skontrolowanej masy).

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:
  • nie umieszczenie w wykazie wszystkich składników zastosowanych w procesie produkcji i występujących w produkcie gotowym lub użytych w produkcji i nadal obecnych w produkcie nawet w zmienionej formie, w tym również składnika podstawowego (np. wody, mięsa, kapusty, mąki pszennej),
  • brak lub podanie niepełnych danych producenta oraz błędy w danych identyfikacyjnych producenta,
  • nieprawidłowości w zakresie określenia daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia oraz podanie dłuższego terminu przydatności do spożycia (np. nieprawidłowość dotyczyła pierogów leniwych – podano dłuższy o 15 dni termin przydatności do spożycia niż wynikał z przedstawionych badań przechowalniczych),
  • podanie wykazu składników w nieprawidłowej kolejności (bez zachowania porządku malejącego),
  • brak podania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie lub grafice,
  • niezamieszczenie w składzie substancji alergennych lub podanie ich niepełnej nazwy (np. soi, jaj, mleka).

SANKCJE

W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami :
  • nałożono 11 kar pieniężnych, w łącznej wysokości 13 000 zł, za wprowadzenie do obrotu wyrobów garmażeryjnych nieodpowiadających jakości handlowej deklarowanej przez producenta w oznakowaniu,
  • nałożono 10 kar pieniężnych, w łącznej wysokości 12 201,9 zł, za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego wyrobu garmażeryjnego,
  • wydano 1 decyzję administracyjną zakazującą wprowadzenia do obrotu wyrobu garmażeryjnego niespełniającego wymagań jakości handlowej,
  • wydano 18 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie wyrobu garmażeryjnego zabiegom prawidłowego znakowania,
  • wydano 7 decyzji administracyjnych określających rodzaj i stopień wad wyrobu garmażeryjnego,
  • w przypadku 54 stwierdzonych nieprawidłowości wobec osób odpowiedzialnych za ich powstanie nałożono grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 9 950 zł (46 grzywien nałożono za nie zgłoszenie wojewódzkiemu inspektorowi prowadzenia działalności w zakresie produkcji wyrobów garmażeryjnych, 8 za: nie zgłoszenie paczkowania do Urzędu Miar, brak legalizacji wag, niezgodność z Polską Normą, nieodpowiednie warunki składowania surowców).

W 51 sprawach wojewódzcy inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wszczęli postępowania administracyjne.

Po zakończeniu czynności kontrolnych, wydano 68 zaleceń pokontrolnych wzywających do usunięcia nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: